Danemarca va trimite instructori militari în Marea Britanie pentru a ajuta la antrenarea soldaților ucraineni și s-a oferit de asemenea să instruiască ofițeri ai forțelor armate ucrainene pe teritoriul danez, relatează Reuters.

Soldati danezi la o ceremonie in CopenhagaFoto: John Randeris / AFP / Profimedia Images

Anunțul făcut de guvernul de la Copenhaga vine înaintea unei reuniuni ce va avea loc joi între ministrul danez al Apărării și omologii săi de la Kiev și Londra.

Este așteptat ca în cadrul întrevederii aceștia să discute despre sprijinul pe termen lung acordat Ucrainei în ceea ce privește instruirea militară, deminarea teritoriului ucrainean și furnizarea de arme.

Ministerul britanic al Apărării a acuzat luni Rusia că a început să planteze mine de tip „fluture” pe teritoriul ucrainean, acestea fiind cunoscute pentru numărul ridicat de victime provocat în rândul copiilor.

„Danemarca va susține un proiect condus de britanici cu 130 de soldați danezi, oferind în același timp să antreneze ofițeri ucraineni în Danemarca”, afirmă un comunicat remis presei miercuri de ministerul danez al Apărării.

Acesta precizează că instructorii danezi vor oferi pregătire militară de bază ce va include antrenamente privind operațiuni tactice și luptele în zone urbane pentru soldații ucraineni ce nu au experiență militară sau au avut parte doar de instructaj de bază.

Sprijinul acordat de Danemarca Ucrainei

Danemarca a participat atât la misiunile de instruire organizate de forțele armate britanice, cât și cele canadiene, în Ucraina începând cu 2015 și a furnizat Kievului arme și sprijin în apărarea cibernetică de la declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie.

Printre armele livrate de guvernul de la Copenhaga Kievului se numără puternicele rachete antinavă Harpoon, acesta anunțând pe 24 mai că a trimis aceste arme Ucrainei pentru a o ajuta să deblocheze Odesa și celelalte orașe-port ale țării, aflate la momentul respectiv sub blocadă rusească.

Premierul britanic Boris Johnson, unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei în fața agresiunii rusești, anunțase încă de la sfârșitul lunii aprilie că forțele armate britanice vor instrui militari ucraineni pe teritoriul Marii Britanii.

Johnson a dat asigurări Ucrainei că, indiferent cine în va urma la șefia Partidului Conservator și îi va lua funcția de prim-ministru, va continua să susțină ferm Kievul.

Boris Johnson și-a dat demisia din cele două funcții în data de 7 iulie dar asigură interimatul la Downing Street până ce conservatorii îi vor alege un succesor.

Urmărește ultimele evoluții din a 168-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.