O înregistrare video distribuită de recruții ruși pe rețelele de socializare arată explicațiile pe care le primesc când își cer banii promiși înainte să fie înrolați în forțele armate ca parte a procesului de mobilizare decretat de Vladimir Putin.

Recrutii rusi isi cer drepturile promiseFoto: Captura video

„Nimeni nu ne fugărea. Eu am bătut tot drumul de la Moscova la orașul meu natal pentru a fi mobilizat cu prietenii mei fiindcă 'patria-mamă' și fiindcă președintele a făcut un apel către toată lumea!”, susține unul dintre recruți.

„Am venit la biroul de înrolare și comisarul militar mi-a explicat că de îndată ce ajungem aici, în decurs de 2-3 zile, vom primi o tranșă unică de 300.000 [de ruble]!”, își continuă el relatarea.

Recrutul este întrerupt de un ofițer de înrolare care spune că nu i s-a promis niciodată așa ceva. „Ba da, ba da!”, strigă însă și alți recruți.

„Liniște, așteptați!” cere femeia. „În ceea ce privește cele 300.000 [de ruble], deputații Partidului Comunist au depus un proiect în Duma de Stat, el a trecut de o singură lectură și a fost înlăturat de pe agendă”, explică ea.

„Păi atunci ar trebui să renunțe la carnetul de partid și să meargă [pe front] în locul nostru!”, strigă un alt recrut.

Recruții ruși acuză că au fost trași pe sfoară

„Băieți, înțelegeți un lucru: eu nu v-am promis 300.000”, îndeamnă ofițerul de recrutare.

„Păi e clar că asta încerci să ne spui aici. Problema e că noi am fost pur și simplu f*****”, răspunde unul dintre recruți.

„Dați-ne o persoană care ne poate răspunde la aceste întrebări. De ce te-au trimis pe tine, o săracă, aici? Să vină reprezentanții regiunilor noastre aici să ne răspundă la întrebări”, cer recruții.

Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a anunțat vinerea trecută că autoritățile militare au finalizat mobilizarea celor 300.000 de „rezerviști”, cifră pe care a anunțat-o pe 21 septembrie, imediat după discursul în care președintele Vladimir Putin anunța decretarea mobilizării parțiale.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat însă marți că Putin nu va semna un decret care să încheie oficial procesul de mobilizare, afirmând că „nu este nevoie” de un asemenea document.

Urmărește ultimele evoluții din a 252-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.