Ministerul rus de externe a transmis marți că lucrează pentru a afla detalii despre moartea unui tânăr zambian pe frontul din Ucraina, a relatat agenția de presă TASS, reacția venind după ce Zambia a cerut Moscovei să explice ce s-a întâmplat cu studentul care ispășea o pedeapsă cu închisoarea la Moscova.

Ruptură în relația dintre Rusia și ZambiaFoto: DreamsTime / Ruletkka

Stanley Kakubo de la ministerul de externe zambian a declarat că Rusia a notificat Zambia cu privire la moartea în septembrie a lui Lemekhani Nyirenda, dar nu a oferit detalii.

Studentul zambian ispășea o pedeapsă cu închisoarea într-o închisoare de securitate medie de la periferia Moscovei, după ce a fost condamnat pentru încălcarea legislației ruse, a precizat Kakubo, fără a preciza infracțiunea ce ar fi avut loc în aprilie 2020.

„Guvernul zambian a cerut autorităților ruse să furnizeze urgent informații privind circumstanțele în care un cetățean zambian, care ispășește o pedeapsă cu închisoarea la Moscova, ar fi putut fi recrutat pentru a lupta în Ucraina", a declarat Kakubo.

Nu a fost clar cum a fost recrutat prizonierul și de către cine.

„Își ispășea pedeapsa cu închisoarea când a fost recrutat în armată pentru a merge să lupte în Ucraina, dar nu știm cine l-a recrutat", a declarat tatăl studentului, Edwin Nyirenda.

Tânărul de 23 de ani, care studia ingineria nucleară la o universitate din Moscova, a fost condamnat și închis pentru nouă ani și șase luni, potrivit lui Kakubo. Tatăl său a declarat că Lemekhani a fost încarcerat pentru trafic de droguri, în timp ce avea o slujbă cu jumătate de normă de curier.

Potrivit lui Edwin Nyirenda, fiul său a primit un colet, care conținea droguri, iar poliția nu a reușit să identifice persoana care i l-a dat.

Kakubo a declarat că vor fi furnizate mai multe detalii după ce se va primi o comunicare oficială din partea autorităților ruse cu privire la circumstanțele în care a murit zambianul.

Rămășițele sale au fost transportate în orașul rusesc de frontieră Rostov, în vederea repatrierii în Zambia, a adăugat Kakubo.

„Tocmai am primit un mesaj de la un bărbat pe care nu îl cunoaștem din Rusia, care ne-a spus că există un testament, pe care fiul nostru l-a lăsat și că ar trebui să ne deplasăm în Rusia", a declarat Nyirenda. Familia a spus că plănuiește să meargă în Rusia pentru a identifica cadavrul.

(foto articol © Ruletkka | Dreamstime.com)