Președintele rus Vladimir Putin a ironizat marți „fuga haotică” a armatei ucrainene din orașul Avdiivka, din estul Ucrainei, abandonat săptămâna trecută de forțele Kievului după luni de lupte.

Vladimir PutinFoto: Sergei Savostyanov / AP / Profimedia

„Această fugă haotică a avut loc chiar în momentul în care comandamentul forțelor armate ucrainene a dat ordinul de retragere, (...) a fost de fapt o fugă în adevăratul sens al cuvântului”, a declarat Putin la o întâlnire cu ministrul său al apărării, Serghei Șoigu, potrivit AFP.

Orașul industrial ucrainean Avdiivka, care odată găzduia o populație de 32.000 de locuitori, a căzut în mâinile forțelor ruse sâmbătă, marcând cea mai mare victorie în Ucraina a președintelui Vladimir Putin de la cucerirea Bahmutului, un alt oraș din Donețk, în primăvara anului trecut.

Moscova susține că a recucerit capul de pod construit de ucraineni pe malul ocupat al Niprului

Rusia ar fi recucerit localitatea Krynky, un cap de pod pe care Ucraina l-a construit cu greu în vara anului trecut, în sudul țării, pe malul ocupat al Niprului, după cum i-a raportat marți ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, președintelui Vladimir Putin.

„Într-adevăr, așa este, Krynky a fost curățat, controlăm de facto întregul mal”, a afirmat Serghei Șoigu, după ce președintele rus i-a cerut să confirme că acest cap de pod a fost preluat, în urma unor imagini difuzate de presa rusă.

Forțele pro-ruse au încercat să cucerească Avdiivka cu un deceniu în urmă

Avdiivka, oraș pe care rușii îl numesc „Avdeevka”, a îndurat peste un deceniu de lupte. El are un simbolism aparte pentru Moscova, întrucât separatiștii pro-ruși din Donbas care au ajuns să controleze zone vaste din estul Ucrainei au reușit în 2014 să îl cucerească pentru scurt timp, dar acesta a fost eliberat de forțele Kievului.

Orașul se află la aproximativ 15 kilometri nord de Donețk, capitala administrativă a regiunii omonine.

O înregistrare video publicată de militari ucraineni a surprins luptele grele ce s-au dus în timpul retragerii din Avdiivka, Kievul încercând să își scoată trupele din oraș pentru a evita încercuirea lor.

____