Forțele rusești au lansat vineri un nou asalt în apropiere de Avdiivka, ceea ce indică faptul că liderii militari ruși rămân angajați în operațiunile ofensive din zonă, în ciuda pierderilor grele de soldați și materiale, notează Institutul pentru Studiul Războiului. Forțele ucrainene au continuat operațiunile terestre mai ample decât de obicei pe malul estic al Niprului și este confirmat că au o poziție pe malul celălalt al fluviului.

Soldat rus într-un vehicul de luptă al infanterieiFoto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

09:20Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 605, LIVETEXT:

22:06 Imagini din timpul luptelor cu un blindat Bradley trimis de americani în Ucraina:

21:20VIDEO Rușii au reușit să pună mână pe o rachetă HIMARS intactă ce a căzut în Donețk.

19:50 Zelenski anunță, după ce a discutat cu Erdogan, că Turcia va participa la reuniunea privind pacea în Ucraina de la sfârşitul lunii octombrie din Malta

18:38Ucrainenii au arătat una din pozițiile lor de unde trag cu un mortier, dar care e ascunsă și are un acoperiș mobil:

17:50Forțele ucrainene au tras cu rachete GMLRS / HIMARS spre pozițiile rusești din Donețk, dar apărarea antiaeriană ar fi reușit să intercepteze cel puțin unele dintre rachete.

Una dintre rachetele GMLRS interceptate pare să fi căzut și să fi rămas relativ intactă, în imagini putând fi vâzute focosul, precum și elementele de circuit și control ale rachetei.

17:08„Sper că măcar s-a spălat pe mâini după ce a dat mâna cu el” - cum a comentat ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, întâlnirea din China dintre premierul ungar Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin.

Zelenski a discutat la telefon cu Erdogan

16:43 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță că a discutat cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, căruia i-a mulțumit „pentru că a susținut în mod constant suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Potrivit lui Zelenski, în cadrul discuției cei doi lideri au abordat o serie de subiecte, printre care securitatea alimentară și situația din Orientul Mijlociu.

15:56 Trei rachete de croazieră rusești lansate în regiunile Nikolaev, Herson și Odesa aseară nu au reușit să își atingă țintele, explodând în aer, au spus forțele de apărare din sudul Ucrainei pe Telegram, relatează Ukrinform.

„Inamicul a folosit avioane tactice pentru a lansa rachete de croazieră din Marea Neagră. Trei rachete de un tip necunoscut, lansate în regiunea Nikolaev, regiunea Herson și regiunea Odesa în cursul serii, nu au reușit să își atingă țintele, explodând în aer", potrivit sursei citate.

15:41 Trei copii au fost salvați din captivitatea rusă ca parte a planului de acțiune „Bring Kids Back UA„ inițiat de președintele Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă avocatul poporului din Ucraina, Dmytro Lubinets.

14:43 Kyiv Post a publicat un clip cu imagini aeriene din Klishchiivka, eliberată în urmă cu o lună de armata ucraineană. Această localitate din regiunea Donețk este distrusă aproape în totalitate.

14:02Germania alocă o sumă suplimentară de 200 de milioane de euro pentru reconstrucția Ucrainei, a declarat secretarul de stat pentru dezvoltare al Germaniei, Jochen Flasbarth, citat de dpa.

Aceste fonduri vor fi folosite pentru refacerea sistemului de sănătate, a educației și a aprovizionării cu apă potabilă din Ucraina, precum și pentru reconstrucția urbană, a precizat oficialul german.

Tancurile rusești sar în aer unul după altul în Avdiivka

13:27VIDEO Imagini de neînțeles cu soldații ruși și un blindat cu cușcă deasupra, cu puțin timp înainte să fie lovit de o rachetă trasă de ucraineni

13:18 Uniunea Europeană va începe să se consulte cu statele membre în următoarele zile cu privire la un nou pachet de sancțiuni care vizează Rusia pentru războiul său împotriva Ucrainei, au declarat pentru Bloomberg persoane familiare cu acest subiect.

Noul pachet, care ar fi al 12-lea din partea blocului de la invazia Rusiei, ar putea include o interdicție asupra diamantelor rusești, noi măsuri împotriva capacității Moscovei de a ocoli sancțiunile și sancționarea companiilor din țări terțe care ajută Moscova să facă acest lucru.

12:50 FOTO Primele imagini cu armamentul furnizat Rusiei de Coreea de Nord

11:35„Măcel” printre blindate: Tancurile rusești sar în aer unul după altul în ofensiva rusească de la Avdiivka - VIDEO

Încă o zi cu pierderi foarte mari pentru ruși

10:32 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 790 de soldați, 16 tancuri, 55 de alte blindate de luptă, 5 tunuri, 5 echipamente speciale și 21 de diferite vehicule și cisterne.

09:43 Coreea de Nord a condamnat sâmbătă Statele Unite pentru că au furnizat Ucrainei rachete balistice cu rază lungă de acțiune, cunoscute sub numele de ATACMS, afirmând că orice lovitură asupra Rusiei cu acestea nu va face decât să împiedice eforturile de pace.

„Statele Unite au livrat până la urmă sistemul de rachete sol-sol ATACMS Ucrainei, în ciuda îngrijorării profunde și a opoziției puternice a comunității internaționale", a declarat Sin Hong-Chol, ambasadorul Coreei de Nord în Rusia, într-un comunicat transmis de agenția de stat KCNA.

„Orice lovitură în interiorul Rusiei, o putere nucleară, nu va fi de ajutor pentru a pune capăt rapid situației ucrainene sau pentru soluționarea pașnică a acesteia, așa cum susțin SUA, ci va servi drept catalizator pentru a pune întreaga Europă în creuzetul unui război fără sfârșit și pentru a prelungi războiul", se susține în comunicat.

Afzalov a fost numit comandant al forțelor aeriene ruse

09:29 O rachetă rusă a vizat vineri locuințe din Krivoi Rog, în regiunea Dnipropetrovsk din centrul Ucrainei, ucigând un bărbat și răning grav o femeie, a anunțat guvernatorul regional pe Telegram.

„Inamicul a tras cu o rachetă spre o cooperativă dacha", a scris Serhiy Lysak, guvernatorul regiunii Dnipropetrosk. Dacha sunt cabane tradiționale, ridicate de obicei în afara orașelor.

Lysak a precizat că un bărbat în vârstă de 60 de ani a fost ucis, iar femeia de 57 de ani, în stare gravă, a suferit răni provocate de șrapnel și se află în spital. Echipele de salvare au stins incendiul provocat de atac, a adăugat el. (Reuters)

09:03 Viktor Afzalov a fost numit în funcția de comandant al forțelor aeriene ruse, a anunțat agenția de presă rusă de stat RIA, citând surse.

Afzalov exercita deja funcția de șef interimar al forțelor aeriene după ce generalul Serghei Surovikin a fost înlăturat din acest post în luna august. Afzalov a fost adjunctul lui Surovikin.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

------------------