Un tată rus, care a fost separat de fiica sa după ce aceasta a făcut la școală un desen împotriva războiului din Ucraina, a reușit să păstreze tutela fiicei, chiar daca a fost condamnat și se află în inchisoare, a anunțat vineri avocatul lui, într-un caz devenit emblematic pentru represiunea din Rusia, potrivit AFP.

Alexei MoskaliovFoto: AP / AP / Profimedia

„Plângerea în Justiție care viza limitarea drepturilor părintești asupra Mariei pentru Alexei Moskaliov a fost retrasă, iar cazul a fost clasat”, a afirmat pentru AFP avocatul său, Vladimir Bilienko.

„Alexei își va păstra autoritatea părintească”, a mai spus el, mulțumind „tuturor celor care nu au rămas indiferenți”, inclusiv jurnaliștilor, pentru că au făcut presiune asupra autorităților în această poveste care a șocat o parte a opiniei publice ruse.

Moskaliov a intrat pentru prima dată în atenția autorităților anul trecut, când fiica sa de 13 ani a făcut în clasă un desen în care arăta rachete rusești îndreptându-se spre o femeie și un copil lângă un steag ucrainean.

Directoarea școlii a contactat poliția, care a descoperit mesaje ale tatălui pe rețelele de socializare în care acesta critica ofensiva.

Alexei Moskaliov, în vârstă de 54 de ani, care își crește singur fiica în orașul Efremov, la sud de Moscova, a fost ulterior urmărit penal și condamnat la sfârșitul lunii martie la doi ani de închisoare pentru „discreditarea” armatei.

Cu câteva ore înainte de pronunțarea sentinței, el a încălcat arestul la domiciliu și fugit în Belarusul vecin, unde a fost arestat imediat.

Săptămâna trecută, ONG-ul specializat OVD-Info a afirmat că acesta a fost extrădat din Belarus în Rusia.

Cu toate acestea, avocatul său a declarat vineri că încă nu a reușit să-l localizeze pe Alexei Moskaliov, explicând că a contactat un centru de detenție preventivă din Tula, la sud de Moscova, unde clientul său ar fi trebuit să fie transferat în principiu.

„Mi s-a spus că el nu se află încă acolo. Nu știu unde se află în acest moment”, a declarat avocatul.

De la începutul lunii martie, Moskaliov a fost separat de fiica sa Maria, care a fost inițial plasată într-un centru pentru minori, iar apoi, la începutul lunii aprilie, a fost încredințată mamei sale.

___