Unul dintre luptătorii ucraineni de la Azovstal, Dmitro Kozatski, cunoscut sub pseudonimul Orest, care a publicat mai multe fotografii cu un puternic impact emoțional cu apărătorii ucraineni de la uzina din Mariupol, a anunțat că se va întoarce în armată.

HotNews.roFoto: Hotnews

Luptătorul ucrainean a fost luat prizonier în luna mai și a fost eliberat de Rusia în luna septembrie, alături de alte peste 200 de persoane, printre care alți apărători ai Azovstal și cetățeni străini care au luptat pentru Ucraina.

„Astăzi este prima zi în care m-am întors în serviciul militar”, a scris Dmitro pe contul său de Twitter, unde a publicat în luna aprilie poze cu apărătorii uzinei din orașul-port Mariupol.

Dmitro a postat o fotografie în care apare purtând un tricou cu sigla Departamentului de Stat al SUA.

Apărătorul de la Azovstal pare și acum mult mai slab decât era înainte de a fi luat prizonier de ruși.

Militarul ucrainean Dmitro Kozatski, supranumit și „ochii și vocea lui Azovstal”, a postat recent și o poză care arată distrugerile făcute de ruși, indicând faptul că locuința sa este printre puținele care încă mai rezistă.

Citește și:

Cine este Dmitro Kozatski, „ochii și vocea Azovstal”

Potrivit presei locale, Dmitro Kozatski are 26 de ani și s-a născut în regiunea Jîtomîr. Până în 2014, a studiat științe politice la Academia Ostroh din regiunea Rivne din Ucraina, apoi s-a alăturat Gărzii Naționale a Ucrainei.

Potrivit Hromadske, luptătorul poreclit Orest s-a alăturat Regimentului Azov în 2017.

Apoi, Dmitro Kozatski a devenit responsabil de serviciul de presă al batalionului, potrivit presei locale.

În Ucraina, Dmitro Kozatski este considerat „ochii și vocea Azovstal”.

Pe 10 mai, când trupele rusești încercau cucerirea oțelăriei Azovstal, Dmitro Kozatski a publicat mai multe fotografii ale căror personaje principale erau apărătorii răniți ai Azovstalului.

Ce scria înainte de a se preda

„Ei bine, asta-i tot. Vă mulțumesc din adăposturile din Azovstal - locul morții mele și al vieții mele”, a scris el în mesajul care e insoțit de două ultime fotografii făcute în oțelăria din Mariupol, înainte de a fi luat prizonier de către ruși.

Ultimele două poze din Azovstal postate de Dmitro Kozatski:

Pe 10 mai, când trupele rusești încercau cucerirea oțelăriei Azovstal, Dmitro Kozatski a publicat mai multe fotografii ale căror personaje principale erau apărătorii răniți ai Azovstalului.

La 16 mai, o altă fotografie realizată de Dmitro Kozatski în care apărea un soldat ucrainean într-o rază de lumină a devenit virală pe rețelele de socializare și a primit titlul „Lumina va câștiga”.

De asemenea, a doua zi după ce Ucraina a câștigat concursul Eurovision grație trupei Kalush Orchestra, Dmytro a postat un videoclip cu un luptător ucrainean în timp ce cânta melodia „Stefania" în timp ce oțelăria era bombardată.

Pe 2 mai, Dmitro Kozatski a publicat un mesaj pe Twitter cu o poză de-a sa spunând că ar fi perfectă pentru o „ultimă fotografie”.

„Fotografia mă descrie cel mai bine, chiar și în cele mai oribile momente pot găsi ceva minunat. Dar cred că această fotografie va fi doar începutul. Începutul eliberării și al victoriei noastre”, și-a încheiat Dmitro mesajul.

Urmărește ultimele evoluții din a 286-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.