Ministerul rus de Externe a declarat miercuri că rezultatele summitului NATO de la Vilnius, Lituania, demonstrează că alianța militară „s-a întors în cele din urmă la stratagemele Războiului Rece”, potrivit CNN.

Serghei LavrovFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

„Occidentul colectiv condus de Statele Unite nu este pregătit să suporte formarea unei lumi multipolare și intenționează să-și apere hegemonia prin toate mijloacele disponibile, inclusiv cele militare”, a declarat ministerul într-un comunicat.

„Încercările NATO de a-și acoperi aspirațiile și acțiunile agresive cu ajutorul Cartei ONU nu rezistă la control. Alianța și organizația mondială nu au nimic în comun”, a mai spus acesta.

În aceeași declarație, ministerul de externe a precizat că Moscova va analiza cu atenție rezultatele summitului de la Vilnius și va răspunde în timp util „folosind toate mijloacele și metodele pe care le avem la dispoziție”.

De asemenea, ministerul a promis că Rusia va continua să își consolideze sistemul militar și de apărare.

Rusia trebuie să învingă

Confruntarea armată în Ucraina va continua până când Occidentul va renunţa la planurile sale de a domina şi învinge Moscova, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov într-un interviu publicat miercuri de un ziar indonezian, potrivit Reuters.

„De ce nu se termină confruntarea armată în Ucraina? Răspunsul este foarte simplu - aceasta va continua până când Occidentul va renunţa la planurile sale de a-şi menţine dominaţia şi de a-şi depăşi dorinţa obsesivă de a provoca o înfrângere strategică Rusiei cu mâinile marionetelor sale de la Kiev”, potrivit transcrierii interviului publicat pe site-ul Ministerului de Externe rus, citat de Agerpres.

„Deocamdată, nu există semne de schimbare în această poziţie”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse.

Rusia a declanşat în februarie 2022 o invazie pe scară largă în Ucraina, în ceea ce ea numeşte „operaţiune militară specială” pentru „denazificarea” statului vecin. Kievul şi aliaţii săi califică războiul, care a intrat deja în a 17-a lună, drept o agresiune imperialistă de cucerire de noi teritorii.

Kremlinul se plânge că NATO tratează Rusia ca un inamic

Kremlinul a acuzat marți NATO că tratează Rusia ca un „inamic”, adăugând că va urmări îndeaproape orice decizie luată la summitul alianței ce are loc zilele acestea la Vilnius, relatează Reuters și Agerpres.

„Rusia este percepută de către ei (liderii NATO) drept un inamic, un adversar. În această notă vor avea loc discuțiile (de la Vilnius)”, a declarat joi după-amiaza purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul conferinței sale zilnice de presă.

„Monitorizăm cu foarte mare atenție acest lucru fiindcă majoritatea lucrurilor care vor fi spuse (la summitul NATO) vor face subiectul unor analize aprofundate pentru a lua măsuri care să ne asigure propria securitate”, a adăugat el.

Mai devreme în cursul zilei secretarul general al NATO i-a transmis un mesaj ironic președintelui Vladimir Putin, afirmând că războiul pe care l-a început în Ucraina a obținut tocmai efectul opus celui pe care l-a așteptat în ceea ce privește extinderea alianței.