Rusia continuă să atace cu putere Ucraina. Sâmbătă seară forțele ruse au efectuat un atac pe scară largă asupra cartierelor rezidențiale din Herson. În timpul nopții, Moscova a lansat 15 drone asupra Ucrainei, vizând sudul țării în special. Apărarea aeriană ucraineană a distrus 14 dintre ele, a anunțat armata.

soldati rusiFoto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 669, LIVETEXT:

21:36Naționalistul rus pro-război Igor Ghirkin, supranumit Strelkov, a fost desemnat de un grup de inițiativă pentru a candida la președinția Rusiei, dar notarul menit să certifice candidatura nu s-a prezentat, relatează Ukrainska Pravda.

21:01Fermierii polonezi au pus capăt blocadei la unul dintre punctele de trecere a frontierei dintre Ucraina şi Polonia, iar circulaţia camioanelor a fost complet restabilită, a anunţat duminică serviciul de frontieră ucrainean, transmite Reuters.

”Traficul cu camioane a fost restabilit: fermierii polonezi au pus capăt blocadei de la trecerea Medika - Şehîni”, a spus serviciul în aplicaţia de mesagerie Telegram.

Serviciul a citat poliţia de frontieră poloneză, spunând că acţiunea de protest în faţa punctului de trecere a frontierei s-a încheiat duminică la ora 9:30, ora Kievului (0730 GMT).

”Înregistrarea şi traversarea camioanelor care intră în Ucraina se efectuează ca de obicei”, a adăugat acesta.

20:00A fost înregistrată o mișcare a dronelor rusești în sudul Ucrainei, în seara zilei de 24 decembrie. A fost emisă o avertizare de raid aerian în regiunile Herson și Nikolaiev, relatează Ukraniska Pravda

„Amenințare de atac cu UAV-uri în regiunile Herson și Nikolaiev!”, au informat Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei pe Telegram.

18:59Ucraina pregătește o lege privind mobilizarea, în timp ce ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a explicat că termenul de demobilizare nu va fi folosit până la încheierea războiului, deși soldaților li se va oferi oportunități de odihnă, relatează Ukrainska Pravda.

17:50Ministerul rus al Apărării a declarat, duminică, că sistemele sale de apărare aeriană au doborât patru avioane militare ucrainene în ultimele 24 de ore, la doar două zile după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Kievul a doborât trei bombardiere rusești, relatează Reuters.

16:50Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, condamnă „teroriștii” care au atacat Hersonul.

Valurile de bombardamente rusești și atacuri cu drone asupra regiunii Herson, din sudul Ucrainei, au luat acum viața a patru persoane, iar altele au fost rănite.

„Teroriştii vizează în mod deliberat infrastructura civilă şi străzile obişnuite”, a scris Zelenski pe rețelele de socializare, subliniind că atacul rușilor a a deteriorat o școală, o instalație de cazane, spitale, rețele de încălzire a orașului, precum și clădiri de apartamente cu mai multe etaje.

„Sunt răniți, inclusiv un copil. Toți primesc asistență. Din păcate, există și decese. Condoleantele mele familiilor”, a mai spus acesta.

Anterior, autoritățile regionale vorbeau de 4 morți și 9 răniți.

16:13Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, a spus că rușii au redus numărul de lovituri aeriene după ce au pierdut trei dintre avioanele lor de atac Su-34 în sudul Ucrainei, relatează Ukrainska Pranda.

„Inamicul încearcă acum să facă cât mai multe recunoașteri pentru a culege informații în zonele sudice unde avioanele rusești fost doborâte. În mod evident, încearcă să identifice activele care au trimis acele avioane de război în „zborul lor etern”, după cum se spune. Inamicul angajează mult mai puține arme aeriene, în special unități de bombe ghidate, în special pe frontul din Herson.”

15:10Liderul rus Vladimir Putin „nu se poate mulțumi cu o victorie teritorială limitată" și „a decis să continue războiul până la victoria finală", a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell, într-un interviu acordat cotidianului The Guardian.

„El nu va renunța la război, mai ales înainte de alegerile americane, care i-ar putea prezenta un scenariu mult mai favorabil", a spus Borrell.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți în timpul unei conferințe de presă că rezultatul alegerilor prezidențiale americane din 2024 ar putea influența „foarte puternic" cursul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Donald Trump, fostul președinte al SUA și principalul candidat al Partidului Republican, a criticat în repetate rânduri nivelul de ajutor pe care administrația președintelui american Joe Biden îl acordă Kievului.

„Trebuie să ne pregătim pentru un conflict de mare intensitate pentru o perioadă lungă de timp", a declarat Borrell pentru The Guardian.

13:53Brigada 810 de infanterie marină a Flotei ruse a Mării Negre a confirmat că folosește în mod deliberat arme chimice împotriva forțelor ucrainene, încălcând astfel Convenției privind interzicerea armelor chimice, pe care Moscova a ratificat-o, notează Institutul pentru Studiul Războiului în analiza de duminică.

12:23Ucrainenii urmează să sărbătorească Crăciunul luni, la 25 decembrie, în loc de 7 ianuarie, după rit vechi, odată cu Rusia, pentru prima dată din 1917, o decizie simbolică prin care Volodimir Zelenski s-a distanţat într-o ţară aflată în război cu Moscova, notează AFP.

12:01 În urma bombardamentelor rusești asupra Hersonului, patru persoane au murit iar alte nouă au fost rănite, inclusiv un copil, a declarat șeful administrației militare regionale, Oleksandr Prokudin.

În ultima zi rușii au efectuat 88 de bombardamente asupra regiunii Herson, trăgând 425 de obuze cu mortiere, artilerie, sisteme de rachete Grad, tancuri, drone și avioane, inclusiv 2 rachete, a mai spus oficialul ucrainean.

Rusia ar putea încerca să atace Europa anul viitor

11:32 Rusia a pierdut 353.190 de soldați în Ucraina de la începutul războilui, a raportat duminică Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În ultima zi, armata lui Putin a pierdut 800 de militari.

09:53Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a reiterat angajamentul ţării sale de a continua să sprijine Ucraina şi a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să „distrugă” această ţară prin invazia lansată în urmă cu aproape doi ani, informează duminică dpa.

09:38 Rusia a lansat 15 drone asupra Ucrainei, majoritatea în sudul țării, în cursul nopții, apărarea aeriană distrugând 14 dintre ele, a anunțat duminică armata ucraineană, informează Reuters.

„Ca urmare a luptelor aeriene, forțele aeriene și forțele de apărare ale Ucrainei au distrus 14 drone în regiunile Nikoalev, Kirovohrad, Zaporojie, Dnipro și Khmelnytskyi", au precizat forțele aeriene ucrainene pe Telegram.

Dronele au fost lansate de pe coasta estică a Mării Azov din Rusia, a precizat armata.

Reuters a precizat că nu a putut verifica în mod independent informația. Autoritățile militare și civile nu au raportat pagube sau victime.

08:00Un serviciu european de informații crede că Rusia ar putea încerca să atace Europa în iarna 2024-2025, relatează tabloidul german Bild, scrie Ukrainska Pravda.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

------------------