​Preşedintele Vladimir Putin i-a acordat actorului hollywoodian Steven Seagal o importantă decoraţie a statului rus în semn de mulţumire pentru „acţiunile sale umanitare şi culturale” întreprinse pe plan internaţional, se afirmă într-un decret de stat publicat luni, relatează Reuters și Agerpres.

Vladimir Putin și Steven SeagalFoto: Alexei Druzhinin / TASS / Profimedia

Potrivit decretului în cauză, actorul american în vârstă de 70 de ani, starul unor filme de acţiune precum Under Siege, a primit Ordinul Rus al Prieteniei. Steven Seagal nu a făcut deocamdată declaraţii pe această temă.

Decretul menţionează activitatea desfăşurată de Steven Seagal în calitate de reprezentant special al Ministerului rus de Externe pentru legături umanitare cu Statele Unite şi cu Japonia.

Actorul american, care își petrece o bună parte din an în Rusia, a revenit din nou în centrul unor controverse după ce în luna august a anului trecut i-a vizitat pe separatiștii pro-ruși din Donețk pentru a filma un documentar și a afirmat într-un mesaj video că ucrainenii au bombardat închisoarea de la Olenivka imediat după ce „unul dintre naziștii uciși a început să vorbească mult despre Zelenski și faptul că Zelenski a ordonat torturi și alte atrocități”.

Actorul american a subliniat că presupusele acțiuni ale lui Zelenski nu doar că încalcă Convenția de la Geneva privind crimele de război, ci reprezintă și crime împotriva umanității.

„Așadar, dacă Zelenski a fost implicat în crime împotriva umanității, mă întreb dacă din acest motiv acest tip a fost 'rachetat' și ucis”, a concluzionat el.

„Lumea nu știe adevărul. El vrea să schimbe părerile despre acest război”, a afirmat Denis Pușilin, liderul separatiștilor din Donețk, cu privire la viitorul documentar al lui Seagal despre războiul din Ucraina.

Steven Seagal, un prieten de cursă lungă al Rusiei

În august 2018 Rusia l-a numit pe Seagal reprezentant special al Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, cu rolul de a „consolida” legăturile umanitare dintre SUA și Rusia, după ce cu doi ani înainte actorul american a primit un pașaport rusesc de la Vladimir Putin personal.

Acțiunea de PR a Kremlinului a venit la o lună după ce Steven Seagal primise cetățenia rusă.

În mai 2017 Ucraina i-a interzis actorului să intre pe teritoriul său timp de 5 ani, afirmând că acesta reprezintă o amenințare pentru siguranța sa națională.

Un an mai târziu Seagal afirma că este un reprezentant al intereselor președintelui Vladimir Putin și că și-ar dori să devină guvernator al unei regiuni rusești. Kremlinul nu i-a făcut însă nicio ofertă în acest sens.

În vara anului trecut Steven Seagal a fost primit în „Partidul Doar Rusia: Patrioți pentru Adevăr”, o formațiune politică naționalistă cunoscută pentru pozițiile sale pro-Kremlin.

Urmărește ultimele evoluții din a 369-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.