Generalul Vladimir Boldirev, fostul comandant al Forțele Terestre ale Rusiei, i-a răspuns liderului cecen Ramzan Kadîrov după ce acesta l-a numit „general bla bla bla”, relatează Lenta.

Generalul Vladimir Boldirev (fata, stanga)Foto: Rogulin Dmitry / TASS / Profimedia Images

Disputa dintre cei doi a început când Boldirev, care a comandat Forțele Terestre ale Rusiei între 2008 și 2010, a afirmat zilele trecute că liderul cecen, ca civil, nu are dreptul să îl critice pe generalul Alexandr Lapin, fostul comandant al Districtului Militar Central.

Amintim că Ramzan Kadîrov și șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, au lansat o serie de atacuri dure împotriva acestuia în luna octombrie a anului trecut, după pierderea orașului Lîman.

Lapin a fost schimbat din funcție de către președintele rus Vladimir Putin la începutul lunii noiembrie, liderul de la Kremlin numindu-l însă săptămâna trecută șef al Statului Major al Forțelor Terestre ruse.

„Comandantul trupelor districtuale, comandantul grupării de trupe de pe front, general-colonelul erou al Rusiei Lapin poate fi evaluat și, cu atât mai puțin criticat, de către doar doi oameni. Acesta este ministrul nostru al Apărării și președintele statului nostru. Niciun alt oficial nu îi poate face o evaluare”, a afirmat Boldirev cu privire la criticile aduse de Kadîrov colegului său.

Într-un interviu acordat luni, Kadîrov a spus despre Boldirev că a fost retrogradat din funcția de comandant al Forțelor Terestre și transferat în Districtul Militar Caucazul de Nord pentru că nu și-a îndeplinit atribuțiile.

Ramzan Kadîrov, supărat că a fost făcut „civil” de generalul rus

Liderul cecen s-a arătat deosebit de deranjat de faptul că Boldirev l-a numit „civil”, amintind că este general al Gărzii Naționale a Rusiei, cu „vechime, experiență și rezultate”.

„Cine dintre noi este mai bun: general-colonelul bla bla bla sau general-colonelul Kadîrov?”, a întrebat retoric șeful Ceceniei.

Dialogul de la distanță dintre cei doi a continuat marți, când Boldirev s-a apărat într-un interviu acordat canalului RBC, amintind că după comandarea Districtului Caucazul de Nord a fost numit într-o poziție echivalentă pentru a comanda Districtul Militar Volga-Ural.

„Dintr-un motiv oarecare, [Kadîrov] nu și-a amintit de anul 2008 și pacificarea Georgiei, din anumite motive a ratat acest moment complet”, a declarat Boldirev despre invazia rusă din Georgia în perioada în care comanda Forțele Terestre ale Moscovei.

Potrivit lui Boldirev, doar Serghei Șoigu și Putin au dreptul să îi critice în public pe comandanții ruși, acuzațiile la adresa acestora venite de la alte persoane reprezentând „doar cuvinte goale sau tam-tam sub acoperire, care, poate, este încurajat din altă parte”.

Urmărește ultimele evoluții din a 328-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.