Oficialii ruși au declarat că au dejucat noi atacuri ucrainene, la o zi după ce dronele ucrainene au lovit ținte în cel puțin șase regiuni din interiorul Rusiei. Autoritățile ruse au spus că unitățile sale antiaeriene au doborât două drone ucrainene în regiunea Briansk și una care se îndrepta spre Moscova, iar liderul pus de ruși în Crimeea a afirmat că în Peninsulă a fost interceptată o rachetă de croazieră ucraineană.

Soldați ucraineni în DonețkFoto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Contraofensiva Ucrainei înregistrează progrese treptate, spun oficialii de la Kiev și bloggerii ruși
  • Ofițerii de contrainformații militare ai SBU au atacat aerodromul din Kursk cu drone de carton în noaptea zilei de 27 august, scrie Ukraîinska Pravda, citând mai mulți membri ai serviciului condus de generalul Kirilo Budanov.
  • Hackeri militari ruși au vizat dispozitivele mobile ale soldaților ucraineni în încercarea de a fura informații sensibile de pe câmpul de luptă care ar putea ajuta Kremlinul în războiul împotriva Ucrainei, au avertizat joi SUA și aliații săi
  • Kievul cere locuitorilor din regiunile ocupate să nu voteze în alegerile ruse regionale şi „să părăsească” regiunile dacă este posibil
  • VIDEO Moment dramatic pe front: Un soldat rus aruncă o grenadă fix în copacul din fața sa. Ce s-a întâmplat după
  • Zelenski anunţă că s-a ajuns la un acord privind livrarea către Ucraina a unor vehicule blindate pentru evacuare medicală
  • Péter Szijjártó - Guvernul ungar nu e dispus nici măcar să discute despre finanţarea livrărilor de armament către Ucraina
  • BAE Systems încheie parteneriate în vederea producerii de armament sofisticat în Ucraina

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 554, LIVETEXT:

01:01O grupare de gherilă rusă a revendicat un atac cu dronă comis duminică la Kursk, în Rusia.

Corpul voluntarilor ruși pro-ucraineni (RVC) a declarat că au trecut "din nou frontiera poroasă fără interferențe" înainte de a lovi un aerodrom militar.

"Toate țintele vizate au fost distruse. Subliniem: obiective legitime care au adus durere și moarte în orașele ucrainene pașnice", a postat grupul pe Telegram.

00:36Zelenski anunţă că s-a ajuns la un acord privind livrarea către Ucraina a unor vehicule blindate pentru evacuare medicală

Preşedintele Ucraine, Volodimir Zelenski, a anunţat că s-a ajuns la un acord privind livrarea către ţara sa a unor vehicule blindate pentru evacuare medicală.

Cum încearcă hackerii militari ruși să fure planurile de luptă ucrainene

00:21Un bărbat a fost inculpat în SUA pentru contrabandă cu potențial echipament militar în Rusia.

Arthur Petrov a fost acuzat de încălcarea controalelor la export din SUA în legătură cu un presupus plan de a oferi Moscovei microelectronice care pot fi folosite de armată.

Cetățeanul ruso-german a fost acuzat de infracțiuni de control al exporturilor, contrabandă, fraudă electronică și spălare de bani, potrivit avocatului american Damien Williams.

23:40Kievul cere Turciei să respingă încercări ale Moscovei de a crea rute ruseşti de export a cerealelor la Marea Neagră

O susţinere a unor exporturi ruseşti de cereale la Marea Neagră fără o reluare a exporturilor de cereale din porturile ucrainene ar consolida „sentimentul impunităţii” al Moscovei şi ar reprezenta „o lovitură dură” aplicată obligaţiilor internaţionale şi dreptului internaţional, denunţă joi Ministerul ucrainean de Externe, după ce ministrul rus de Externe Sergjei Lavrov a anunţat, în urma unei întâlniri cu ministrul turc de Externe Hakan Fidan, la Moscova, o iniţiativă rusească în acest sens, relatează CNN.

23:14MTI: Péter Szijjártó - Guvernul ungar nu e dispus nici măcar să discute despre finanţarea livrărilor de armament către Ucraina

Ungaria nu este dispusă nici măcar să discute despre finanţarea de către Uniunea Europeană a livrărilor de armament către Ucraina, până când autorităţile de la Kiev nu vor scoate OTP Bank de pe lista sponsorilor internaţionali ai războiului şi nu va restabili drepturile minorităţii maghiare din Transcarpatia - a declarat joi ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, citat de agenția ungară MTI și Rador.

22:55Cum încearcă hackerii militari ruși să fure planurile de luptă ucrainene

Hackeri militari ruși au vizat dispozitivele mobile ale soldaților ucraineni în încercarea de a fura informații sensibile de pe câmpul de luptă care ar putea ajuta Kremlinul în războiul împotriva Ucrainei, au avertizat joi SUA și aliații săi, potrivit CNN.

Contraofensiva Ucrainei înregistrează progrese treptate

22:36Kievul cere locuitorilor din regiunile ocupate să nu voteze în alegerile ruse regionale şi „să părăsească” regiunile dacă este posibil

Autorităţile ucrainene îi îndeamnă pe ucrainenii din regiunile ocupate de Rusia să nu voteze în alegerile regionale organizate de ocupaţia rusă şi le cer „să părăsească regiunea” dacă este posibil, relatează CNN.

22:04Dronă ucraineană doborâtă deasupra Rusiei, susține Moscova

Unitățile antiaeriene au distrus vehiculul aerian fără pilot deasupra orașului Briansk, a declarat Ministerul Apărării. Aparentele drone ucrainene care ajung adânc în Rusia fac parte din eforturile Kievului de a exercita presiuni interne asupra Kremlinului, din punct de vedere militar și politic.

21:07BAE Systems încheie parteneriate în vederea producerii de armament sofisticat în Ucraina

Ucraina salută deschiderea unui birou, la Kiev, al gigantului britanic în domeniile aerospaţial şi armamentului BAE Systems, în contextul în care-şi multiplică eforturile de a dezvolta o industrie a armamentului sofisticat, relatează News.ro citând CNN.

20:23 Imagini dramatice din timpul avansului ucrainean spre Bahmut.

„Alegeri de fațadă” organizate în Ucraina ocupată de Rusia

20:12Contraofensiva Ucrainei înregistrează progrese treptate, spun oficialii de la Kiev și bloggerii ruși

Forțele ucrainene înregistrează progrese graduale în contraofensiva lor împotriva liniilor de apărare rusești din regiunile sud-estice ale țării, potrivit relatărilor oficiale ucrainene și bloggerilor militari ruși, citați de CNN.

20:00Rusia așteaptă „garanții” cu privire la acordul privind cerealele din Marea Neagră înainte de a reveni

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, afirmă că Rusia este pregătită să se întoarcă la Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră de îndată ce Moscova va constata că „promisiunile Occidentului” vor deveni garanții concrete.

19:31„Alegeri de fațadă” organizate în Ucraina ocupată de Rusia

Rusia a început să organizeze alegeri locale în Ucraina ocupată de Rusia, într-un efort de a consolida autoritatea Moscovei.

Voturile au loc în regiunile Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, în ciuda faptului că Rusia nu controlează în totalitate niciuna dintre ele.

19:02Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi seara că Rusia nu vede vreun semn că va primi garanțiile pe care le solicită pentru a reveni la respectarea acordului de exportare a cerealelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.

El a insistat în timpul unei conferințe de presă pe care a ținut-o alături de omologul său turc Hakan Fidan că Rusia este pregătită să se întoarcă „mâine” la respectarea acordului, dar că nu a primit nicio dovadă privind respectarea părții acordului care vizează exporturile rusești.

Ucraina ar fi atacat aerodromul rusesc din Kursk cu drone kamikaze din carton

18:47 Ofițerii de contrainformații militare ai SBU au atacat aerodromul din Kursk cu drone de carton în noaptea zilei de 27 august, scrie Ukraîinska Pravda, citând mai mulți membri ai serviciului condus de generalul Kirilo Budanov.

18:22Miniștrii apărării din Uniunea Europeană nu au ajuns la un acord cu privire la cea de-a opta tranșă de ajutor militar pentru Ucraina, a anunțat șeful diplomației europene, Josep Borrell, astăzi la Toledo în conferința de presă în care a prezentat bilanțul reuniunii informale a șefilor apărării statelor membre.

18:00VIDEO Moment dramatic pe front: Un soldat rus aruncă o grenadă fix în copacul din fața sa. Ce s-a întâmplat după

17:50Proaspăt numit secretar al Apărării din Regatul Unit, Grant Shepps și-a anunțat în prima postare făcută pe rețelele de socializare după preluarea mandatului intenția de a continua sprijinul pentru Ucraina în fața invaziei „barbare” a lui Vladimir Putin.

17:30Sam Newey, un britanic de 22 de ani, a murit în timpul luptelor din Ucraina. Fratele său a declarat pentru presa din Marea Britanie că el a mers în Ucraina la începutul invaziei ruse și a luptat pe mai multe fronturi.

„Nu pot exprima în cuvinte cât de devastat sunt. De asemenea, nu pot sublinia suficient cât de mândru sunt de fratele meu mai mic. Sam, care nu avea experiență militară anterioară, a fost membru al grupului internațional de voluntari cunoscut sub numele de Îngerii Întunericului”, a afirmat fratele său.

17:22 Brigada 72 Mecanizată a Ucrainei a publicat o nouă filmare în care arată cum a lovit o poziție rusească de artilerie cu proiectile cu dispersie primite din partea armatei americane:

Igor Ghirkin spune că va candida la prezidențiale împotriva lui Putin

16:50 Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat joi după-amiaza că a descoperit în regiunea Briansk un grup de sabotori ucraineni, format din angajați ai Serviciului de Securitate de la Kiev, ai Direcției Principale de Informații și ai Forțelor de Operațiuni Speciale ale Ucrainei, care pregăteau „o serie de atacuri teroriste” pe teritoriul Rusiei.

FSB susține că a reținut 5 sabotori ucraineni, în timp ce alți doi ar fi fost uciși.

16:29Un tribunal din Moscova a amendat postul de televiziune german Deutsche Welle (declarat drept „agent străin” de Rusia) pentru că nu s-a marcat ca atare în videoclipurile în limba rusă pe care le publică pe Youtube.

Redacția din Moscova a Deutsche Welle s-a închis în februarie 2022 după ce Rusia a interzis difuzarea programelor sale în Rusia. Interdicția a venit după ce Germania a interzis canalului Russia Today să emită în limba germană pe teritoriul țării.

16:10Opozantul naţionalist rus Igor Ghirkin - fost comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas - şi-a anunţat joi candidatura la preşedinţia Rusiei, la alegerile din 2024, pentru a-l înlocui pe actualul „prea îngăduitor” preşedinte Vladimir Putin cu unul care nu le va permite occidentalilor „să-l ducă de nas”, scrie AFP. Ghirkin a fost arestat de ruși sub acuzația de incitare la extremism, după criticile aduse președintelui Putin și liderilor armatei Rusiei.

15:55Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că acuzațiile oficialilor ucraineni conform cărora Rusia ar crea în mod deliberat o amenințare de foamete în Africa pentru a provoca noi valuri de migrație sunt nefondate.

„Sunt absolut nefondate, eronate, aceasta este o denaturare deliberată a realității”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, ca răspuns la solicitarea de a comenta declarațiile relevante ale Kievului.

Lituania spune că Ucraina trebuie să primească toate armele de care are nevoie, inclusiv rachete cu rază lungă

15:33 Ucraina se așteaptă ca Turcia și alte părți implicate în acordul privind exportarea cerealelor prin porturile sale de la Marea Neagră să-și folosească autoritatea pentru a preveni încercările Rusiei de a realiza exporturi de cereale pe aici fără a permite reluarea exporturilor Kievului, a declarat joi după-amiaza ministerul ucrainea de externe.

„De asemenea, lucrăm activ la lansarea rutelor alternative. Marea Neagră trebuie să rămână deschisă pentru comerț liber și sigur. În acest context, mizăm pe Turcia, care și-a confirmat în repetate rânduri poziția neclintită privind păstrarea și respectarea strictă a normelor și legii internaționale, precum pe alte părți implicate, că își vor folosi autoritatea pentru a preveni încercările Rusiei de a încălca din nou obligațiile internaționale și de a șantaja lumea cu noi crize alimentare”, a spus Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev.

15:13Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielus Landsbergis, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să depună eforturi mai mari pentru a obține o victorie pentru Ucraina în războiul început de Rusia, în special prin furnizarea tuturor armele necesare Kievului.

„În primul rând, ar trebui să încetăm să ne plângem de realizările (insuficiente) pe câmpul de luptă și să oferim tot ce este necesar. Dacă ei (ucrainenii) spun că au nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune, ar trebui să livrăm astfel de rachete. Dacă ei spun că au nevoie de mai multe vehicule blindate, astfel de vehicule trebuie livrate. Victoria este un proces dificil, care include multe etape, operațiuni, se dezvoltă în multe spații, inclusiv în aer și pe mare. Trebuie să oferim tot ce putem”, a spus el la reuniunea informală a miniștrilor apărării din UE ce are loc zilele acestea la Toledo.

14:50 Alexander Lukașenko a calificat joi drept „stupid" apelul Poloniei și al statelor baltice de a expulza grupul paramilitar Wagner de pe teritoriul Belarusului în urma morții lui Evgheni Prigojin.

„Liderii Poloniei și ai statelor baltice provoacă isterie în legătură cu prezența" grupului Wagner în Belarus, a declarat Lukașenko în fața Consiliului de Securitate, criticând „cererile nerezonabile și stupide" făcute.

El a acuzat Varșovia și țările baltice că fac „cereri" într-un moment în care „își măresc bugetele militare și atrag mari formațiuni militare la frontiere". „Nu ar trebui să existe niciun soldat străin în Polonia, Lituania sau în oricare dintre celelalte state baltice", a insistat Lukașenko, referindu-se la forțele desfășurate în cadrul NATO. (AFP)

Reacție nervoasă a Dmitro Kuleba la adresa celor care critică ofensiva ucraineană

14:39 Kremlinul a negat joi că Rusia are vreo legătură cu penuria de alimente din Africa nu are nimic de-a face cu Moscova. Dmitri Peskov a fost întrebat, în cadrul unnei conferințe de presă, despre acuzațiile șefulului Consiliului de Securitate al Ucrainei, potrivit cărora Moscova provoacă foamete în Africa, unde multe țări depind de importul de cereale.

Aceste acuzații „sunt complet nefondate, sunt greșite și reprezintă o distorsionare deliberată a realității. Lipsa cerealelor și penuria de alimente de pe continentul african nu au nimic de-a face cu țara noastră", a declarat Peskov. (Reuters)

14:23 Cel care a dat numele companiei de mercenari Wagner a fost înmormântat în „Panteonul Apărătorilor Patriei"

14:17O înregistrare video recent apărută cu şeful mercenarilor ruşi Wagner, Evgheni Prigojin, pretinde că îl arată pe acesta în Africa, cu doar câteva zile înainte de moartea sa, vorbind despre speculaţii care s-ar face în legătură cu posibile ameninţări la adresa securităţii sale.

13:54 Reacție nervoasă a Dmitro Kuleba la adresa celor care critică ofensiva ucraineană: „Să tacă din gură”

Stoltenberg: Ucrainenii au depășit așteptările iar și iar

13:48 Nave de război ale Marinei Regale și Forțelor Aeriene Regale (RAF) ale Marii Britanii au urmărit o serie de vase rusești în apele din apropierea Regatului Unit ca parte a unei operațiuni concertate de monitorizare, anunță forțele navale de la Londra.

13:35 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru CNN că acum este „și mai important" să sprijinim Ucraina, în condițiile în care forțele sale avansează către teritoriile controlate de Rusia și puternic fortificate.

„Este o luptă grea și nu există o cale ușoară spre victorie", a declarat el. Cu toate acestea, trupele ucrainene „câștigă treptat teren" și sunt capabile să împingă înapoi forțele rusești, a continuat Stoltenberg.

„Ceea ce am văzut este că ucrainenii au depășit așteptările iar și iar", a adăugat liderul NATO, făcând referire la eliberarea teritoriilor ocupate de ruși din jurul Kievului, Harkovului și Hersonului, anul trecut. (Kyiv Independent)

13:29 Rusia a transmis joi că intenționează să dezvolte legăturile cu Coreea de Nord, fără a confirma însă o declarație a Casei Albe potrivit căreia președintele rus Vladimir Putin ar fi făcut schimb de scrisori cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Casa Albă a spus miercuri că este îngrijorată de faptul că negocierile privind armele dintre Rusia și Coreea de Nord avansează în mod activ și a precizat că Putin și Kim și-au scris unul altuia, angajându-se să își intensifice cooperarea.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a răspuns direct când a fost întrebat de reporteri dacă a avut loc schimbul de scrisori.

„Moscova și Phenianul întrețin relații bune, de respect reciproc. Intenționăm să le dezvoltăm în continuare. Se stabilesc contacte la diferite niveluri", a declarat el, catalogând Coreea de Nord drept "un vecin foarte important". (Reuters)

Erdogan se va întâlni cu Putin pe 4 octombrie

13:00O înregistrare video și alte informații apărute pe rețelele de socializare arată că armata ucraineană a ajuns la periferia localității Verbove din regiunea Zaporojie, de unde încearcă să flancheze garnizoana rusă care apără drumul către Melitopol, principalul obiectiv al ofensivei Kievului.

12:39 Președintele turc Tayyip Erdogan se va întâlni cu omologul său Vladimir Putin în stațiunea rusă Soci pe 4 octombrie pentru a discuta în principal despre exporturile de cereale din Marea Neagră, au declarat joi două surse turcești pentru Reuters.

Cei doi lideri vor discuta despre consecințele războiului, precum și despre acordul care a permis exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, a precizat una dintre surse.

12:31 Guvernul britanic l-a numit pe fostul ministru al Energiei, Grant Shapps, în funcția de ministru al Apărării al țării. Acesta va fi al cincilea post guvernamental al lui Shapps în ultimul an, după ce a lucrat în patru ministere diferite - transporturi, afaceri interne, afaceri și apoi la energie și net zero.

„Aștept cu nerăbdare să lucrez cu bărbații și femeile curajoase din forțele noastre armate care ne protejează națiunea. Și de a continua sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina în lupta acesteia împotriva invaziei barbare a lui Putin", a spus el într-un comunicat.

Reznikov va fi demis curând de Zelenski - presă

12:24 Kremlinul a transmis joi că inflația din Rusia este ușor peste țintă și că președintele Vladimir Putin discută în permanență cu guvernul despre evoluția prețurilor. (Reuters)

12:02 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 610 soldați, 13 tancuri, 8 alte blidnate de luptă, 31 piese de artilerie, 23 diferite vehicule, 1 lansator multiplu de rachete și 5 echipamente speciale.

11:56Ministrul ucrainean al apărării va fi demis curând de Zelenski - presă

11:26 Serviciile secrete ucrainene afirmă că au identificat mii de persoane implicate în organizarea viitoarelor alegeri frauduloase din regiunile ocupate. Alegerile, programate pentru luna viitoare, vor ajuta Rusia să „își legitimeze protejații din cadrul autorităților de ocupație... în zonele ocupate temporar din regiunile Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk", potrivit a transmis SBU.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei desfășoară o operațiune pe scară largă pentru a-i demasca pe organizatorii pseudoalegerilor din partea ocupată temporar a Ucrainei. Ca urmare a măsurilor operaționale, SBU a identificat peste 3.500 de colaboratori și pe șefii lor ruși implicați în organizarea votului ilegal", a precizat acesta.

Ben Wallace și-a dat demisia

11:15 Ben Wallace, un mare suporter al Ucrainei, și-a dat demisia din funcția de ministru britanic al apărării

10:44 Ministrul Apărării Oleksii Reznikov va fi probabil demis în curând, scrie joi Ukrainska Pravda, citând surse guvernamentale. Potențialul său înlocuitor este Rustem Umerov, președintele Fondului de proprietate de stat al Ucrainei, potrivit surselor Ukrainska Pravda.

Informațiile despre posibila demitere a lui Reznikov vin pe fondul unui scandal privind achizițiile publice în Ministerul Apărării. La începutul lunii august, o investigație realizată de Dzerkalo Tyzhnia a afirmat că ministerul a semnat în septembrie 2022 un contract cu o companie turcă privind achiziționarea de haine de „iarnă" pentru armată în valoare de 33 de milioane de dolari, care erau, de fapt, haine de vară.

10:07 Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, s-a întâlnit cu omologul său spaniol, José Manuel Albares. Kuleba a declarat că extinderea ajutorului militar spaniol pentru Ucraina s-a numărat printre subiectele discutate.

Premierul spaniol, Pedro Sánchez, a spus că războiul din Ucraina și efectele acestuia vor fi o prioritate pentru președinția spaniolă a UE. (The Guardian)

09:48 India a cerut SUA să permită deblocarea a 26 de milioane de dolari aparținând a cel puțin două firme indiene de diamante, sumă care a fost „înghețată” din cauza presupuselor lor legături comerciale cu Alrosa, marele producător rus de diamante sancționat, au declarat trei surse indiene pentru Reuters.

Fondurile au fost blocate la începutul acestui an din cauza sancțiunilor americane împotriva Alrosa, impuse în aprilie 2022 de către Biroul pentru controlul activelor străine al Trezoreriei SUA, au declarat două dintre surse.

Acest sechestru este prima măsură punitivă împotriva vreunei întreprinderi indiene de care se știe după invazia rusă începută anul trecut.

Ucrainenii fac progrese la sud de Robotîne

09:27 Un purtător de cuvânt militar a declarat că forțele armate ucrainene fac progrese în direcția Novoprokopivka - satul de dincolo de Rotobîne, în direcția Melitopol, notează The Guardian.

Capturarea localității Rotobîne a fost anunțată la începutul acestei săptămâni. Chiar dacă se află la doar câțiva kilometri de locul în care se aflau trupele ucrainene la începutul contraofensivei, aceasta a marcat o realizare semnificativă în ceea ce privește străpungerea primei linii de apărare dintre cele pregătite de ruși iarna trecută.

Informațiile sunt preliminare, dar sugerează că ucrainenii își consolidează noile avansuri și se deplasează mai departe spre sud. Scopul final este de a pătrunde până la Marea Azov, întrerupând liniile logistice și de comunicații rusești.

09:03 Evaluarea de dimineață a ministerului britanic al apărării analizează și ea atacurile ucrainene cu drone de marți noapte:

  • „În cursul nopții de 29/30 august 2023, Rusia a cunoscut până la cinci lovituri separate cu vehicule aeriene fără echipaj de atac unidirecțional (OWA-UAV) - cel mai mare atac asupra Rusiei de la începutul conflictului. Au fost înregistrate explozii la Moscova, Briansk și Riazan, precum și la baza aeriană Pskov, în apropiere de granița cu Estonia.
  • Atacul cu drone de la Pskov a avariat probabil mai multe avioane militare rusești de transport. În cursul lunii august 2023, Rusia a avut parte de 25 de atacuri separate cu drone. Multe dintre aceste UAV-uri și-au atins țintele, ceea ce înseamnă probabil că apărarea aeriană rusă întâmpină dificultăți în detectarea și distrugerea lor.
  • Probabil că Rusia își regândește pozițiile de apărare aeriană din zona dintre Ucraina și Moscova pentru a face față mai bine acestor atacuri. Loviturile anterioare împotriva bazelor aeriene militare rusești au dus la dispersarea avioanelor rusești în locații din întreaga Rusie.
  • Cu toate acestea, recentele lovituri împotriva Solțki și Pskov au demonstrat că dronele au o rază de acțiune semnificativă, ceea ce face ca o nouă dispersare să fie și mai dificilă. Probabil că Rusia va trebui să ia în considerare adăugarea de noi sisteme de apărare aeriană la aerodromurile pe care le consideră a fi expuse riscului de atacuri cu drone.”

ISW: Cum a ratat apărarea rusă valul de drone care au lovit Pskov

08:51 Forțele ucrainene ar fi distrus patru avioane rusești Il-76 în timpul atacului cu dronă asupra unui aerodrom rusesc din regiunea Pskov în noaptea de 29 spre 30 august, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Bbloggeri ruși au afirmat că peste 21 de drone ucrainene au lovit aerodromul din Pskov. Surse rusești, inclusiv Ministerul rus al Apărării, au afirmat că sistemele rusești de apărare aeriană și de război electronic au doborât, de asemenea, drone ucrainene deasupra regiunilor Oryol, Tula, Voronej, Riazan, Kaluga, Briansk și Moscova.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a afirmat că apărarea aeriană rusă a respins un atac masiv cu drone ucrainene asupra Okrug (o zonă administrativă mare care include Moscova, dar nu și Pskov) și că cel puțin una dintre drone se îndrepta spre Moscova, sugerând, probabil, că autoritățile ruse au crezut inițial că forțele ucrainene intenționau să lovească Moscova sau regiunea din jurul acesteia.

Este posibil ca forțele ruse să își fi concentrat apărarea aeriană pe acoperirea Moscovei și să fi ratat cumva numărul neobișnuit de mare de drone ucrainene care au lovit aerodromul din Pskov. Dronele ucrainene pe care apărarea aeriană rusă le-a doborât deasupra celorlalte șase regiuni erau probabil în drum spre Moscova sau spre regiunea Pskov și nu făceau parte dintr-un efort ucrainean de a lovi ținte din celelalte regiuni, mai notează ISW.

08:08 Administrația președintelui american Joe Biden a aprobat pentru prima dată acordarea unui ajutor militar direct Taiwanului, în cadrul unui program de asistență pentru guvernele străine.

Departamentul de Stat a informat Congresul că a aprobat un pachet de 80 de milioane de dolari (73 de milioane de euro), modest în comparație cu recentele sale vânzări de arme către Taiwan, dar care ar fi primul acordat Taipei în cadrul programului de finanțare militară externă. Acest anunț va stârni probabil furia Beijingului. (AFP)

07:49 Rusia a blocat rezoluţia ONU privind prelungirea sancţiunilor contra Mali

Rușii spun că au dejucat noi atacuri aeriene

07:46 Apărarea antiaeriană rusă a doborât joi dimineață o dronă care se apropia de Moscova, a spus primarul Serghei Șobanin pe aplicația de mesagerie Telegram.

07:32 Peste 40 de zboruri au fost amânate joi dimineață pe aeroporturile Vnukovo și Domodedovo din Moscova, a relatat cotidianul rus Kommersant, citând un site de urmărire a zborurilor, fără a se preciza un motiv pentru aceste întârzieri.

Aeroporturile din capitala rusă au suspendat în ultimele săptămâni zborurile în repetate rânduri din cauza a ceea ce autoritățile ruse au declarat că au fost atacuri cu drone ucrainene asupra orașului. (Reuters)

06:58 Ramzan Kadîrov admite că ar putea „muri brusc” dacă Putin găsește un adept mai loial. Liderul Ceceniei a declarat că este gata să își dea viața pentru liderul de la Kremlin și îi atacă pe cei care critică Rusia în presa din Occident.

00:58Volodimir Zelenski a vorbit despre digitalizarea activităţii Comisiilor Medicale Militare, în urma verificărilor care au relevat că, în unele regiuni, numărul persoanelor scoase din registrul militar a crescut de zece ori din februarie anul trecut. El afirmă că sunt decizii corupte, iar mita varia între 3 şi 15.000 de dolari.

00:17 O rachetă de croazieră a fost doborâtă deasupra Crimeei - oficial rus.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

------------------