Statele Unite au publicat vineri o evaluare a serviciilor de informații americane trimisă la peste 100 de țări, care a constatat că Moscova folosește spioni, rețelele de socializare și mass-media de stat rusești pentru a eroda încrederea publicului în integritatea alegerilor democratice din întreaga lume, potrivit Reuters.

Fake newsFoto: Pexels

„Acesta este un fenomen global”, se arată în evaluare. „Informațiile noastre indică faptul că înalți oficiali guvernamentali ruși, inclusiv Kremlinul, văd valoarea acestui tip de operațiune de influență și o percep ca fiind eficientă”.

Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat, care a informat reporterii sub rezerva anonimatului, a declarat că Rusia a fost încurajată să își intensifice operațiunile de influențare a alegerilor prin succesul său în amplificarea dezinformării cu privire la alegerile din 2020 din SUA și la pandemia COVID-19.

Washingtonul „își recunoaște propria vulnerabilitate la această amenințare”

„Succesul generează mai mult succes, iar noi cu siguranță vedem alegerile din SUA ca pe un catalizator”, a declarat oficialul.

Ambasada Rusiei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Publicarea evaluării are loc pe fondul unor tensiuni grave între Statele Unite și Rusia din cauza războiului Moscovei împotriva Ucrainei și a unei serii de alte probleme.

Evaluarea a fost trimisă într-o telegramă a Departamentului de Stat datată miercuri la peste 100 de ambasade americane din America, Europa, Asia și Africa pentru a fi distribuită guvernelor gazdă, a precizat acesta.

Washingtonul „își recunoaște propria vulnerabilitate la această amenințare”, se arată în raport, menționând că agențiile de informații americane au constatat că „actorii ruși au răspândit și amplificat informațiile pentru a submina încrederea publicului în alegerile din 2020 din SUA”.

Președintele american Joe Biden l-a învins în 2020 pe predecesorul său republican, Donald Trump, care refuză să accepte rezultatele, susținând în mod fals că a pierdut din cauza unor fraude.

Operațiunile concertate ale Rusiei între 2020 și 2022 au urmărit să „submineze încrederea publică în cel puțin 11 alegeri în nouă democrații, inclusiv în Statele Unite”, se arată în raport, adăugând că alte 17 au fost vizate de eforturi „mai puțin pronunțate”.

Raportul nu a identificat niciuna dintre celelalte țări.

Platforme de socializare și „site-uri proxy”

Rusia „utilizează atât mecanisme deschise, cât și secrete, inclusiv rețele de influență și proxy-uri gestionate” de serviciile de spionaj rusești, se arată în raport.

Ca exemplu, a continuat acesta, serviciul de securitate FSB al Rusiei a lucrat în secret pentru a intimida lucrătorii electorali, a organiza proteste în ziua alegerilor și a „sabota votul în străinătate” în alegerile din 2020 dintr-o țară europeană, care nu a fost numită.

Presa de stat rusă a afirmat în mod deschis că scrutinul ar fi nedemocratic și a „amplificat afirmațiile false de fraudă” înainte de mai multe alegeri în Asia, Europa, Orientul Mijlociu și America de Sud între 2020 și 2021, se arată în raport.

Rusia a folosit, de asemenea, platformele de socializare și „site-uri proxy” pentru a semăna îndoieli cu privire la integritatea alegerilor, a precizat raportul.

Acesta a numit Rusia „principalul vinovat” pentru operațiunile de subminare a încrederii publice în desfășurarea și rezultatele alegerilor.

Deși China a intervenit în alegeri, nu s-a estimat că folosește această tactică, a declarat oficialul. China neagă că ar fi intervenit în alegeri.

Raportul a recomandat țărilor să depună eforturi pentru a atenua interferența rusă în alegeri prin sancțiuni, schimb de informații, expulzarea spionilor ruși și interdicții de călătorie. (Reuters)