Cele două camere ale Congresului american s-au înţeles în privinţa bugetului american al apărării pentru 2020. În textul care va fi transmis preşedintelui Trump spre promulgare se prevede achiziţionarea de către armata americană a avioanelor F-35A care nu au fost livrate Turciei. Din cauza faptului că Ankara a achiziţionat sisteme de rachete S-400 din Rusia, SUA au decis să excludă Turcia din programul F-35, potrivit Hurriyet, citat de Rador.

F-35 pe portavionFoto: Captura YouTube

După luni de negocieri, Comisiile pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanţilor şi din Senat, camera inferioară şi cea superioară a Congresului american, au ajuns la un acord privind bugetul Departamentului Apărării (Pentagon) pentru 2020, care va fi de 738 de miliarde de dolari. În documentul comun pe care l-au pregătit cele două camere se prevede ca şase avioane de luptă de a cincea generaţie de tip F-35A, care aparţin Turciei dar se află în prezent în Statele Unite, să fie cumpărate de la producător de către Forţele Aeriene SUA. Comisiile din Congres au autorizat Pentagonul să cheltuiască până la 30 de milioane de dolari pentru întreţinerea şi conservarea celor şase avioane F-35A care nu au fost livrate Turciei.

Proiectul de lege îi va fi transmis preşedintelui Trump spre promulgare

Bugetul discutat de Congres, care va constitui principala sursă de finanţare a politicilor americane de apărare pentru anul viitor, va fi transmis preşedintelui Donald Trump spre promulgare după ce este aprobat în plen de Camera Reprezentanţilor şi de Senat. În capitolul referitor la Turcia din proiectul de buget se prevede să nu mai fie livrate Turciei avioanele F-35, din cauză că Ankara continuă procedurile de achiziţionare a sistemelor ruseşti de apărare aeriană S-400. În acelaşi timp, în legea privind combaterea adversarilor Americii prin intermediul sancţiunilor (CAATSA) se prevede aplicarea de sancţiuni Turciei.

440 milioane de dolari

La capitolul bugetar referitor la "Programele de Modernizare în cadrul Strategiei Naţionale de Apărare" sunt incluse detalii despre avioanele F-35 aparţinând Turciei. În document se arată că "A fost prevăzută alocarea unor fonduri de 440 de milioane de dolari pentru cumpărarea avioanelor care au fost comandate de Turcia şi nu au fost livrate. Membrii Conferinţei (Comitetul de Conferinţe din Senat şi Camera Reprezentanţilor) susţin eliminarea Turciei din programul F-35. Din acest motiv, Departamentul Apărării susţine răscumpărarea tuturor avioanelor F-35 achiziţionate de Turcia".

Deficit de piese de schimb

În proiectul de buget se prevede alocarea unor fonduri suplimentare pentru acoperirea deficitului de piese de schimb care s-ar putea înregistra din cauza eliminării Turciei din programul de producţie al avionului. "Se adaugă un articol care obligă Departamentul Apărării să confirme că se produc suficiente echipamente de schimb înainte de achiziţionarea avioanelor F-35A turceşti şi că aceste avioane vor fi modificate pentru a fi integrate în flota de F-35A aparţinând Forţelor Aeriene SUA", se arată în proiect.

Nu a fost stabilit cuantumul ajutorului american pentru YPG

În fiecare an, în bugetul american pentru apărare sunt alocate fonduri de sprijin militar în valoare de 500 de milioane de dolari pentru anumite grupuri, inclusiv organizaţia teroristă YPG/PKK care acţionează în Siria sub denumirea de "Forţele Democratice Siriene". În proiectul de buget pentru 2020 sunt alocate 645 de milioane de dolari Irakului pentru combaterea ISIS însă nu a fost stabilită o sumă şi pentru Siria, fiind specificat doar faptul că Pentagonul trebuie să informeze în scris Congresul despre sumele pe care le consideră necesare şi grupurile cărora sunt alocate fondurile. Grupurile care vor primi sprijin au fost descrise ca fiind entităţi "care apără poporul sirian împotriva ISIS" şi care "păzesc militanţii ISIS arestaţi".