Evgheni Prigojin, fostul șef al mercenarilor Wagner, a fost îngropat marți într-o ceremonie privată, a anunțat serviciul de presă al Concordia, dar presa rusă a început deja să publice imagini de la mormântul fostului șef Wagner, în timp polițiști și Garda Națională păzesc cimitirul Porohovskoie, din Sankt Petersburg.

mormantul lui Prigojin din Sankt Petersburg, pazit de politistiFoto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Înmormântarea a avut loc departe de camere video și în contrast puternic cu stilul publicitar cu care Prigojin și-a sporit reputația dincolo de Rusia pentru caracterul său nemilos și ambițios.

„Ceremonia de rămas-bun pentru Evgheni Viktorovici a avut loc într-un format închis. Cei care vor să îi spună la revedere pot vizita cimitirul Porohovskoie”, a anunțat serviciul de presă al Concordia într-o scurtă postare făcută pe Telegram.

Imaginile publicate pe rețelele de socializare au arătat piatra funerară de granit, înconjurată de o mare de flori, majoritatea trandafiri roșii, în cimitirul de la marginea de nord-est a orașului său natal.

De asemenea, imaginile arată multe forțe de ordine, polițiști și membri ai Gărzii Naționale, care păzeau cimitirul în care a fost îngropat Prigojin marți.

FOTO Dmitri Lovetsky / AP / Profimedia

O poezie a lui Iosif Brodski, laureat Nobel, a fost tipărită pe o hârtie și apoi pusă în ramă deasupra mormântului șefului Wagner.

FOTO Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Un eveniment privat, în contrast cu personalitatea lui Prigojin

Evenimentul nu a putut fi transformat într-un spectacol public la scară largă de sprijin pentru Prigojin, o figură brutală care a fost totuși admirată de unii din Rusia pentru că și-a aruncat mercenarii în cele mai înverșunate lupte ale războiului din Ucraina și a vorbit deschis despre deficiențele armatei ruse și a conducerii acesteia, notează Reuters.

Înmormântarea lui Prigojin a contrastat de asemenea și cu cea a lui Valeri Cekalov, şeful logisticii Wagner, mort și în prăbuşirea avionului și care a fost îngropat tot la Sankt Petersburg, dar în alt cimitir. Familiei lui s-au alăturat zeci de oameni, dintre care unii au fost identificați de Reuters drept mercenari Wagner și angajați ai imperiului de afaceri al lui Prigojin.

Unii, inclusiv femei și copii cu ochelari de soare, au venit să-i sărute sicriul.

Unii analiști, subliniază Guardian, au sugerat că autoritățile ruse au încercat să deruteze publicul marți cu privire la locul în care este înmormântat Prigojin, pentru a evita o demonstrație spontană de sprijin pentru Prigojin.

Încă de la moartea lui Prigojin, Kremlinul a părut să se asigure că nu va transforma înmormântarea lui Prigojin într-un spectacol public la scară largă de sprijin pentru el.

Prăbușirea avionului lui Prigojin a fost tratat modest la televiziunea de stat rusă, în contrast cu indignarea larg răspândită după moartea unor propagandiști proeminenți, printre care Daria Dugina și Vladlen Tatarski.