Un grup de soldați ruși a fost eliminat de ucraineni cu ajutorul unei drone kamikaze după ce trupele de invazie par să fi revenit la una dintre metehnele din primele stadii ale războiului: transportarea militarilor deasupra vehiculelor blindate.

Soldati rusi transportati deasupra unui vehicul blindat BMPFoto: Evgeny Biyatov / Associated Press / Profimedia Images

Înregistrarea video arată cum grupul de soldați ruși este lovit de o dronă kamikaze ce valorează în jur de 500 de dolari după ce aceștia au fost reperați de operatorii ucraineni de aeronave fără pilot la bordul unui blindat BMP.

Deși Tendar, unul dintre conturile cunoscute pentru publicarea de înregistrări video din războiul din Ucraina, notează că un întreg pluton de soldați ruși a fost eliminat în lovitură, întrucât în imagini pot fi numărați doar 9 militari ai Moscovei, o evaluare mai corectă ar fi că a fost eliminat un „grup de foc”, cea mai mică unitate a forțelor terestre, întrucât plutonul are de regulă mai mulți soldați.

Mai interesant este însă că pentru o destul de lungă perioadă de timp astfel de înregistrări video care surprind cum militarii ruși sunt loviți cu drone, sisteme Stugna-P sau sisteme Javelin în timp ce sunt transportați deasupra unor blindate sau tancuri au dispărut aproape complet.

Unii analiști au considerat că, la fel ca în cazul altor greșeli făcute de forțele de invazie trimise de Vladimir Putin în Ucraina, armata rusă ar fi învățat că în general astfel de acțiuni nu sunt o idee bună.

Noua înregistrare video apare și în condițiile în care ministerul britanic al apărării estimează că în luna februarie numărul pierderilor înregistrate de armata rusă a ajuns la cel mai înalt nivel de la începerea războiului cu mai bine de doi ani în urmă.

Armata rusă ar fi înregistrat un număr record de pierderi luna trecută

Numărul mediu estimat al victimelor rusești în februarie a fost de aproximativ 983 pe zi, afirmă evaluarea publicată duminică de ministerul apărării de la Londra, adăugând că creșterea victimelor reflectă „aproape sigur angajamentul Rusiei față de războiul de masă și de uzură”.

„Deși costisitor din punct de vedere al vieții umane, efectul rezultat a crescut presiunea asupra pozițiilor Ucrainei de peste linia frontului”, a adăugat evaluarea britanică. Un grafic publicat de ministerul britanic al apărării a arătat de asemenea că numărul de pierderi pe care le-a înregistrat armata rusă a crescut aproape constant de la începutul invaziei pe scară largă.

Cel mai mare număr de pierderi medii zilnice în 2022 a fost de 559 în noiembrie. Numărul a crescut constant în 2023, cel mai mare număr de pierderi medii zilnice fiind de 967 în decembrie. Ofensiva rusă asupra Avdiivka a început în octombrie 2023, ceea ce este probabil cauza pentru creșterea numărului de victime la sfârșitul anului 2023.

Luna trecută au apărut și noi informații și înregistrări video cu lovituri realizate de armata ucraineană cu sisteme HIMARS împotriva unor grupuri de soldați ruși, estimându-se că Moscova a pierdut peste 100 de militari în doar două astfel de lovituri.

În unul dintre aceste atacuri armata rusă ar fi pierdut cei mai mulți militari într-o lovitură cu HIMARS după atacul asupra cazărmii din Makiivka în noaptea de Anul Nou din 31 decembrie 2022.

Urmărește ultimele evoluții din a 740-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.