Michael Kofman, directorul programului de studii rusești din cadrul think-tank-ului CNA, cu sediul în SUA, a declarat că se îndoiește că distrugerea barajului va avea un „impact semnificativ asupra operațiunilor militare ale Ucrainei”, potrivit The Guardian.

Michael KofmanFoto: Vladimir Astapkovich / Sputnik / Profimedia

„Barajul Kahovka se află la cel puțin 160 de kilometri de locul în care ar putea avea loc o mare parte din ofensivă, în cel mai apropiat punct.”, a scris el pe Twitter.

„O operațiune ucraineană de traversare a râului în sudul Herson, sub baraj, a fost întotdeauna o perspectivă riscantă și, prin urmare, cu probabilitate scăzută. Nu există nicio dovadă că o astfel de operațiune era în curs de desfășurare sau că ar fi făcut neapărat parte din planurile de ofensivă ucrainene”, concluzionează Kofman.

Un oficial rus spune că distrugerea barajului este în beneficiul armatei lor

Vladimir Saldo, guvernatorul instalat de ruși în Hersonul ocupat, a declarat că inundațiile „au funcționat într-un mod care, din punct de vedere operațional și tactic, este în favoarea forțelor ruse”, potrivit Sky News.

În timp ce a dat vina pe Ucraina pentru dezastru, el a spus: „Forțele noastre armate au acum un spațiu deschis în fața lor, prin care pot vedea cine încearcă să traverseze râul Nipru și cum. Va fi imposibil pentru ei [forțele ucrainene] să treacă prin rezervorul Kahovka dacă vor încerca”.

Generalul Mark Hertling susține că va afecta contraofensiva

În schimb, generalul Mark Hertling, fost comandant al forțelor americane din Europa, a oferit marți o reacție la cald după aruncarea în aer a barajului din Nova Kakhovka, afirmând că aceasta va avea repercusiuni majore asupra ofensivei ucrainene.

„O parte a barajului Nova Kahovka a fost distrus/a eșuat. Inundațiile pe râul Nipru până la Marea Neagră vor afecta de asemenea râurile Bug și Inguleț. Inundațiile vor afecta de asemenea atât centura de linii defensive ruse, cât și potențialul unei traversări a râului de către Forțele Armate ale Ucrainei, liniile de aprovizionare și viitoarea ofensivă în Herson”, a scris generalul american pe pagina sa de Twitter, părând a sugera că crede că Ucraina își va lansa ofensiva mult așteptată în această regiune din sudul țării.

Generalul Mark HertlingFoto: Marko Drobnjakovic / Associated Press / Profimedia Images

Numeroase speculații și supoziții au apărut cu o zi în urmă pe rețelele de socializare cu privire la faptul că forțele Kievului au declanșat în sfârșit ofensiva pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia anul trecut, după ce comandamentul militar de la Moscova a declarat în grabă că în noaptea de duminică spre luni forțele sale au respins dimineaţă „o ofensivă de mare anvergură” a armatei ucrainene în Donbas.

___