Vladimir Saldo, guvernatorul instalat de ruși în Hersonul ocupat, a declarat că inundațiile „au funcționat într-un mod care, din punct de vedere operațional și tactic, este în favoarea forțelor ruse”, potrivit Sky News.

Vladimir Saldo spune ca oamenii se misca pe strazi, in timp ce Hersonul este inundatFoto: Captura video

În timp ce a dat vina pe Ucraina pentru dezastru, el a spus: „Forțele noastre armate au acum un spațiu deschis în fața lor, prin care pot vedea cine încearcă să traverseze râul Nipru și cum o va face. Va fi imposibil pentru ei [forțele ucrainene] să treacă prin rezervorul Kahovka dacă vor încerca”.

Michael Kofman, directorul programului de studii rusești din cadrul think-tank-ului CNA, cu sediul în SUA, a declarat că se îndoiește că distrugerea barajului va avea un „impact semnificativ asupra operațiunilor militare ale Ucrainei”, potrivit The Guardian.

„Barajul Kahovka se află la cel puțin 160 de kilometri de locul în care ar putea avea loc o mare parte din ofensivă, în cel mai apropiat punct.”, a scris el pe Twitter.

Probabilitatea ca Ucraina să încerce o operațiune riscantă de traversare a râului a fost întotdeauna scăzută și nu există „nicio dovadă” că un astfel de plan a fost pus în aplicare, a spus el.

„O operațiune ucraineană de traversare a râului în sudul Herson, sub baraj, a fost întotdeauna o perspectivă riscantă și, prin urmare, cu probabilitate scăzută. Nu există nicio dovadă că o astfel de operațiune era în curs de desfășurare sau că ar fi făcut neapărat parte din planurile de ofensivă ucrainene”, concluzionează Kofman.

Nici distrugerea barajului nu a scurtat în mod substanțial liniile rusești, a adăugat el, iar inundațiile ar distruge probabil prima linie a tranșeelor defensive ale Rusiei.

Moscova controlează malul estic al Niprului, în timp ce forțele ucrainene sunt desfășurate pe malul drept al acestuia.

În schimb, generalul Mark Hertling, fost comandant al forțelor americane din Europa, a oferit marți o reacție la cald după aruncarea în aer a barajului din Nova Kakhovka, afirmând că aceasta va avea repercusiuni majore asupra ofensivei ucrainene.

„O parte a barajului Nova Kahovka a fost distrus/a eșuat. Inundațiile pe râul Nipru până la Marea Neagră vor afecta de asemenea râurile Bug și Inguleț. Inundațiile vor afecta de asemenea atât centura de linii defensive ruse, cât și potențialul unei traversări a râului de către Forțele Armate ale Ucrainei, liniile de aprovizionare și viitoarea ofensivă în Herson”, a scris generalul american pe pagina sa de Twitter, părând a sugera că crede că Ucraina își va lansa ofensiva mult așteptată în această regiune din sudul țării.

___