Orașul portuar Odesa (sudul Ucrainei) a fost din nou atacat cu drone de fabricație iraniană folosite de forțele rusești, au anunțat duminică autoritățile militare ucrainene, fără a menționa victime, transmite AFP.

O dronă kamikaze de fabricație iraniană doborâtă de forțele armate ucrainene în orașul OdesaFoto: Handout / AFP / Profimedia

Este al doilea atac rusesc cu drone iraniene din ultimele zile împotriva acestui oraş strategic de la Marea Neagră, după cel care a ucis vineri doi civili, potrivit Ucrainei, şi care a provocat tensiuni între Kiev şi Teheran.

„Odesa a fost din nou atacată cu drone kamikaze inamice”, care au lovit de trei ori o clădire administrativă din centrul orașului, a transmis duminică Comandamentul Operațional Sud al armatei ucrainene.

O dronă a fost doborâtă şi nu s-au înregistrat victime, potrivit Comandamentului, a cărui purtătoare de cuvânt, Natalia Gumeniuk, a precizat pentru AFP că „este vorba de drone iraniene”.

Vineri, o dronă iraniană Shahed-136 a fost doborâtă deasupra mării, iar o alta, tot de fabricaţie iraniană, Mohajer-6, a fost apoi doborâtă într-o altă zonă, au informat autoritățile militare ucrainene. Bilanţul iniţial al atacului a fost de un mort, dar ulterior a crescut la doi.

Ucraina a anunţat în aceeaşi zi că va „reduce semnificativ” prezenţa diplomatică a Iranului în ţară, ca represalii pentru livrările de drone către Moscova, ridicând acreditarea ambasadorului iranian şi „reducând considerabil” personalul diplomatic al ambasadei iraniene.

Teheranul a reacționat afirmând că regretă această decizie „bazată pe informaţii nefondate transmise de propaganda presei străine” împotriva Iranului.

Citește și:

___