Pentru a avea succes în respingerea atacurilor ruseşti pe front, Ucraina trebuie să recruteze mai mulţi soldaţi, consideră generalul de brigadă al Bundeswehr-ului german (armata), Christian Freuding, citat de dpa și Agerpres.

Generalul Christian FreudingFoto: Kay Nietfeld / DPA / Profimedia

„Ucraina va trebui cu siguranţă să mobilizeze mai mulţi soldaţi, fie şi numai din cauza numărului de pierderi din câte putem vedea", a afirmat şeful Centrului pentru situaţia din Ucraina din cadrul Ministerului Apărării german pentru grupul german de media Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), în comentarii publicate luni.

Freuding a menţionat de asemenea necesitatea rotaţiei trupelor ucrainene, dintre care unele se află pe front de 24 de luni. Modul şi amploarea mobilizării fac obiectul unor dezbateri aprinse în prezent în Ucraina.

Generalul de brigadă german are o poziţie critică faţă de informaţiile ce parvin de la Kiev privind o ruptură între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi comandantul său şef Valeri Zalujnîi.

„Nu ne putem uita în culise", a spus el, „dar, desigur, observăm aceste discuţii între conducerea militară şi cea politică". „Şi bineînţeles că sperăm că Ucraina îşi va menţine unitatea care a făcut-o puternică în apărarea ţării în ultimele luni şi ani", a declarat acesta.

„O astfel de discuţie este de asemenea semnul distinctiv al unui stat democratic. Dar pe termen lung, ea nu este favorabilă eforturilor de apărare", a adăugat el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, într-un interviu difuzat duminică, că are în vedere înlocuirea mai multor oficiali de rang înalt, și nu doar din armată, pentru a determina cine va conduce țara.

Lunea trecută au apărut informații în presa ucraineană că președintele Zelenski i-ar fi oferit lui Zalujnîi un nou rol, dar pe care generalul l-a refuzat.

Divergenţele dintre cei doi au ieşit la iveală de când contraofensiva ucraineană lansată anul trecut nu a obţinut decât câştiguri limitate împotriva forţelor ruse bine consolidate de-a lungul liniei frontului de 1.000 de km în sudul şi estul Ucrainei.

În noiembrie, Zalujnîi a acordat un interviu unei instituţii media occidentale în care a declarat că războiul a intrat într-o nouă fază de uzură, ceea ce i-a atras reproşuri din partea preşedintelui.

Săptămâna trecută, în timp ce speculaţiile cu privire la demiterea sa se intensificau, el şi-a expus argumentele într-un comentariu pentru postul de televiziune CNN în favoarea unor noi mijloace electronice de război.

Zalujnîi a mai spus că unele instituţii ucrainene împiedică ţara să-şi atingă obiectivele, inclusiv eforturile de a construi o forţă de luptă eficientă care să contracareze superioritatea numerică a Rusiei, notează Reuters.