Trupele de invazie trimise de Vladimir Putin în Ucraina continuă să lupte pe mai multe fronturi pentru obiectivul strategic de a cuceri întreg Donbasul, iar efortul principal este pentru a cuceri orașul Avdiivka, afirmă experții militari britanici în evaluarea publicată sâmbătă.

Tranșee ucraineană pe frontul din AvdiivkaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ce spune Ministerul britanic al Apărării:

  • „Rusia își continuă ofensiva pe mai multe axe, în conformitate cu obiectivul său strategic de a cuceri Donbasul.
  • Forțele rusești au cucerit cătunele Krokhmalne, Harkov, la 21 ianuarie 2024 și Vesele, lângă Bakhmut, la 18 ianuarie 2024; cu toate acestea, localitățile sunt nesemnificative din punct de vedere strategic. Vesele avea o populație de 102 locuitori înainte de război, iar Krokhmalne, 45.
  • Se continua astfel trendul câștigurilor graduale minore ale Rusiei, în timp ce Ucraina se concentrează pe apărarea activă.
  • Se consideră că prioritatea forțelor rusești este orașul Avdiivka. Rușii organizează un atac pe trei fronturi pentru a încercui orașul dinspre sud și nord și, de asemenea, luptă la periferia cartierului estic al Avdiivka.
  • Forțele rusești au suferit pierderi grele de personal și de vehicule blindate, cauzate frecvent de munițiile ucrainene lansate din vehicule aeriene fără pilot (drone).
  • Se pare că forțele rusești încearcă să ocolească fortificațiile ucrainene intrând în extremitățile orașului prin tunelurile de serviciu; aceasta este o metodă de infiltrare pe care o încearcă din octombrie 2023.
  • Contraatacurile ucrainene împiedică forțele rusești să avanseze mai mult în interiorul orașului.
  • Întrucât ruta principală de aprovizionare rămâne intactă, iar forțele ucrainene efectuează contraatacuri locale, este probabil ca Avdiivka să rămână sub control ucrainean în următoarele săptămâni.”

Ce arată ultima evaluare de la Institutul pentru Studiul Războiului:

Forțele rusești au avansat vineri foarte puțin în apropierea Avdiivka și în oraș, pe fondul continuării luptelor poziționale în zonă.

Imaginile geolocalizate publicate joi indică faptul că forțele rusești au făcut recent progrese minore la nord de Stepove (3 km nord-vest de Avdiivka) și de-a lungul străzii Sportyvna în cea mai sudică zonă rezidențială din Avdiivka.

Un blogger rus de război a afirmat că forțele rusești au avansat în apropierea zonei restaurantului „Tsarska Okhota" de la periferia sudică a Avdiivka.

Luptele poziționale au continuat la nord-vest de Avdiivka, lângă Novobakhmutivka și Stepove, la nord-est de Avdiivka, de la Kamianka, lângă periferia sud-estică a Avdiivka, și la sud-vest de Avdiivka, lângă Vodyane, Pervomaiske și Nevelske.