​​Amnesty International și-a cerut scuze, duminică, pentru „durerea și furia” provocate de raportul său în care a susținut că forțele urrainene pun în pericol civilii, document care a fost contestat vehement de Volodimir Zelenski și a provocat demisia reprezentantei organizației în Ucraina, scrie the Guardian.

Școală bombardataFoto: Ilie Pintea/RRA

„Amnesty International regretă profund durerea și furia pe care le-a provocat comunicatul nostru de presă cu privire la tacticile de luptă ale armatei ucrainene. Prioritatea Amnesty International în acest conflict și în orice conflict este să se asigure că civilii sunt protejați. Într-adevăr, acesta a fost singurul nostru obiectiv când am lansat această ultimă cercetare. Deși ne susținem pe deplin descoperirile, regretăm durerea cauzată”, se arată într-o precizare a organizației către Reuters.

Amnesty International susține că a descoperit forțe ucrainene lângă reședințe civile în 19 orașe și sate pe care le-a vizitat, expunându-le riscului unui atac rusesc. „Aceasta nu înseamnă că Amnesty International consideră forțele ucrainene responsabile pentru încălcările comise de forțele ruse și nici că armata ucraineană nu ia măsurile de precauție adecvate în altă parte a țării. Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că fac forțele ucrainene nu justifică în vreun fel acțiunile rusești”, se mai arată în comunicat.

Amnesty International afirmă într-un raport publicat joi că forțele armate ucrainene pun în pericol viețile civililor prin stabilirea de baze și operarea de arme în zone rezidențiale, inclusiv școli și spitale.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Amnesty International că "încearcă să amnistieze statul terorist" rus. Și șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, s-a declarat "indignat" de acuzațiile "nedrepte" ale ONG-ului.