​Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a explicat că termenul de demobilizare nu va fi folosit până la încheierea războiului, deși soldaților li se va oferi oportunități de odihnă, relatează Ukrainska Pravda.

Soldați ucraineni pe un tancFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Umerov a menționat că Ministerul Apărării și Rada Supremă (parlamentul ucrainean) pregătesc un proiect de lege privind mobilizarea, care va fi înregistrat în curând.

„Putem folosi cuvântul „demobilizare” doar după ce războiul se încheie. În timp ce inamicul continuă ostilitățile, am găsit soluții care vor permite unui individ care a fost pe linia de contact timp de doi ani să afle regulile pentru a lua o pauză sau a fi eliberat parțial.”

Umerov consideră că „dacă guvernul dorește să fie susținut de societate”, trebuie să explice cum se va desfășura mobilizarea, demobilizarea, amânarea sau exceptarea, protecția socială etc.

Ministrul apărării spune că ar dori ca serviciul în armată „să nu fie perceput ca o pedeapsă”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spunea încă din noiembrie că Ucraina elaborează reforme asupra programului său de mobilizare a soldaților.

Potrivit acestuia, Statul Major a discutat despre mobilizarea și demobilizarea, rotația în Forțele Armate ale Ucrainei și problema recruților care și-au început serviciul militar înainte de invazia pe scară largă.

Zelenski nu a dezvăluit atunci detalii despre reforme. El a spus că problemele comisiilor medicale militare și centrelor de recrutare vor fi abordate.

Birourile de recrutare au fost ocazional zguduite de scandaluri care implică greșeli sau tactici de recrutare brutale.

În august, Zelenski i-a demis pe toți șefii centrelor regionale de recrutare a armatei ucrainene, deoarece au fost raportate numeroase cazuri de corupție

Totodată, Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională, spunea că persoanele care au fost înrolate și care și-au încheiat termenele vor fi demobilizați.

Declarațiile acestuia sunt astfel negate de ministrul ucrainean al Apărării.

Armata cere mobilizarea a 500.000 de oameni

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe 19 decembrie că armata a cerut mobilizarea a încă 450.000-500.000 de oameni, dar că o decizie finală nu a fost luată.

Zelenski a spus că desfășurarea unei mobilizări la o asemenea scară ar necesita finanțare suplimentară.

  • „Am spus că voi avea nevoie de mai multe argumente pentru a susține această mișcare. Pentru că, în primul rând, este o chestiune de oameni, în al doilea rând, este o chestiune de corectitudine, este o chestiune de capacitate de apărare și este o chestiune de finanțe”.

Zelenski a spus că o finanțare suplimentară de 500 de miliarde de grivne (13,5 miliarde de dolari) ar fi necesară pentru a sprijini mobilizarea dacă decizia va fi luată.

Fostul ministru al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat vara trecută că aproximativ 1 milion de oameni sunt angajați în sectorul de securitate și apărare al Ucrainei.