O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum nici o improvizație nouă încercată de militarii ruși pentru a-și proteja blindatele n-a funcționat în fața loviturilor ucrainene.

Alta improvizatie incercata de ucraineni pentru vehiculele lorFoto: Captura video

Filmarea arată cum militarii trimiși de Vladimir Putin în Ucraina pe 24 februarie au încercat acum să consolideze blindajul unui transportor blindat amfibiu BTR-82A cu ceea ce par a fi saci umpluți cu nisip și table metalice.

Varianta „82A” este o versiune modernizată a transportorului blindat BTR-80 care a intrat în dotarea forțelor armate sovietice în 1984. Teoretic, modelul „82A” este cea mai modernă variantă a acestui vehicul blindat produs în perioada Uniunii Sovietice, fiind dezvăluit în 2009 cu blindaj îmbunătățit, un sistem de vedere cu infraroșu actualizat, un motor mai puternic de 300 de cai putere și un sistem de navigație GLONASS.

Astfel de vehicule blindate au fost trimise de Rusia inclusiv în Siria în timpul campaniei sale de susținere militară a regimului dictatorului Bashar al Assad.

O înregistrare video care s-a viralizat pe rețelele de socializare în luna iunie a arătat cum trupele ucrainene au reușit să recupereze și să repare un blindat BTR-82A în care soldații ruși au aruncat o grenadă pentru a-l distruge înainte să-l abandoneze.

Mai multe fotografii distribuite pe rețelele de socializare în luna septembrie au arătat că ucrainenii au capturat mai multe astfel de vehicule militare în regiunea Harkov după prăbușirea catastrofală a frontului rusesc de aici și retragerea haotică a trupelor Moscovei din regiunea aflată în nord-estul Ucrainei.

Improvizațiile încercate de ruși pentru a-și proteja vehiculele militare

Încă din primele luni ale războiului pe rețelele de socializare au apărut numeroase imagini care au arătat cum militarii rușii au apelat la fân, covoare și crengi pentru a-și camufla camioanele, dar și prețioasele tancuri și blindate în contextul în care coloanele lor erau lovite în mod repetat cu dronele Bayraktar TB2.

Fotografiile i-au făcut pe unii analiști militari care au urmărit îndeaproape conflictul din Ucraina să afirme încă de la momentul respectiv, cu luni de zile înainte ca armata lui Vladimir Putin să dea înapoi pe numeroase fronturi, că forțele rusești arată un nivel de amatorism incredibil.

Două fotografii care s-au viralizat pe rețelele de socializare în luna iunie au arătat cum soldații ruși au încercat să își „blindeze” camioanele KamAZ inclusiv cu lemn și bidoane metalice.

Alte imagini au surprins cum trupele Moscovei au folosit bușteni primiți de la localnicii pro-ruși pentru a-și consolida vehiculele în contextul în care Rusia nu a eșuat în a obține supremația aeriană deasupra Ucrainei.

Unele dintre improvizații au avut însă de-a face cu confortul militarilor ruși, fotografii apărute pe rețelele de socializare în cursul verii arătând cum numeroși tanchiști ai armatei ruse au contruit „acoperișuri” improvizate deasupra vehiculelor lor de luptă pentru ca soarele să nu bată direct asupra acestora și provoace temperaturi de nesuportat înăuntru.

Urmărește ultimele evoluții din a 309-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.