Compania turcească de armament Baykar, cunoscută pentru dezvoltarea dronelor Bayraktar TB2 folosite în războiul din Ucraina, a anunțat miercuri că prima sa aeronavă fără pilot propulsată de un motor cu reacție și-a finalizat zborul inaugural, relatează Reuters.

Drona „Kizilelma” dezvoltata de BaykarFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Compania cu sediul la Istanbul a publicat o înregistrare video arătând drona „Kizilelma” (Mărul de aur) decolând și apoi revenind la o bază aeriană despre care spune că se află la 85 de kilometri distanță de capitala turcă, în regiunea Corlu aflată în nord-vestul țării.

Datele publicate independent de site-ul Flightradar au arătat de asemenea o aeronavă necunoscută cu indicatorul „BYK07” deasupra Aeroportului Corlu miercuri.

Selcuk Bayraktar, președintele companiei turcești, afirmă în înregistrarea video că Kizilelma și-a finalizat zborul inaugural, noua dronă turcească fiind propulsată de un motor cu reacție ce arată asemănător cu cele văzute pe avioanele de luptă din generația a cincea.

Baykar afirmă că noul motor va permite aeronavei să intre în lupte aeriene, spre deosebire de drona Bayraktar TB-2 care a fost proiectată pentru lovituri la sol.

După ce Statele Unite au înlăturat-o din programul de achiziționare a avioanelor de ultimă generație F-35 din cauza cumpărării de către Ankara a sistemului rusesc de apărare aeriană S-400, Turcia și-a modificat portavionul pentru avioane cu decolare verticală, care încă este în construcție, pentru a deveni unul de drone.

Portavionul va fi dotat cu drone Kizilema și alte aeronave fără pilot dezvoltate de industria de armament a Turciei.

Baykar construiește o fabrică de drone în Ucraina

La sfârșitul lunii octombrie Baykar a mai anunțat că intenția sa de a construi o fabrică de drone în Ucraina decurge conform planurilor și că intenționează să construiască primele sale aeronave fără pilot pe teritoriul ucrainean în decurs de doi ani.

„În acest moment avem un proiect arhitectural. Faza de proiectare detaliată este finalizată. Și vom merge mai departe cu construcția de fapt... în termen de doi ani am dori să o terminăm”, a spus la momentul respectiv Haluk Bayraktar, CEO-ul companiei din Istanbul.

În luna iulie Haluk, unul dintre cei doi frați care conduc compania fondată de tatăl lor, a exclus categoric posibilitatea ca Baykar să furnizeze Rusiei drone, comentariile sale venind după ce Moscova și-a exprimat interesul în acest sens.

„Nu le-am livrat sau furnizat [rușilor] nimic și nu vom face niciodată un asemenea lucru. Noi susținem Ucraina, susținem suveranitatea sa, susținem lupta sa pentru independență”, a spus Haluk Bayraktar pe 20 iulie.

„Turcia și Ucraina au relații la nivel strategic, în special în domeniile apărării și cooperării aerospațiale. Sunt rezultatul a ani de eforturi. Turcia susține Ucraina cu tehnologii legate de drone militare. Noi cumpărăm din Ucraina turbine pentru motoarele dronelor”, a mai declarat el într-un interviu acordat CNN Turk.

Urmărește ultimele evoluții din a 295-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.