O nouă înregistrare video apărută marți pe rețelele de socializare pare să arate că trupele rusești au abandonat o localitate și de pe malul de est al Niprului unde s-au retras săptămâna trecută, relatează agenția Reuters.

Trupele rusesti par sa fi abandonat orasul OleskiFoto: Captura video

Jurnaliștii de la Reuters notează că înregistrarea ar sugera că una dintre cele mai mari retrageri ale războiului declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie nu s-ar fi încheiat vinerea trecută, când ministerul rus al Apărării a anunțat evacuarea tuturor soldaților și echipamentelor de pe malul vestic al râului Nipru.

Deși a prezentat un plan în 10 puncte de încheiere a războiului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis liderilor mondiali de la summitul G20 că Ucraina nu va renunța la campania sa de a elibera teritoriul țării de trupele rusești după ce săptămâna trecută au intrat în orașul Herson, singura capitală regională pe care trupele de invazie reușiseră să o cucerească.

„Nu vom permite Rusiei să aștepte, să își clădească forțele și apoi să înceapă o nouă serie de teroare și destabilizare globală”, a spus el într-o intervenție prin videoconferință la summitul G20 din Indonezia. „Sunt convins că acum este momentul în care războiul distrugător al Rusiei trebuie și poate fi oprit”, a adăugat el.

Joia și vinerea trecută trupele ucrainene au fost asaltate de mulțimi de locuitori fericiți aflați pe malul de vest al Niprului în regiunea Herson pe măsură ce eliberau localitate după localitate îndreptându-se spre orașul cu același nume.

A fost una dintre cele mai mari victorii ale Kievului de la izbucnirea războiului, forțele ucrainene intrând într-un oraș despre care președintele Vladimir Putin proclama cu doar 6 săptămâni înainte că va fi mereu al Rusiei.

Niciun picior de soldat rus într-un oraș de pe malul de est al Niprului

Ministerul rus al Apărării anunțase oficial miercurea trecută că își retrage trupele pe malul de est al Niprului pe poziții mai ușor de apărat.

Însă o înregistrare video apărută marți pe rețelele de socializare în orașul Oleșkî aflat pe malul estic al râului arată că trupele rusești s-ar fi retras și de aici.

Un șofer a condus timp de kilometri cu viteză mare fără să întâlnească măcar un soldat, punct de control sau steag rusesc.

Mai multe buncăre amplasate de-a lungul drumului par de asemenea să fi fost abandonate.

Faptul că filmarea a fost într-adevăr făcută în Oleșkî a fost confirmată de jurnaliștii de la Reuters pe baza reperelor vizibile.

Forțele armate ucrainene au anunțat că au tras asupra pozițiilor inamice din Oleșkî în cursul nopții, fără a comenta însă deocamdată imaginile care arată ceea ce pare a fi o retragere rusească de aici.

Orașul avea o populație de aproape 25.000 de locuitori înaintea războiului, fiind totodată centrul administrativ al raionului cu același nume.

Urmărește ultimele evoluții din a 265-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.