Presupusul autor al unei serii de scrisori-capcană trimise la sfârșitul anului trecut ambasadei ucrainene din Spania și premierului spaniol Pedro Sanchez, pentru care Kievul condamnă Moscova, a fost arestat miercuri în nordul Spaniei, informează AFP.

politia spaniolaFoto: LLUIS GENE / AFP / Profimedia

„Ofițeri ai Poliției Naționale au arestat în această dimineață un bărbat, de naționalitate spaniolă, în Miranda de Ebro (nord), considerat presupusul autor al trimiterii a șase scrisori cu material exploziv la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului spaniol de Interne.

Scrisorile-capcană au fost adresate premierului spaniol Pedro Sanchez, ministrului spaniol al Apărării, ambasadei Ucrainei în Spania, ambasadei SUA în Spania și unei companii de armament care a fabricat lansatoare de grenade oferite de Madrid Kievului la începutul invaziei și unei importante baze militare spaniole.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne, „operațiunea (...) este în curs de desfășurare și se efectuează percheziții la domiciliul persoanei arestate".

O sursă din cadrul poliției a declarat pentru AFP că bărbatul era un „pensionar în vârstă de 74 de ani".

Când una dintre scrisori, adresată ambasadorului ucrainean în Spania, a fost deschisă, ofițerul de securitate al ambasadei a fost rănit ușor la mâna dreaptă pe 30 noiembrie. Celelalte scrisori au fost interceptate de serviciile de securitate.

Justiția spaniolă a deschis o anchetă pentru „terorism", în timp ce Kievul a ordonat o întărire a securității în toate reprezentanțele sale după explozia scrisorii din ambasada sa de la Madrid, calificată drept „atac" de șeful diplomației spaniole, José Manuel Albares.

Ucraina acuză Rusia

Ambasadorul ucrainean în Spania, Serhii Pohoreltsev, a acuzat Rusia că se află în spatele scrisorii cu explozibil care i-a fost trimisă.

„Cunoaștem foarte bine metodele teroriste ale țării agresoare", a declarat el la televiziunea publică spaniolă.

„Metodele, atacurile Rusiei ne obligă să fim pregătiți pentru orice tip de incident, provocare sau atac", a adăugat el.

Ambasada Rusiei în Spania a condamnat trimiterea scrisorilor-capcană.

„Având în vedere informațiile privind pachetele explozive trimise ambasadei Ucrainei în Spania și entităților oficiale spaniole, declarăm că orice amenințare sau act terorist, mai mult, îndreptat împotriva unei misiuni diplomatice, este total condamnabil", a scris Ambasada Rusiei.

Mișcarea Imperială Rusă ar fi în spatele scrisorilor-capcană

The New York Times a relatat duminică, citând oficiali americani, că serviciile de informații americane și europene suspectează un grup paramilitar rusesc, Mișcarea Imperială Rusă (RIM), că ar fi în spatele seriei de scrisori-capcană.

Această grupare ultranaționalistă și de supremație a albilor, care a fost inclusă în 2020 pe lista americană a organizațiilor teroriste, ar fi acționat sub acoperire pentru serviciile secrete militare rusești (GRU), susține cotidianul american.

„Membrii cheie ai grupului au călătorit în Spania, iar poliția spaniolă a descoperit legăturile sale cu organizații spaniole de extremă dreapta", scrie New York Times.

Ce este Mișcarea Imperială Rusă

Potrivit ziarului, campania a fost organizată pentru a „testa" capacitatea acestor grupuri de a acționa în cazul unei escaladări a conflictului.

„Pare a fi un foc de avertisment", a declarat pentru NYT Nathan Sales, fost coordonator al luptei antiteroriste din cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Ministerul spaniol de Interne a refuzat să comenteze informația când a fost întrebat de AFP.

Potrivit Centrului pentru Securitate și Cooperare Internațională (CISAC) al Universității Stanford, Mișcarea Imperială Rusă a fost fondată în 2002 și luptă alături de separatiștii pro-ruși în regiunea ucraineană Donbass din 2014.

Aceasta menține „contacte cu grupuri neonaziste și de supremație albă din Europa și Statele Unite" și „a oferit pregătire paramilitară cetățenilor ruși și membrilor organizațiilor cu idei similare din alte țări".

Citește aici cele mai importante informații din a 336-a zi a războiului din Ucraina