Rusia furnizeaza armatei siriene material militar inclusiv arme mici, lansatoare de grenade, transportoare blindate BTR-82A si camioane Kamaz, a scris joi publicatia Kommersant, citata de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Moscova sustine ca asistenta militara acordata Damascului este pentru a ajula la lupta impotriva terorismului in Siria, dar Occidentul suspecteaza ca rusii isi intaresc prezenta militara terestra in Siria pentru a-si sprijini aliatul traditional, presedintele Bashar al-Assad.

Kommersant scrie ca articolul se bazeaza pe informatii din surse anonime din sectorul apararii. Reuters nu a reusit sa ia imediat o reactie de la compania exportatoare de armament a statului rus, Rosoboronexport.

Sursele Kommersant au spus si ca Siria a platit deja Moscovei avansuri pentru livrarea sofisticatului sistem de aparare antiaeriana S-300.

Totusi, Rusia a decis sa nu livreze sistemul de rachete deocamdata si furnizeaza, in schimb, echipamentele mentionate mai sus.

Ministerul rus de Externe a anuntat miercuri ca experti militari rusi se afla in acest moment in Siria, scrie Reuters. Este prima confirmare oficiala a prezentei militare rusesti in Siria, dupa ce SUA si alte state occidentale au avertizat Moscova ca o implicare in acest conflict ar duce la escaladrea situatiei.

Rusia a trimis in Siria, in ultimele zile, doua nave transportatoare de tancuri, avioane, precum si un numar scazut de trupe, au anuntat miercuri oficiali americani, confirmand cele mai recente zvonuri privind o masare militara care tine Washingtonul cu sufletul la gura.

Rusia a criticat dur solicitarile adresate de Statele Unite Bulgariei si Greciei pentru interzicerea zborurilor militare ruse spre Siria, catalogand drept "grosolanie internationala" atitudinea Washingtonului.

Bulgaria a anuntat marti ca a respins o cerere formulata de Rusia de a permite avioanelor militare de transport ruse sa survoleze teritoriul bulgar in drum spre Siria in perioada 1-24 septembrie. Moscova a amenintat Sofia ca vor exista "consecinte" pentru interdictia de survol.