Rusia a lansat atacuri cu drone și rachete care au vizat infrastructuri civile și esențiale în zone extinse din Ucraina, au anunțat duminică dimineață forțele aeriene ale Kievului. Informațiile preliminare nu au indicat victime în aceste atacuri, a precizat sursa citată.

Soldați ucraineni în fața unor blocuri distruse din regiunea DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 704 - LIVE pe HotNews.ro:

23:43 Ucraina cere intensificarea presiunii asupra Rusiei, în timp ce trupele ruse desfăşoară ofensive multiple

Ucraina a cerut duminică sporirea presiunii comunităţii internaţionale asupra Rusiei, inclusiv prin noi sancţiuni, în timp ce în războiul dintre aceste două ţări continuă bombardamentele ambelor tabere în zonele de graniţă, iar de-a lungul unei mari părţi a liniei frontului trupele ruse sunt în ofensivă, acţiuni la care armata ucraineană aflată în criză de muniţii răspunde cu atacuri cu drone asupra unor ţinte strategice în spatele liniilor inamice ca tactică de război asimetric.

22:44Volodimir Zelenski a publicat declaraţia de avere. Aceasta arată scăderea veniturilor preşedintelui ucrainean în 2022

Atac rusesc asupra orașului Kremenchuk pentru a doua seară la rând

21:08 Atac rusesc cu rachete, pentru a doua zi la rând, asupra orașului Kremenchuk din centrul Ucrainei, informează Reuters.

Potrivit guvernatorului regiunii Poltava, Filip Pronin, rușii au vizat din nou o unitate industrială din orașul Kremenchuk.

Noaptea trecută, Rusia a atacat regiunea centrală Poltava cu două rachete balistice Iskander, care au lovit o unitate industrială din Kremenchuk, declanșând un incendiu.

17:31 Europa trebuie să facă mai mult pentru a sprijini Ucraina, a afirmat duminică ministrul german de finanțe, potrivit Kyiv Independent.

„Nu se poate ca Germania să facă mai mult pentru ca alții să poată continua să facă prea puțin”, a spus ministrul german de finanțe, Christian Lindner, în cursul unei conferințe a liberalilor europeni (ALDE), la Berlin.

16:52Locuitorii din Melitopol, oraș ocupat de ruși din regiunea ucraineană Zaporojie, au raportat că au auzit două explozii puternice, duminică, a informat Ivan Fedorov, primarul ucrainean al oraşului, aflat în exil.

Exploziile au avut loc în districtul Berdyansk, potrivit sursei citate, scrie The Guardian.

Șeful marinei ucrainene: „Ucraina ar câștiga războiul mai repede dacă...”

16:00 Un telefon mobil rusesc abandonat a furnizat imagini cu un asalt de blindate eșuat asupra pozițiilor ucrainene din rezervația naturală Serebryansʹkyy din regiunea Lugansk, scrie Kyiv Post.

Clipul începe prin a arăta proprietarul telefonului - un conducător de tanc rus - urcând în vehiculul său. În timp ce face acest lucru, el se uită la cameră și scoate limba.

Un vehicul blindat de luptă MT-LB încărcat cu soldați ruși trece pe lângă el, iar tancul îl urmează. Ambele vehicule se îndreaptă spre pozițiile ucrainene, unde lucrurile se precipită.

Imaginile au fost publicate de ucrainenii din Brigada 100 Volyn, care au găsit telefonul după atac și au combinat imaginile de pe el cu unele filmate cu drona lor în timpul atacului.

15:32 Ucraina ar câștiga războiul mai repede dacă ar avea permisiunea de a trage cu arme britanice și alte arme occidentale împotriva unor ținte din interiorul Rusiei, a subliniat șeful marinei ucrainene.

Viceamiralul Oleksiy Neizhpapa a declarat pentru Sky News că evoluția întregului conflict ar fi fost foarte diferită dacă forțelor ucrainene li s-ar fi permis să folosească armament occidental fără restricții încă de la început.

Marea Britanie, SUA și alți aliați au fost de acord să înceapă să ofere Ucrainei rachete cu rază de acțiune mai lungă de acțiune abia anul trecut. Forțele ucrainene le-au folosit pentru a lovi ținte în părțile Ucrainei ocupate de ruși, dar nu și în interiorul Rusiei, pe fondul îngrijorărilor legate de o escaladare.

Țările baltice dezbat situația adăposturilor antiaeriene

15:13 Papa Francisc a îndemnat duminică la respect pentru civilii din zonele de conflict și a declarat că oamenii s-au săturat de războaie, pe care le-a numit „un dezastru pentru popoare și o înfrângere pentru umanitate”.

După rugăciunea săptămânală Angelus din Piața Sfântul Petru, papa a spus că ajutorul umanitar trebuie să fie lăsat să curgă în Myanmar și a afirmat că populația trebuie respectată și în Orientul Mijlociu, afectat de războiul dintre Israel și Hamas. De asemenea, el a menționat suferința oamenilor din Ucraina. (Reuters)

14:51 Avon, un gigant din sectorul cosmeticii este criticat pentru legăturile sale cu Rusia, în ciuda războiului.

La începutul conflictului, compania a declarat că oprește investițiile în Rusia, unde are o bază mare de lucrători, și că pune capăt exporturilor din fabrica sa din Rusia către alte părți ale lumii.

Avon a afirmat că nu va închide operațiunile în totalitate, deoarece există lucrători locali care depind de locurile de muncă.

Cu toate acestea, cercetările efectuate de BBC au descoperit că firma continuă să recruteze noi agenți de vânzări în Rusia, iar acestora li se oferă premii, bonusuri în bani și chiar vacanțe pentru atingerea obiectivelor.

14:17Țările baltice discută situația adăposturilor antiaeriene: „În situaţia geopolitică actuală, contextul se schimbă foarte, foarte repede”

Lucrările la gazoductul Rusia - China întârzie

14:07 Trei civili, printre care și un adolescent, au fost răniți într-un atac rusesc efectuat în cursul nopții în regiunea Donețk, potrivit biroului procurorului general al Ucrainei.

Trupele rusești au lansat un atac cu rachete asupra unei zone rezidențiale din orașul Myrnograd în jurul orei 01:30, rănind un băiat de 15 ani și un bărbat de 35 de ani în locuința lor. Un locatar în vârstă de 30 de ani dintr-o casă învecinată a suferit un traumatism cranian.

În urma atacului au fost avariate 14 clădiri de apartamente și instituții de învățământ și nouă mașini. (The Guardian)

13:54Lucrările la marele gazoduct care să lege Rusia de China întârzie

Premierul Mongoliei, L. Oyun-Erdene, a anunţat că lucrările de construcţii planificate de Rusia la noul gazoduct Power of Siberia 2 spre China, care erau programate să înceapă anul acesta, ar putea fi amânate, se arată într-un articol publicat duminică de Financial Times.

13:25 Antiaeriana rusă a doborât astăzi o dronă ucraineană deasupra regiunii Briansk, a afirmat guvernatorul regional Alexander Bogomaz pe contul său de Telegram. Nu s-au înregistrat victime, a adăugat el.

Ucraina e amenințată de mai multe grupări de hackeri

13:18Grupul de hackeri NoName05716 susține că se pregătește să atace guvernul ucrainean cu ajutorul grupurilor de hackeri 22С, Skillnet, CyberDragon, Federal Legion, People's Cyber Army și Phoenix, scrie The Guardian.

Atacurile cibernetice au reprezentat un domeniu de îngrijorare pentru oficialii ucraineni încă de la începutul războiului, grupul de contact pentru apărarea Ucrainei formând o coaliție IT din 12 țări.

Mai multe structuri importante ale statului ucrainean au raportat joi atacuri cibernetice asupra sistemelor lor, o sursă apropiată guvernului declarând pentru Reuters că în spate se află serviciile secrete rusești.

12:41 De la începutul războiului din Ucraina au avut loc 220 de atacuri asupra birourilor de înrolare militare rusești, a afirmat Ministerul britanic al Apărării în evaluarea sa de duminică.

Din iulie 2023, au avut loc 113 incidente - o dublare a acțiunilor de incendiere a birourilor de înrolare în ultimele șase luni.

Deși Serghei Narîșkin, directorul serviciului rus de informații externe, i-a acuzat pe cei responsabili de incendieri că acționează la ordinul oficialilor occidentali, ministerul britanic al apărării consideră că „este foarte probabil ca această creștere a numărului de atacuri să se datoreze unui sentiment mai mare de nemulțumire față de război în rândul populației ruse”.

Unii dintre cei acuzați de comiterea atacurilor au fost acuzați de terorism și trădare.

Hyundai iese din Rusia

12:35 Rusia recrutează tineri belaruși în universitățile sale militare, scrie Kyiv Independent.

Reprezentanții armatei ruse organizează zile ale porților deschise în centrele raionale din Belarus, invitând cetățenii să se înscrie în academiile militare rusești și să devină ofițeri, a raportat Centrul Național de Rezistență la 27 ianuarie.

11:28Hyundai Motor a semnat un acord privind vânzarea celor două fabrici din Rusia, grupul sud-coreean devenind astfel cel mai recent producător auto global care se retrage de pe piaţa rusă.

Compania cumpărătoare, Art-Finance, este deţinută de către Andrei Pavlovich, care a achiziţionat în mai 2023 activele din Rusia ale Volkswagen.

Rusia reușește să cumpere enorm de multe cipuri din Occident

10:48În ciuda sancțiunilor, Rusia a reușit să importe ilegal cipuri americane și europene în valoare de 1,7 miliarde de dolari.

Rusia a reușit să importe o serie de bunuri cu care își alimentează mașina de război în Ucraina, iar complexitatea lanțurilor globale de aprovizionare nu ajută, deoarece autoritățile spun că este imposibil să urmărească de unde a provenit un anume cip.

10:32 Peste 186.000 de cupluri s-au căsătorit în Ucraina în anul 2023, în timp ce peste 24.000 au divorţat, informează ukrinform.net.

„Aproximativ 186.051 de căsătorii au fost înregistrate în 2023", se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.

Ministerul a precizat că cel mai mare număr de familii nou create a fost înregistrat în oraşul Kiev (21.802), urmat de regiunea Dnepropetrovsk (18.816), regiunea Odesa (13.740), regiunea Kiev (11.712), regiunea Liov (10.983) şi regiunea Harkov (10.977).

Ministerul ucrainean al Justiţiei a simplificat înregistrarea căsătoriei sub legea marţială: acum durează doar o zi. (News.ro)

Un lider de partid din Ungaria cere regiunea Transcarpatia

10:24Discurs delirant al unui lider de partid din Ungaria: Ucraina a fost cumpărată de BlackRock / Dacă pierde războiul, vom cere Transcarpatia

10:17Finlanda își alege duminică un nou președinte pentru a conduce țara în noul său rol de membră a NATO, după ce a renunțat la decenii de nealiniere pentru a se alătura alianței occidentale de apărare ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Admiterea țării nordice în NATO anul trecut a atras amenințări de „contramăsuri” din partea vastului său vecin rus. În decembrie, Finlanda și-a închis întreaga graniță cu Rusia pentru traficul de pasageri, ca răspuns la o creștere a numărului de migranți care încearcă să treacă.

Toți cei nouă candidați promit o poziție dură față de Rusia dacă vor fi aleși președinte, care decide politica externă și de securitate în strânsă cooperare cu guvernul și reprezintă țara la reuniunile NATO, acționând în același timp ca și comandant-șef al forțelor de apărare finlandeze.

Alexander Stubb, membru al Coaliției Naționale de centru-dreapta, pare favorit, sondajele recente arătând că ar avea un sprijin de 22-27% într-un prim tur de scrutin, înaintea lui Pekka Haavisto, membru liberal al Partidului Verde, care a fost cotat cu 20-23%.

India încearcă să se distanțeze de Rusia

10:04 India încearcă să se distanțeze de cel mai mare furnizor de arme al său, după ce capacitatea Rusiei de a furniza muniții și piese de schimb a fost afectată de războiul din Ucraina, dar trebuie să acționeze cu grijă pentru a evita să împingă Moscova mai aproape de China, au declarat surse indiene pentru reuters.

Cel mai mare importator de arme din lume se îndreaptă încet spre Occident, pe măsură ce Statele Unite caută să-și consolideze relațiile în regiunea Indo-Pacific, sperând să țină în frâu o China în ascensiune prin îndepărtarea națiunii sud-asiatice de dependența tradițională față de Rusia.

Rusia a furnizat 65% din achizițiile de arme ale Indiei, în valoare de peste 60 de miliarde de dolari în ultimele două decenii, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm, dar războiul din Ucraina a grăbit impulsul de a-și diversifica arsenalul.

„Probabil că nu o să semnăm niciun acord militar major cu Rusia. Aceasta ar fi o linie roșie pentru Washington”, a declarat Nandan Unnikrishnan, expert în Rusia la think tank-ul Observer Research Foundation din New Delhi.

Noua estimare a pierderilor rusești

09:09 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 740 de soldați, 9 tancuri, 19 alte blindate de luptă, 12 tunuri, 3 echipamente speciale și 31 diferite vehicule.

Rusia a atacat cu drone și rachete peste noapte

08:56 Forțele aeriene au declarat că Rusia a atacat regiunea centrală Poltava cu două rachete balistice lansate din sistemul de rachete balistice Iskander.

Filip Pronin, guvernatorul regiunii Poltava, a scris pe Telegram că atacul a lovit o unitate industrială din orașul Kremenchuk, declanșând un incendiu.

Mai la sud-est, în regiunea Zaporojie, guvernatorul Iuri Malashko a declarat că o instalație de infrastructură a fost lovită de un atac cu dronă. Echipajele de urgență sunt la fața locului, a declarat Malashko, fără a da detalii despre pagube sau victime.

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus patru din cele opt drone lansate de Rusia în cursul nopții, au transmis forțele aeriene.

06:44 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat, sâmbătă, că a descoperit un sistem de corupţie în timpul achiziţionării de arme de către armata ucraineană şi că valoarea totală a fraudei ar fi de aproximativ 40 de milioane de dolari.

Anunţul privind frauda masivă a fost confirmat de Ministerul ucrainean al Apărării.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

------------------