„Podul Negru”, o presupusă grupare de partizani ruși anti-Putin, afirmă că se află în spatele unei explozii care a dus la distrugerea unei clădiri a Serviciului Federal de Securitate (FSB) din orașul Rostov-pe-Don mai devreme în cursul lunii martie, relatează Meduza.

Explozie la cladirea FSB din Rostov-pe-DonFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

„FSB este un bastion al ipocriziei, violenței și nedreptății în țară. Angajații acestei structuri sunt cei care fabrică dosare penale împotriva persoanelor inacceptabile, strâng bani de la antreprenori, sabotează civili, torturează opozanți și elimină fizic 'concurenții'”, afirmă o postare făcută pe canalul de Telegram al grupării.

Cuvintele sunt atribuite persoanei care spune că a plantat un dispozitiv exploziv improvizat într-un container cu combustibil din clădire, mișcarea „Black Bridge” pretinzând că l-a ajutat.

Jurnaliștii de la Meduza, site de investigații blocat în Rusia din luna martie a anului trecut și declarat „organizație indezirabilă” de autoritățile ruse la începutul lui 2023, amintesc că nu există o confirmare independentă a acestei versiuni a evenimentelor.

Postarea făcută pe canalul de Telegram „Podul Negru” mai spune că persoana care a plantat dispozitivul exploziv a anunțat sabotajul pe 14 martie, cu două zile înainte de explozie, folosind un mesaj codificat:

„Pavlovski Posad (n.r. numele unui oraș rusesc din regiunea Moscovei). FSB. Salutări de la Escobar”.

Membrii grupării „Podul Negru” susțin că sabotorul a schimbat numele orașului în care va avea loc atacul pentru a-i induce în derută pe anchetatori.

Ce se știe despre distrugerea clădirii FSB și mișcarea „Podul Negru”

Pe 16 martie un incendiu puternic a izbucnit într-o clădire aparținând forțelor de patrulare la frontieră a serviciului federal de securitate FSB din orașul Rostov-pe-Don, locuitorii relatând că au auzit o explozie puternică înainte de izbucnirea acestuia.

Guvernatorul Rostovului, Vasili Golubev, a declarat că incendiul pare să fi fost cauzat de un scurtcircuit electric în timp ce canalul rusesc Baza Baza a afirmat că a fost vorba de o deflagrație la un depozit al serviciului de pază a frontierei FSB, după care flăcările s-au extins și la clădirea principală.

Aceasta a fost distrusă în urma incendiului în urma căruia cel puțin o persoană a murit, iar alte două au fost rănite.

Puține lucruri sunt cunoscute despre mișcarea „Podul Negru”, cu excepția afirmațiilor făcute de membrii presupusului grup de partizani pe canalul de Telegram cu același nume.

În august 2022 aceștia au îndemnat la acte de sabotaj care să perturbe organizarea referendumurilor de alipire la Rusia organizate de Moscova în teritoriile ocupate din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Într-un alt mesaj publicat după decretarea mobilizării parțiale în Rusia, „Podul Negru” nota că „regimul a ales o moarte rapidă prin agonie”.

„Acest lucru este bun fiindcă zbaterile de pe frontul ucrainean se vor termina și reich-ul va cădea mai rapid. Este rău fiindcă mișcarea partizană nu a avut timp să se formeze adecvat și regimul tot va avea timp să trimită zeci de mii de recruți să devină îngrășământ”, mai nota mesajul respectiv.

Urmărește ultimele evoluții din a 391-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.