Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, a confirmat informația potrivit căreia gruparea sa paramilitară a recrutat un fost student zambian pe nume Lemekhani Nyirenda într-o colonie penală rusească, acesta ulterior a murit în războiul din Ucraina, relatează Meduza.

Evgheni PrigojinFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„Îmi amintesc bine de tipul ăsta. Am vorbit cu el în regiunea Tver și i-am pus o întrebare: 'De ce ai nevoie de acest război? Peste câțiva ani vei putea pleca înainte de termen, în curând vei fi acasă și îți vei vedea rudele tale. La ce te duci [la război]?'”, afirmă Prigojin într-un comunicat remis presei de Concordia, firma sa care asigură cateringul pentru Kremlin.

Șeful mercenarilor Wagner susține că l-a avertizat pe tânăr că „șansa de a muri este destul de mare”.

„Și mi-a răspuns la ce mă așteptam. El a spus: 'Voi rușii ne-ați ajutat pe noi africanii să câștigăm independența timp de mulți ani. Când ne-a fost greu, ne-ați întins mâna și continuați să faceți asta acum”, mai susține Evgheni Prigojin.

El afirmă de asemenea că studentul și-a exprimat „marea onoare” să poată lupta alături de mercenarii Wagner.

Zambia a cerut explicații Rusiei privind moartea tânărului

Comentariile lui Prigojin vin după ce ministerul de Externe al Zambiei a cerut Moscovei să îi ofere informații despre ce s-a întâmplat cu Nyirenda după apariția unor informații că acesta ar fi murit în timpul luptelor din Ucraina după ce a fost recrutat de mercenarii Wagner.

Amintim că jurnaliștii de investigație ruși au scris încă de la începutul lunii iulie că grupul Wagner a început să facă recrutări în penitenciarele rusești.

Deși „relatarea” lui Prigojin despre ce i-ar fi spus fostul student face parte clar din linia propagandistică a Moscovei față de Africa, de-a lungul lunilor au apărut mai multe înregistrări video care arată că „bucătarul lui Putin” a participat personal la eforturile de recrutare.

Ministerul de Externe de la Lusaka a afirmat săptămâna trecută că deține informații potrivit cărora Nyirenda a murit pe câmpul de luptă în data de 22 septembrie. Rămășițele sale au fost transportate în orașul rusesc de frontieră Rostov, în vederea repatrierii în Zambia.

În Rusia, Nyirenda a studiat la Institutul de Fizică și Inginerie din Moscova și a lucrat part-time ca curier. În aprilie 2020 el a fost condamnat la 9,5 ani de închisoare după ce polițiștii care l-au reținut au găsit droguri într-un colet al său.

Urmărește ultimele evoluții din a 279-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.