O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că militarii ucraineni au spulberat duminică o tentativă de contraatac a armatei ruse cu blindate și tancuri în regiunea Donețk.

Armata ucraineanaFoto: Wojciech Grzedzinski / AFP / Profimedia Images

Atacul a fost respins de Brigada 110 Mecanizată a armatei ucrainene, militarii acesteia lovind vehiculele blindate rusești prin tir reglat din dronă după ce armata rusă a încercat din nou să avanseze în câmp deschis.

Înregistrarea video a fost geolocalizată independent ca fiind filmată pe flancul de nord al frontului din sectorul Avdiivka, oraș din regiunea Donețk în jurul căruia se duc lupte grele încă din luna martie.

Filmarea arată că rușii au pierdut cel puțin 6 blindate BMP-1, un blindat MT-LB și un tanc T-72B în timpul tentativei de contraatac.

„Dat fiind faptul că cel puțin 10-12 vehicule blindate de luptă a infanteriei par să fi participat la asalt, asta înseamnă o rată a pierderilor de 60-70%”, notează administratorii paginii OSINTTechnical.

Contextul în care a avut loc acest atac al rușilor rămâne neclar în contextul în care acțiunile lor ofensive par să fi intrat într-o perioadă de relativă acalmie după cucerirea orașului Bahmut înspre sfârșitul lui mai și începerea ofensivei ucrainene luna trecută.

Este posibil ca el să fi fost lansat pentru a elibera din presiunile puse de ucraineni pe alte sectoare ale frontului de aici în contextul în care armata ucraineană pare să încerce să încercuiască forțele rusești din Bahmut, deși direcția principală a ofensivei este mai înspre sud, în regiunea Zaporojie.

Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat la începutul lunii iunie că o parte a trupelor regulate rusești staționate la nord de Bahmut au fugit în fața atacurilor ucrainene însă în momentul de față nu este clar în ce stadiu se află ofensiva Kievului de aici.

Urmărește ultimele evoluții din a 502-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.