Cel puțin zece persoane au fost ucise și alte 58 rănite sâmbătă în urma unui atac rusesc asupra orașului ucrainean Herson, în ajunul Crăciunului. Regiunea a fost vizată de 74 de lovituri rusești, 66 de mașini au luat foc într-o zonă rezidențială a orașului din cauza bombardamentelor. Volodimir Zelenski a denunțat „actul de teroare”. Într-un mesaj de sâmbătă, Zelenski a spus că ucrainenii își vor crea însă propriul miracol de Crăciun, arătând că rămân neclintiți, în ciuda atacurilor rusești.

Imagine din Herson după bombardamenteFoto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

08:34Relatarea despre războiul din Ucraina continuă pe HotNews.ro. Am deschis un nou articol LIVE-TEXT aici.

08:10 Rusia este pregătită să reia aprovizionarea cu gaze către Europa prin conducta Yamal-Europe.

Conducta Yamal-Europe a fost oprită din decembrie 2021 deoarece Polonia a renunţat să cumpere din Rusia în favoarea utilizării gazului stocat în Germania. În mai, Varşovia a reziliat acordul cu Rusia după ce a respins anterior cererea Moscovei de a plăti în ruble. Gazprom a reacţionat întrerupând aprovizionarea şi a informat că nu va mai putea exporta gaze prin Polonia după ce Moscova a impus sancţiuni companiei care deţine tronsonul polonez al conductei Yamal-Europe.

„Anul acesta am reuşit să creştem semnificativ livrările de GNL către Europa", a spus vicepremierul rus care estimează că Rusia a livrat 21 de miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat (GNL) în Europa în 2022.

07:50VIDEO Explozii în Rusia la baza aeriană Engels unde sunt ținute bombardierele strategice / Ucrainenii au mai lovit-o în trecut cu drone

Sinteza zilei:

  • Rusia este pregătită să negocieze cu toate părțile implicate în războiul din Ucraina, a spus președintele Vladimir Putin, acuzând în același timp Kievul și aliații săi occidentali că „refuză” să negocieze.
  • Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, vrea naționalizarea resurselor oligarhilor pentru a sponsoriza efortul de război al Rusiei.
  • Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mihailo Podoliak, a declarat că Vladimir Putin „trebuie să revină la realitate”, după ce liderul rus a susținut că Moscova este pregătită pentru negocieri.Este „evident” că Rusia „nu vrea negocieri, ci încearcă să evite responsabilitatea”, a scris Podoliak pe Twitter.
  • Rusia a pierdut 102.050 de militari în Ucraina din 24 februarie până pe 25 decembrie, a anunțat Ucraina.
  • Ucrainenii au donat sânge duminică după ce bombardamentele rusești au ucis 16 persoane și rănit alte zeci în Herson.
  • Forțele ruse au bombardat peste 65 de așezări în Ucraina în ziua de Crăciun, a informat pe 25 decembrie Statul Major al Forțelor Armate ucrainene.
  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă duminică seară într-un mesaj de Crăciun că întunericul nu îi va împiedica pe ucraineni să-î invingă pe ocupanți, iar când „ucrainenii sunt împreună,(...) nu putem fi învinşi”.

Cele mai importante informații despre războiul din Ucraina - ziua 305

23:08Moscova profită de sărbătorile de la sfârşitul anului pentru a difuza un mesaj de propagandă antieuropean, printr-o publicitate difuzată de postul Russia Today (RT), potrivit căreia europenii au petrecut 2021 în abundenţă, în 2022 au făcut sărbătorile în beznă, iar în 2023 vor fi constrânşi să-şi mănânce animalele de companie, relatează BFMTV, relatează News.ro.

22:49Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă duminică seară într-un mesaj de Crăciun că întunericul nu îi va împiedica pe ucraineni să-î invingă pe ocupanți, iar când „ucrainenii sunt împreună,(...) nu putem fi învinşi”.

22:26Forțele ruse au bombardat peste 65 de așezări în Ucraina în ziua de Crăciun, a informat pe 25 decembrie Statul Major al Forțelor Armate ucrainene, relatează Kyiv Independent.

Trupele ruse au bombardat Kupiansk, regiunea Harkov, de peste 10 ori cu MLRS și au bombardat un total de 25 de așezări din regiune pe parcursul zilei.

21:47Rusia ar urma să furnizeze 24 de avioane de luptă Sukhoi Su-35 „foarte curând” Iranului, ale cărui forțe aeriene nu au avioane militare de înaltă calitate, a informat canalul de televiziune israelian i24NEWS, citând surse din cadrul serviciilor de informații occidentale, relatează Kyiv Independent.

21:40Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, a făcut apel la ucraineni să nu le mai spună rușilor „orci” sau să le atribuie alte nume fantastice, ci să-și amintească ce sunt de fapt „Rusia și rușii”, relatează Ukrainska Pravda.

21:25Ministerul ucrainean al Apărării a postat pe Twitter fotografii cu oameni care s-au dus să doneze sânge în Herson, în urma bombardamentelor de ieri, care a ucis cel puțin 16 persoane și a rănit zeci.

20:33Acuzaţiile occidentale potrivit cărora Rusia utilizează drone iraniene în Ucraina ar proba "eficienţa" acestor aparate, a susţinut duminică un înalt responsabil militar iranian, citat de AFP, relatează Agerpres.

20:21Rusia a pierdut 102.050 de militari în Ucraina din 24 februarie până pe 25 decembrie, a anunțat Ucraina.

Statul Major al Ucrainei a raportat pe 25 decembrie că Rusia a pierdut și 3.011 tancuri, 6.010 vehicule blindate, 1.991 sisteme de artilerie, 418 sisteme de lansare multiplă de rachete, 212 sisteme de apărare antiaeriană, 283 avioane, 267 elicoptere și 267 elicoptere.

20:08 Un MiG-31K rusesc, capabil să transporte rachete Kinzhal, a luat foc pe 25 decembrie pe teritoriul aerodromului Machulishchi din Belarus, relatează Ukrainska Pravda.

19:50Trupele ruse au tras trei rachete într-o zonă industrială din orașul Kramatorsk din regiunea Donețk pe 25 decembrie, dar până acum nu au fost victime, a informat primarul Oleksandr Honcharenko, relatează Kyiv Independent.

19:00Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mihailo Podoliak, a declarat că Vladimir Putin „trebuie să revină la realitate”, după ce liderul rus a susținut că Moscova este pregătită pentru negocieri.Este „evident” că Rusia „nu vrea negocieri, ci încearcă să evite responsabilitatea”, a scris Podoliak pe Twitter.

18:41Singura biserică din satul Kîselivka din regiunea Herson a fost distrusă de bombardamentele rusești, potrivit ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

16:26Un procent de 45% dintre germani se opun furnizării de tancuri Leopard 2 Ucrainei, acestea fiind considerate un vârf al tehnologiei militare a ţării, în faţa cererii exprese a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unui sondaj comandat de agenţia de presă DPA, relatează Agerpres.

16:06Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, vrea naționalizarea resurselor oligarhilor pentru a sponsoriza efortul de război al Rusiei. Ritmul avansului forțelor ruse în zona Bahmut din estul Ucrainei a scăzut probabil în ultimele zile, spune Institutul pentru Studiul Războiului, deși este prea devreme pentru a evalua dacă ofensiva rusă pentru capturarea orașului și-a atins deja punctul culminat.

14:49​​Papa Francisc a cerut ca "armele să tacă" în Ucraina după "un război fără sens", în cadrul tradiţionalului său mesaj de Crăciun rostit duminică de la Vatican, în care suveranul pontif a evocat încă o dată "cel de-al treilea război mondial", informează agenţiile de presă internaţionale.

12:09Rusia este gata să negocieze cu toate părţile implicate în conflictul din Ucraina, a declarat duminică preşedintele rus Vladimir Putin.

"Cred că acţionăm în direcţia cea bună, ne apărăm interesele naţionale, interesele cetăţenilor noştri, ale poporului nostru. Şi nu avem altă variantă decât să ne protejăm cetăţenii", a afirmat liderul de la Kremlin într-un interviu la televiziunea de stat, citat de Reuters.

11:10Sirenele de raid aerian au sunat duminică dimineaţa la Kiev şi în toate regiunile Ucrainei

10:23​​Preşedintele camerei inferioare a parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a declarat că Duma de Stat pregăteşte o lege pentru a introduce impozite mai mari pentru oamenii care au părăsit ţara, aşa cum au făcut-o mulţi de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.

08:43 O scurtă recapitulare a zilei precedente

  • Cel puțin zece persoane au fost ucise și alte 58 rănite sâmbătă în urma unui atac rusesc asupra orașului ucrainean Herson, recent recucerit, la câteva ore după ce Zelenski a avertizat asupra unui nou val de atacuri rusești în perioada Crăciunului. Un oficial pro-rus acuză trupele ucrainene pentru bombardament în încercarea de a da vina pe armata lui Putin.
  • Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că atacul din Herson este o dovadă în plus că Ucraina trebuie să fie aprovizionată cu mai multe sisteme de apărare.
  • Muncitorii din Mariupol, ocupat de Rusia, au început să demonteze teatrul din orașul din sudul țării, supus unui asediu prelungit la începutul acestui an, în care sute de persoane au fost ucise într-un atac aerian.
  • Ucraina a anunțat că a mai ucis încă 480 de soldați ruși, potrivit ultimelor estimări ale armatei.
  • Un oficial ucrainean a cerut ca fabricile iraniene de drone și rachete să fie distruse din cauza utilizării lor de către Rusia în război. Mihailo Podoliak, un consilier al lui Zelenski, a declarat că Iranul „umilește în mod flagrant instituirea sancțiunilor internaționale".
  • Rusia a cumpărat 1.700 de drone kamikaze Shahed din Iran, a declarat Kirilo Budanov, șeful Direcției de informații din Ucraina, pentru New York Times.
  • Olanda s-a angajat să aloce 2,5 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina în 2023, majoritatea banilor fiind destinați ajutorului militar.
  • Trupele rusești au atacat așezările din apropierea Bahmut, un oraș din estul Ucrainei, cu tancuri, mortiere, tunuri și artilerie cu rachete într-o singură zi.
  • Trupa rock Pink Floyd a strâns 600.000 de dolari pentru Ucraina cu melodia Hey Hey Rise Up.
  • Ucrainenii își vor crea propriul miracol de Crăciun, arătând că rămân neînduplecați în ciuda atacurilor rusești care au determinat milioane de oameni să stea în întuneric, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj sfidător în ajunul Crăciunului.
  • Șeful unui important șantier naval rusesc, unde se construiesc submarine capabile să lanseze rachete, a murit subit
  • Un tribunal ucrainean a condamnat patru prizonieri de război ruşi la câte 11 ani de închisoare pentru crime de război, a anunţat sâmbătă Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).