​​Angajații Institutului Inimii din Cluj au declanșat, miercuri dimineață, o grevă spontană, nemulțumiți de noua lege a salarizării și de noul regulament al sporurilor, anunță deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, într-o postare pe Facebook. Managerul Institutului Inimii, Florin Crişan, a declarat, pentru Agerpres, că o parte dintre salariaţi au primit venituri reduse.

Protest la Institutul Inimii din ClujFoto: Facebook / Emanuel Ungureanu

"Au intrat în grevă peste 70-80 de persoane. E vorba de personal medical care în această lună a primit partea de salarii fără a se aplica deocamdată regulamentul nou de sporuri. În condiţiile în care noi avem un procent de 21% nu reuşim să ne încadrăm în acest procent alocat de minister şi pentru moment am acordat doar salariile, fără a aplica regulamentul. Încercăm prin discuţii cu ministerul să obţinem un procent mai mare. Sunt categorii de personal care, prin aplicarea acestui regulament şi coroborat cu cuantumul sporului alocat nouă, pierd de la venituri", a declarat Florin Crişan.

Și angajații Spitalului Clinic de Urgență din Cluj, Institutului Clinic de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj au protestat zilele trecute împotriva noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor.

Angajații din sistemul sanitar au primit, în jurul datei de 15 aprilie, primele salarii (aferente lunii martie) după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. Chiar și după ce salariile au venit, printre angajații din sistem domnește în continuare confuzia. Cadre medicale consultate de HotNews.ro spun că există spitale în care salariile s-au dublat, dar, în același timp, există și situații în care, în același spital, sunt înregistrate atât creșteri de câteva sute sau mii de lei, cât și scăderi de până la 3.000 de lei. Ministrul Sănătății admite că salariile a 10% dintre angajații din sistem scad și cere ca tăierile să fie acoperite din fondurile proprii ale spitalelor. O soluție considerată doar una "temporară" de sindicatele din sănătate, din cauza lipsei de fonduri. (Pe larg aici).

Postarea deputatului Emanuel Ungureanu pe Facebook:

"Grevă spontană acum la Institutul Inimii din Cluj-Napoca!

Din păcate Olguța a băgat zâzanie în interiorul sistemului sanitar și așa divizat.

"Au luat de la noi și le-au dat lor..."

Ar fi ideal ca medicii care au primit măriri de salarii semnificative să fie alături de colegii din echipă cărora le-au scăzut salariile, sunt 10 categorii salariale batjocorite: asistente medicale,tehnicieni radiologi, personal din Anatomopatologie, asistenți de farmacie, kinetoterapeuți,psihologi clinicieni, biologi, biochimiști, infirmiere, moașe, oameni cu rate la bănci care s-au bazat pe niște venituri și acum le sunt diminuate în mod nedrept.

Activitatea de îngrijire a pacienților înseamnă ECHIPĂ!

Solidaritate!"

Citește si: