Drone ucrainene au lovit azi-noapte ținte în cel puțin șase regiuni din interiorul Rusiei, inclusiv un aerodrom unde au distrus câteva avioane militare de transport, acesta fiind probabil cel mai amplu val de astfel de atacuri. Rușii au spus că au fost atacate ținte din regiunile Pskov, Briansk, Kaluga, Orlov, Ryazan și Moscova și că loviturile nu „vor rămâne nepedepsite". Rușii au desfășurat și ei peste noapte un atac aerian, cel mai mare din această vară, dar forțele ucrainene au spus că au doborât toate cele 28 de rachete trase și 15 din cele 16 drone lansate de ruși. Două persoane au murit și 3 au fost rănite de resturile de rachete și drone doborâte, au afirmat autoritățile din Kiev.

Soldat ucrainean operând o dronă în zona Druzhkivka din regiunea DonețkFoto: Wolfgang Schwan / AFP / Profimedia

07:29Noul articol LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Şase piloţi ofiţeri ucraineni, morți într-o misiune de luptă în apropiere de Bahmut, anunţă armata ucraineană / Presa ucraineană: Cei șase militari ucraineni au murit într-un accident în care au fost implicate două elicoptere, a anunțat presa din țară.
  • După eliberarea localității Robotîne trupele ucrainene au luat în vizor următoarea redută a rușilor de pe aceeași axă care duce la Melitopol, localitatea Novoprokopivka, pe care însă încearcă să o flancheze cu ajutorul a două unități de trupe aeropurtate.
  • Zelenski vorbeşte despre digitalizarea activităţii Comisiilor Medicale Militare: Gata cu cozile. Gata cu plimbatul pentru a găsi sau a semna hârtia potrivită
  • O rachetă de croazieră a fost doborâtă în Crimeea, a declarat principalul oficial al peninsulei / Două drone ucrainene au fost doborâte deasupra regiunii rusești Briansk, a anunțat guvernatorul local.
  • Giganții din domeniul tehnologiei nu sunt eficienți împotriva dezinformării rusești (studiu)
  • SUA sunt îngrijorate că negocierile privind vânzările de arme dintre Coreea de Nord și Rusia „avansează în mod activ”, a declarat Casa Albă.
  • Guvernul polonez a dat miercuri undă verde funcționării unei comisii controversate privind influența rusă, criticată de Washington și Bruxelles și suspectată că ar viza opoziția, cu o lună și jumătate înainte de alegerile legislative.
  • Un grup de insurgenți ucraineni revendică responsabilitatea pentru atacul asupra sediului unui partid rus

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 553, LIVETEXT:

01:00Zelenski vorbeşte despre digitalizarea activităţii Comisiilor Medicale Militare: Gata cu cozile. Gata cu plimbatul pentru a găsi sau a semna hârtia potrivită

00:12Două drone ucrainene au fost doborâte deasupra regiunii rusești Briansk, a anunțat guvernatorul local.

Unitățile antiaeriene au doborât vehiculele aeriene fără pilot fără a provoca victime sau pagube, a declarat Alexander Bogomaz.

"Forțele antiaeriene ale Ministerului rus al Apărării au zădărnicit un atac al teroriștilor ucraineni", a scris el pe Telegram.

Șase piloţi ofiţeri ucraineni, ucişi într-o misiune de luptă

23:50Presa ucraineană: Cei șase militari ucraineni au murit într-un accident în care au fost implicate două elicoptere, a anunțat presa din țară.

Incidentul, care a avut loc ieri în apropierea liniei frontului din Kramatorsk, a implicat elicoptere militare Mi-8, potrivit site-ului de știri Ukrainska Pravda.

Cauza accidentului nu a fost raportată. Anterior, un oficial ucrainean a anunțat că au murit în misiune

23:45O rachetă de croazieră a fost doborâtă în Crimeea, a declarat principalul oficial al peninsulei, citat de Sky News.

Unitățile antiaeriene au doborât racheta în estul regiunii anexate ilegal de Rusia, a declarat Serghei Aksionov pe Telegram.

23:14Polonia: Guvernul înființează o comisie controversată privind influența Rusiei

Guvernul polonez a dat miercuri undă verde funcționării unei comisii controversate privind influența rusă, criticată de Washington și Bruxelles și suspectată că ar viza opoziția, cu o lună și jumătate înainte de alegerile legislative, potrivit AFP.

22:28Şase piloţi ofiţeri ucraineni, ucişi într-o misiune de luptă în apropiere de Bahmut, anunţă armata ucraineană

Şase piloţi ucraineni au fost ucişi într-o misiune de luptă în apropiere de Bahmut, anunţă miercuri la televiziunea ucraineană Suspilne un purtător de cuvânt al celei de-a 18-a Brigăzi Separate de Aviaţie a Armatei Ucrainene ”Igor Sikorski”, Evghen Rakita, relatează CNN.

Negocierile privind vânzarea de arme dintre Coreea de Nord și Rusia „avansează în mod activ”

21:44Țările din Europa au fost îndemnate să comande mai multă muniție pentru Ucraina de către șeful politicii externe a Uniunii Europene.

Cifrele au arătat că blocul comunitar este departe de obiectivul convenit în martie de a furniza Kievului un milion de proiectile de artilerie sau rachete în decurs de un an, potrivit Sky News.

Primul element al înțelegerii a implicat ca țările să scoată din rezervele lor sau să cumpere stocuri din altă parte, dar Josep Borrell a declarat că au fost furnizate doar 224.000 de obuze și 2.300 de rachete - nici măcar un sfert din obiectivul stabilit.

21:03SUA sunt îngrijorate că negocierile privind vânzările de arme dintre Coreea de Nord și Rusia „avansează în mod activ”, a declarat Casa Albă.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a călătorit recent în Coreea de Nord pentru a convinge oficialii să vândă muniție de artilerie Moscovei, potrivit purtătorului de cuvânt al securității naționale de la Washington, John Kirby.

20:14Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, la Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre UE: Este nevoie în continuare de sprijin pentru Ucraina, dar şi pentru Republica Moldova, care este un partener vulnerabil în regiunea Mării Negre

20:09Un grup de insurgenți ucraineni revendică responsabilitatea pentru atacul asupra sediului unui partid rus

Atesh , un grup insurgent ucrainean, a revendicat responsabilitatea pentru un atac asupra sediului unui partid politic rus din Herson, potrivit Sky News. Atesh a declarat că a „distrus” marți seară centrul electoral al Rusiei Unite din Nova Kahovka.

Trupele ucrainene au luat în vizor următoarea redută a rușilor

19:40Giganții din domeniul tehnologiei nu sunt eficienți împotriva dezinformării rusești (studiu)

Marile platforme online, precum TikTok și Twitter, nu au reușit să combată eficient dezinformarea rusă în primul an al războiului din Ucraina, potrivit unui studiu publicat miercuri de Uniunea Europeană și citat de AFP.

18:50După eliberarea localității Robotîne trupele ucrainene au luat în vizor următoarea redută a rușilor de pe aceeași axă care duce la Melitopol, localitatea Novoprokopivka, pe care însă încearcă să o flancheze cu ajutorul a două unități de trupe aeropurtate.

17:57Ministerul Dezvoltării Comunitare, Teritoriilor și Infrastructurii din Ucraina a anunțat că a semnat un protocol cu ​​Ministerul Transporturilor din Norvegia în vederea asigurării „transporturilor fără viză” care se va aplica transportului de marfă dus-întors și de tranzit între cele două țări.

„Extindem lista țărilor cu care funcționează efectiv „transporturile visa-free”. În prezent sunt 35 de țări. Anterior, transportatorii de mărfuri ucraineni, indiferent de clasa ecologică a vehiculelor, puteau călători în Norvegia doar cu un permis. Acum, pentru camioanele cu standardul Euro-5 și mai sus, este introdusă trecerea fără autorizație. Liberalizarea transportului de marfă va rămâne în vigoare cel puțin până la 30 iunie 2024”, a subliniat Serhiy Derkach, ministrul adjunct de resort.

17:28Uniunea Europeană îndeplinește înaintea termenului asumat obiectivul de a instrui 30.000 de militari ucraineni în cadrul Misiunii de Asistență Militară a UE (EUMAM) și ia în considerare posibilitatea de a crește acest număr la 40.000 de militari până la sfârșitul acestui an a declarat miercuri seara Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, în timpul unei conferințe de presă pe care a ținut-o după reuniunea informală a miniștrilor apărării din membre ale blocului comunitar.

Cucerirea orașului Robotîne deschide calea pentru ofensiva ucraineană spre sud

17:02 Militarii ucraineni au distribuit noi imagini cu distrugerea unui obuzier autopropulsat 2S19 Msta-S în urma unei lovituri cu o dronă kamikaze efectuate de Brigada 14 Mecanizată în regiunea Lugansk:

16:48Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a postat pe Twitter fotografii cu el și cu președintele francez Emmanuel Macron, spunând că discuțiile au vizat și sprijinul militar suplimentar.

15:48 Cucerirea orașului Robotîne deschide calea pentru ofensiva ucraineană spre sudul ocupat al Ucrainei și Crimeea, a declarat șeful diplomației ucrainene într-un discurs dat publicității miercuri.

„Prin faptul că suntem instalați pe flancurile localității Robotîne, deschidem calea spre (orașele din sud) Tokmak, apoi, în cele din urmă, spre Melitopol și frontiera (administrativă) a Crimeei", a declarat marți Dmitro Kuleba în fața diplomaților francezi, în timpul unui discurs susținut la Paris. (AFP)

Lituania l-a chemat pe Nunțiul Apostolic la „o discuție”

15:20 Un atac cu dronă ucraineană asupra unei adunări a oficialilor autorităților de ocupație din regiunea Zaporojie a lovit„peste 30 de trădători", au afirmat serviciile de securitate ale Kievului.

O sursă Kyiv Post din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a declarat că atacul a vizat marți o adunare a „președinților comisiilor electorale ale secțiilor de votare" din orașul Kamianka-Dniprovska. „S-au adunat mai mult de 30 de trădători, care erau păziți de militari ruși, în special oameni ai lui Kadîrov", a declarat sursa pentru Kyiv Post.

15:11 „Fragmente dintr-o rachetă rusească distrusă au lovit un mall din Kiev, unde se află un supermarket Auchan”, spune ministerul ucrainean al apărării.

Acesta, într-o postare pe Twitter, spune că „Auchan Franța își continuă activitatea în Rusia, plătește taxe, finanțează războiul și suferă din cauza atacurilor rusești”. „Cinism, masochism sau prostie? Plecați din Rusia: acești bani sunt prea mânjiți de sânge”, se mai scrie în postare.

14:38 Supărată pe declarațiile Papei Francisc, Lituania l-a chemat pe Nunțiul Apostolic la „o discuție”

14:23 Ministerul rus al Apărării a susținut miercuri că forțele sale au lovit cu succes o serie de ținte ucrainene de comandă și de informații, a relatat agenția de presă de stat RIA. Afirmația vine după ce armata ucraineană a spus că a doborât toate cele 28 de rachete trase azi-noapte și 15 din cele 16 drone lansate de ruși.

Zaharova: Atacurile cu drone nu vor rămâne nepedepsite

14:00 Guvernatorul impus de ruși în regiunea Zaporojie, Evgheni Baliţki, a negat miercuri că armata ucraineană controlează localitatea Robotîn în totalitatea sa şi a insistat că forţele ucrainene nu au străpuns prima linie a apărării ruseşti în acest sector al frontului.

„Sponsorii occidentali (ai Ucrainei) susţin în presă că prima linie (a apărării ruseşti) a căzut şi alte lucruri de genul acesta. Prima linie nu a fost depăşită, iar cei care se află în aceste poziţii sau măcar aproape de ele ştiu asta", a susţinut Baliţki, într-o serie de declaraţii la televiziunea publică rusă. (EFE via Agerpres)

13:33 Ministerul rus de Externe a afirmat miercuri că valul de atacuri cu drone ucrainene asupra teritoriului rusesc din cursul nopții „nu va rămâne nepedepsit".

Într-o conferință de presă, purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova a declarat că dronele, dintre care unele au lovit o bază aeriană din Pskov, la 600 km de Ucraina, nu ar fi putut parcurge astfel de distanțe fără informații din partea țărilor occidentale.

13:06 Distrugerea a patru avioane de transport IL-76 în timpul atacului de noapte asupra aeroportului Pskov a fost confirmată, a declarat pentru Kyiv Post Andriy Yusov, reprezentant al Serviciului Principal de Informații al Ucrainei.

În prezent se clarifică câte alte avioane rusești au fost avariate azi-noapte acolo, a adăugat acesta.

12:38 Ministrul turc de externe Hakan Fidan va fi primit joi la Moscova de omologul său rus Serghei Lavrov, a anunțat miercuri purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, în condițiile în care o întrevedere între președinții Erdogan și Putin este așteptată în scurt timp.

„În perioada 31 august - 1 septembrie, ministrul turc de externe va efectua o vizită de lucru la Moscova pentru a discuta o gamă largă de probleme" cu Lavrov, a declarat Maria Zaharova într-o conferință de presă. Această vizită are loc la șase zile după o deplasare a lui Fidan la Kiev, unde a avut discuții cu Zelenski. (AFP)

Propagandiștii ruși cer lansarea unei bombe nucleare la Robotîne

12:13 Rusia nu va investiga accidentul de avion în care și-a pierdut viața Evgheni Prigojin în conformitate cu normele internaționale, potrivit autorității braziliene de investigații aeronautice. Avionul Ambraer care s-a prăbușit la nord de Moscova săptămâna trecută cu Prigojin și doi dintre adjuncții săi era de fabricație braziliană.

Centrul de cercetare și prevenire a accidentelor aeronautice din Brazilia (CENIPA) a spus că s-ar alătura unei anchete desfășurate de Rusia dacă aceasta s-ar desfășura în conformitate cu normele internaționale. Dar Rusia refuză așa ceva „în acest moment", a declarat centrul. (Sky News)

12:08 Ministerul rus al Apărării a afirmat miercuri că unul dintre avioanele sale a distrus o ambarcațiune rapidă ucraineană la est de Insula Șerpilor din Marea Neagră. (Reuters)

11:05 Soldați ruși refuză să lupte, iar armata suferă de o „stare de moral precară", potrivit serviciilor secrete britanice. În ultima sa actualizare privind războiul, ministerul britanic al apărării a spus că refuzul de a lupta „reflectă probabil lipsa de pregătire, de motivație și situațiile de stres ridicat cu care se confruntă forțele rusești de-a lungul întregii linii de front ucrainene".

Doi soldați au fost condamnați în ultimele zile la cel puțin doi ani de închisoare într-o colonie penitenciară pentru că au refuzat să se supună ordinelor de a se întoarce în Ucraina. Aceștia se numără printre cei aproape 100 de soldați încarcerați săptămânal pentru că au refuzat să lupte, potrivit unei publicații rusești.

Rusia compensează lipsa de personal bine prigătit prin„"angajarea unei mase mari de soldați slab pregătiți pe linia frontului". „De la mobilizarea parțială din 2022 septembrie, Rusia și-a adaptat abordarea războiului prin utilizarea de trupe de mari dimensiuni pentru operațiuni ofensive și defensive", a raportat ministerul britanic al apărării.

10:46Prezentatorul TV Vladimir Soloviov, considerat propagandistul favorit al președintelui Vladimir Putin, și deputatul Andrei Guruliov, un invitat cvasipermanent la unele emisiuni de la televiziunile rusești, au propus lansarea unor bombe nucleare tactice asupra Robotîne, o localitate din sudul Ucrainei care a fost eliberată recent de forțele Kievului.

Pierderi mari pentru ruși în ultima zi

10:21 Miniștrii apărării din UE, care țin miercuri o întâlnire informală în orașul spaniol Toledo, vor discuta despre continuarea finanțării durabile pentru nevoile Ucrainei atât în ​​timpul luptei împotriva invaziei ruse, cât și în perioada de redresare după încheierea acestui război, a declarat miercuri șeful diplomației europene, Josep Borrell.

„Intenționăm să explorăm căi care să asigure stabilitatea și sustenabilitatea ajutorului financiar acordat Ucrainei. Acesta trebuie să continue. Trebuie să continue acum și de asemenea după război, indiferent de ce s-ar întâmpla. Este necesar pentru reconstrucție și pentru a oferi garanții de securitate pentru Ucraina. Aceasta este o discuție profundă, așa că să vedem ce vor spune miniștrii”, a spus Borrell înaintea reuniunii din Spania.

09:57 Noi informații privind ceea ce pare a fi cel mai amplu atac cu drone al Ucrainei pe teritoriul rusesc de până acum. Potrivit Moscovei, au fost doborâte drone ucrainene în regiunile rusești Pskov, Briansk, Kaluga, Orlov, Ryazan și Moscova. Cele mai mari pagube par să fi fost în Pskov, unde au fost avariate 4 avioane militare IL-76.

De asemenea, armata rusă a spus că unul dintre avioanele sale a distrus patru ambarcațiuni rapide ucrainene care transportau până la 50 de soldați într-o operațiune în Marea Neagră.

09:34 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 570 de soldați, 9 tancuri, 17 alte blindate de luptă, 44 de diferite vehicule, 26 piese de artilerie și 5 echipamente speciale.

09:24 Apărarea aeriană ucraineană a doborât toate cele 28 de rachete trase de ruși și 15 din cele 16 drone lansate în cursul nopții, a declarat miercuri generalul Valerii Zaluțnîi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene.

Atacuri ucrainene cu drone în cinci regiuni rusești și în Crimeea

08:37 Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului despre ultimele evoluții de pe front:

  • Forțele ucrainene au avansat marți în apropiere de Bahmut, în regiunea Donețk, și în zona Robotyne, în vestul regiunii Zaporojie.
  • Surse rusești au continuat să își exprime îngrijorarea cu privire la vulnerabilitățile rusești în estul și vestul regiunii Zaporojie.
  • Trupele Moscovei au desfășurat operațiuni ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna, în apropiere de Bahmut, de-a lungul liniei Avdiivka-Orașul Donețk și în zona frontierei administrative dintre regiunile Donețk și Zaporojie, dar nu au făcut progrese confirmate.

08:23 Peste 20 de rachete și drone au fost „distruse de forțele de apărare aeriană" în cursul nopții, a scris pe Telegram administrația militară a orașului Kiev, descriind asaltul aerian ca fiind „cel mai puternic" care a lovit orașul din primăvară și până acum. „Inamicul a lansat un atac masiv, combinat, folosind drone și rachete", potrivit sursei citate.

Cel puțin două persoane au fost ucise și una rănită atac asupra Kievului azi noapte, după ce resturi de la țintele distruse de apărarea antiaeriană au căzut pe mai multe clădiri din capitala ucraineană.

Trupurile a două persoane decedate au fost găsite într-o clădire nerezidențială, iar o persoană a fost rănită de cioburi de sticlă, a scris primarul Vitali Klitschko pe aplicația de mesagerie Telegram.

08:02 VIDEO Val de atacuri cu drone ucrainene în cinci regiuni rusești și în Crimeea / Au fost lovite 4 avioane Il-76

Kuleba: Moartea lui Prigojin arată că orice negocieri cu Rusia sunt zadarnice

06:54 O rețea rusă de troli pe internet a început să răspândească mesaje online în care acuză „dușmanii din Occident” pentru accidentul aviatic în care a murit săptămâna trecută șeful Wagner, Evgheni Prigojin

05:51 Ministerul rus al Apărării a susţinut că a distrus în Marea Neagră patru nave militare ucrainene care aveau la bord membri ai forţelor speciale

01:10 Zelenski: Este o datorie de a fi demn de calea pe care se află Ucraina

00:34 Soarta şefului grupări paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, dovedeşte zădărnicia unor eventuale negocieri de pace cu Rusia, a spus marţi ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

------------------