Centrala nucleară de la Zaporojie a tinut agenda de război în ultimele zile, Rusia și Ucraina acuzându-se reciproc pentru atacul din zona acesteia.

Centrala nucleara Zaporojie pe 4 martie Foto: Handout / AFP / Profimedia

Președintele Volodimir Zelenski a cerut noi sancțiuni pentru Rusia acuzând „teroarea nucleară”. În același timp, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și-a exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la bombardamentul de la Zaporojie, declarând că acțiunea arată riscul unui dezastru nuclear.

Câteva informații relevante de context despre centrala care este controlată în prezent de ruși:

  • Zaporojie este cea mai mare dintre cele patru centrale nucleare ale Ucrainei, care împreună furnizează aproximativ jumătate din energia electrică a țării.
  • Cele șase unități din Zaporojie au fiecare o capacitate netă de 950 de megawați sau un total de 5,7 gigawați , potrivit unei baze de date a AIEA, citată de Reuters. Prima unitate a fost conectată la rețea în 1984, iar ultima în 1995.
  • Centrala are o importanță strategică pentru Rusia, deoarece se află la doar 200 km de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. Zaporojie a fost capturată de forțele ruse în faza de început a războiului, dar este încă operată de tehnicieni ucraineni
  • Atacurile de vineri au afectat o linie electrică de înaltă tensiune a instalației, determinând operatorii săi să deconecteze un reactor, în ciuda faptului că nu a fost detectată nicio scurgere radioactivă.

Raportul Amnesty Internațional, publicat joi, a avut ecouri în ultimele zile. Duminică, organizația și-a cerut scuze pentru „durerea și furia” provocate de raportul său în care a susținut că forțele ucrainene pun în pericol civilii.

Documentul care a fost contestat vehement de Volodimir Zelenski și a provocat demisia reprezentantei organizației în Ucraina.

Amnesty Internațional nu s-a dezis însă de raport.

„Amnesty International regretă profund durerea și furia pe care le-a provocat comunicatul nostru de presă cu privire la tacticile de luptă ale armatei ucrainene. Prioritatea Amnesty International în acest conflict și în orice conflict este să se asigure că civilii sunt protejați. Într-adevăr, acesta a fost singurul nostru obiectiv când am lansat această ultimă cercetare. Deși ne susținem pe deplin descoperirile, regretăm durerea cauzată”, se arată într-o precizare a organizației către Reuters.

Între timp bombardamentele rusești continuă în zeci de localități de-a lungul liniei frontului de est și de sud.

Cele mai importante informații din ziua 165 a războiului din Ucraina

22:00Scurt rezumat al zilei:

  • Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc pentru reluarea bombardamentelor la cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut noi sancțiuni internaționale împotriva Moscovei pentru „teroarea nucleară”
  • Compania nucleară de stat a Ucrainei, Energoatom, a anunțat că un muncitor a fost rănit în atacul de la Zaporojie
  • Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și-a exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la bombardamentul de vineri de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, declarând că acțiunea arată riscul unui dezastru nuclear.
  • Amnesty International și-a cerut scuze, duminică, pentru „durerea și furia” provocate de raportul său în care a susținut că forțele urrainene pun în pericol civilii, document care a fost contestat vehement de Volodimir Zelenski și a provocat demisia reprezentantei organizației în Ucraina.
  • Armata ucraineană a susținut că bombardamentele rusești au fost înregistrate în zeci de localități de-a lungul liniei frontului de est și de sud.
  • Ucraina investighează aproape 26.000 de cazuri suspectate a fi crime de război comise, de la începutul invaziei Rusiei din februarie.
  • Performanţa slabă a forţelor armate în timpul invaziei a costat scump conducerea militară rusă, ceea ce a dus la destituirea probabilă a cel puţin şase comandanţi ruşi, susține Ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic despre frontul din Ucraina, în baza informaţiilor serviciilor sale secrete.

18:32Performanţa slabă a forţelor armate în timpul invaziei a costat scump conducerea militară rusă, ceea ce a dus la destituirea probabilă a cel puţin şase comandanţi ruşi, susține Ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic despre frontul din Ucraina, în baza informaţiilor serviciilor sale secrete.

17:35Ucraina investighează aproape 26.000 de cazuri suspectate a fi crime de război, faptele fiind comise de la începutul Rusiei din februarie, și a pus sub acuzare 135 de persoane, a declarat șeful departamentului pentru crime de război din parchetul general de la Kiev. Dintre cei acuzați, 15 se aflau în custodia ucraineană, iar restul de 120 au rămas în libertate, a precizat el.

16:24Amnesty International și-a cerut scuze, duminică, pentru „durerea și furia” provocate de raportul său în care a susținut că forțele urrainene pun în pericol civilii, document care a fost contestat vehement de Volodimir Zelenski și a provocat demisia reprezentantei organizației în Ucraina.

14:30Zelenski cere noi sancțiuni împotriva Rusiei și acuză ”teroarea nucleară”/ Un muncitor a fost rănit în atacurile de la centrala Zaporojie

13:27Compania de energie nucleară de stat din Ucraina Energoatom, a transmis că un muncitor a fost rănit în bombardamentele rușilor de sâmbătă seara de la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Energoatom a precizat, pe Telegram, că locul unde sunt depozitate în aer liber 174 de containere cu combustibil nuclear uzat a fost lovit de atacuri cu rachete. (Reuters)

13:00Fostul consilier al lui Putin, Anatoli Ciubais, a fost externat dintr-o clinică din Italia și va urma o lungă perioadă de recuperare în Germania, relatează Nexta.

El a fost diagnosticat cu sindromul Guillain-Barré, boală care afectează sistemul nervos.

Care sunt pierderile Rusiei de la începutul invaziei până acum

12:30Statul Major al Armatei Ucrainei: Rusia a pierdut 42.200 de soldați în Ucraina începând cu 24 februarie.

Statul Major al Ucrainei a raportat că Rusia a mai pierdut și 1.805 tancuri, 4.055 vehicule blindate de luptă, 958 sisteme de artilerie, 260 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 132 sisteme de apărare aeriană , 191 elicoptere, 223 avioane, 750 drone și 15 bărci.

10:45Cinci civili au fost uciși și alți opt răniți în atacurile rușilor din regiunea Donețk. Potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, armata rusă a ucis sâmbătă trei civili la Bakhmut, unul la Avdiivka și unul la Blahodatne. Kyrylenko a adăugat că în prezent este imposibil de estimat numărul exact de victime în Mariupol și Volnovakha.

10:35Colaboratul rușilor din Herson a murit, după ce a fost împușcat în apropierea casei

10:02Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că al doilea convoi de nave cu produse agricole ucrainene a plecat duminică din porturile ucrainene de la Marea Neagră, ca parte a unui acord de deblocare a exporturilor maritime ucrainene.

El a scris pe Twitter că patru nave Mustafa Necati, Star Helena, Glory și Riva Wind au fost încărcate cu aproape 170.000 de tone de cereale. Primele patru nave au părăsit Ucraina săptămâna trecută în baza acordului-cadru semnat de Ucraina, Rusia, Turcia și Națiunile Unite. (Reuters)

09:20Zelenski, despre atacul de la Zaporojie: Teroriştii ruşi au devenit primii din lume care folosesc o centrală nucleară pentru teroare

08:42Doi civili răniți în bombardamentele rusești asupra regiunii Dnipropetrovsk. Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk Valentyn Reznichenko a raportat că forțele ruse au bombardat districtele Nikopolsky și Kryvorizky din regiune. Cel puțin doi civili sunt răniți și aproape 50 de reședințe private sunt avariate în orașul Marhanets în urma atacului.

Rachetele au lovit și Harkivul. Primarul din Harkiv, Ihor Terekhov, a raportat că două districte ale orașului au fost vizate de rachete rusești în cursul nopții. Încă nu au fost raportate victime.

08:00Institutul pentru Studierea Războiului: O publicație rusă de opoziție susține că armata rusă depozitează mine și explozibili la Centrala Nucleară Zaporojie.

Think tankul american cu sediul la Washington citează publicația de opoziție The Insider, spunând că forțele ruse ar putea deja să fi minat centrala nucleară Zaporojie și să fi creat baterii de rachete Grad lângă satul Vodyane, la aproximativ 4 km de reactoarele centralei. Experții au evaluat anterior că forțele ruse folosesc probabil centrala speculând astfel temerile occidentale cu privire la un dezastru nuclear în Ucraina, într-un efort de a diminua hotărârea Occidentului de a oferi sprijin militar unei contraofensive ucrainene, folosind, în același timp, în mod eficient centrala ca scut nuclear pentru a preveni loviturile ucrainene asupra forțelor și echipamentelor ruse.

23:23Peste 2.000 de civili au fost evacuați din regiunea Donețk într-o săptămână. Potrivit Ministerului Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar al Ucrainei, printre cei evacuați s-au numărat femei, copii, vârstnici și persoane cu dizabilități. Pe 30 iulie, viceprim-ministrul Iryna Vereșciuk a declarat că 200.000 de civili trebuie evacuați din regiunea Donețk. Evacuarea obligatorie din regiunea Donețk a început pe 2 august.

21:50Avertismentul Kievului: Rușii vor continua bombardamentele de la centrala nucleară Zaporojie. Care este ținta lor reală

21:31O navă cu pavilion străin a sosit sâmbătă în Ucraina pentru prima dată de la începutul războiului în februarie și va fi încărcată cu cereale, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov citat de Reuters. Scriind pe Facebook, el a spus că nava, sub pavilion Barbados, Fulmar S, se afla în portul ucrainean Ciornomorsk.

20:31Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică: Bombardamentele de la centrala Zaporojie arată riscul foarte real al unui dezastru nuclear