Ucraina a declarat luni că este pregătită pentru o eventuală „mișcare disperată” a Rusiei în ceea ce privește Transnistria, dând asigurări că nu va permite niciodată unor avioane militare rusești să poată debarca trupe în regiune, relatează Ukrinform.

Evgheni Prigojin, al doilea în dreapta, participând la o întâlnire a ministrului rus al apărării Serghei Șoigu și a generalului Valeri Gerasimov, șeful Statului Major al armatei ruse în 2018Foto: Libyan National Army / AP / Profimedia

„Aterizarea unor trupe aeropurtate în Transnistria este imposibilă a priori, pentru că este necesară traversarea directă a spațiului aerian fie al țărilor NATO, fie al Ucrainei. Ei bine, cine le va permite!”, a declarat luni Natalia Gumeniuk, șefa centrului de presă al Comandamentului Operațional „Sud” al forțelor armate ucrainene.

„Acele forțe care sunt acum concentrate acolo pe teritoriul Transnistriei urmăresc cel mai probabil cu profundă surprindere acele relatări răspândite de propaganda rusă cu privire la puterea lor”, a mai spus aceasta în cadrul unei intervenții televizate de luni seara.

Ea a precizat că forțe ucrainene sunt concentrate de-a lungul graniței Transnistriei, fiind pregătite și suficiente „pentru amenințarea care ipotetic este posibilă dacă [rușii] fac o mișcare disperată”. H

Anul trecut, Statul Major General de la Kiev a anunțat că forțele de apărare aeriană ucrainene vor doborî orice aeronave militare rusești care vor încerca să se deplaseze în direcția Transnistriei.

Tensiuni între Moldova și Rusia

Comentariile lui Gumeniuk vin după ce tensiunile între Republica Moldova și Rusia au crescut constant în ultimele două săptămâni, după ce președintele Maia Sandu a denunțat pe 13 februarie un plan al Moscovei de a destabiliza Chișinăul.

Sandu a susținut o declarație de presă în care a vorbit despre planurile Rusiei de înlăturare a puterii de la Chișinău, la câteva zile după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbitdespre un plan al Moscovei de distrugere a Republicii Moldova.

Ulterior, președintele rus Vladimir Putin a anulat decretul privind suveranitatea Republicii Moldova asupra chestiunii transnistriene, decizia venind la o zi după ce purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a declarat că relațiile cu Chișinăul sunt foarte tensionate și a amintit de trupele rusești aflate în regiune.

„Conducerea [de la Chișinău] se concentrează pe tot ce este anti-rusesc, ei alunecă în isterie anti-rusească”, a acuzat Peskov.

Rusia a acuzat Ucraina că vrea să atace Transnistria

Joia trecută, cu o zi înainte de împlinirea unui an de război, ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că plănuiește să invadeze regiunea Transnistria din estul Republicii Moldova după o operațiune sub steag fals.

„Potrivit informațiilor disponibile, regimul de la Kiev pregătește în viitorul apropiat o provocare armată împotriva Republicii Moldovenești Nistrene, care va fi efectuată de unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei, inclusiv cu implicarea formațiunii naționaliste Azov”, a afirmat ministerul rus al Apărării.

Acesta a mai susținut că ucrainenii vor să dea vina pe Moscova pentru conflict iar „sabotorii ucraineni implicați în invazia înscenată vor fi deghizați în uniforme de militari ai Forțelor Armate ale Federației Ruse".

O zi mai târziu, ministerul rus de Externe a amenințat că Moscova va riposta la „orice” agresiune în Transnistria.

„Să nu existe niciun dubiu: forțele armate ale Federației Ruse vor răspunde în mod adecvat la orice provocare a regimului de la Kiev", a transmis Ministerul rus de Externe într-un comunicat. Orice acțiune care reprezintă o „amenințare" la adresa militarilor ruși staționați în Transnistria „va fi considerată un atac împotriva Federației Ruse", a insistat Moscova.

Aceste acuzații ale Moscovei au fost denunțate drept nefondate atât de către Ucraina și Republica Moldova, cât și de către România.

Urmărește ultimele evoluții din a 369-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.