Procurorii ruși au anunțat că au depus în instanță primul dosar penal care îl vizează pe Vasili Strijakov, bărbatul acuzat că a pregătit o tentativă de asasinare a lui Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai cunoscuți propagandiști ai Rusiei, relatează TASS.

Vasili StrijakovFoto: Alexander Shcherbak / TASS / Profimedia Images

„S-a primit rechizitoriul, materialele au fost predate judecătorului”, au transmis procurorii, precizând că dosarul urmează să fie judecat de către tribunalul militar din Districtul de Vest II al Moscovei.

Parchetul rus a formulat 6 capete de acuzare împotriva bărbatului: trafic ilegal de arme, fabricarea ilegală de arme, trafic ilegal de explozivi, producția ilegală de explozivi, participarea la o organizație teroristă, pregătire pentru uciderea unei persoane în legătură cu desfășurarea unor activități oficiale.

Alături de Strijakov au fost trimise în judecată alte 5 persoane despre care autoritățile ruse spun că fac parte dintr-o organizație teroristă neonazistă numită „National Socialism/White Power, care este interzisă în Rusia”.

Ce spun procurorii ruși despre tentativa de asasinare a lui Vladimir Soloviov

Toate persoanele inculpate sunt cetățeni ruși, procurorii afirmând de asemenea că toți inculpații au fost reținuți în legătură cu planurile de asasinare a lui Vladimir Soloviov.

Rechizitoriul întocmit de procurori afirmă că aceștia au plănuit să îl ucidă pe Soloviov în Moscova prin aruncarea în aer a mașinii sale și că intenționau să fugă în străinătate după comiterea faptei.

Strijakov a fost condamnat anterior pentru complicitate la o crimă și la mai multe atacuri motivate de ură interetnică și inter-rasială, potrivit rechizitoriului.

El a fost găsit vinovat de crimă și huliganism în 2012, dar, întrucât nu era major în momentul comiterii faptelor, a fost trimis pentru 10 ani într-o unitate corecțională pentru minori.

Însuși președintele Vladimir Putin a anunțat în aprilie anul trecut că autoritățile ruse au dejucat o tentativă de asasinare a „unui jurnalist renumit al televiziunii ruse”, vorbind la momentul respectiv despre un „complot occidental”. Deși Putin nu l-a numit pe Soloviov, agențiile de presă ale statului rus au scris ulterior că despre el este vorba.

Un susținător fervent al „operațiunii militare speciale” și a lui Putin, Vladimir Soloviov este unul dintre propagandiștii ruși împotriva căruia Occidentul a impus sancțiuni după începerea războiului din Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 604-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.