Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și-a exprimat sâmbătă îngrijorarea serioasă cu privire la bombardamentul de vineri de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, declarând că acțiunea arată riscul unui dezastru nuclear.

Centrala nucleară de la Zaporojie văzută din satelitFoto: Dreamstime.com

”Sunt extrem de îngrijorat de bombardamentele de ieri de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, care subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și nu numai”, a declarat directorul general Rafael Mariano Grossi într-un comunicat citat de Reuters.

Grossi a cerut tuturor părților din conflictul din Ucraina să exercite ”cea mai mare reținere” în zona centralei.

Obuzele au lovit vineri o linie electrică de înaltă tensiune de la centrală, determinând operatorii acesteia să deconecteze un reactor, în ciuda faptului că nu a fost detectată nicio scurgere radioactivă.

Centrala a fost capturată de forțele ruse la începutul lunii martie, la scurt timp după declanșarea războiului de Vladimir Putin, dar este încă condusă de tehnicienii săi ucraineni.

Compania de energie nucleară de stat a Ucrainei Energoatom a dat vina pe Rusia pentru pagubele de la centrală.

De partea cealaltă, ministerul rus al Apărării a acuzat forțele ucrainene de bombardarea centralei, spunând că o scurgere de radiații a fost evitată doar prin ”noroc”.

Grossi a spus că acțiunea militară care pune în pericol siguranța și securitatea centralei Zaporojie ”este complet inacceptabilă și trebuie evitată cu orice preț”.

”Orice deschidere a focului direcționată către sau dinspre instalație ar echivala cu jocul cu focul, cu consecințe potențial catastrofale”.

Agenția care ține de ONU a făcut apel pentru accesul la centrala nucleară ucraineană.

Omenirea se află la doar ”o neînţelegere” sau ”o eroare de judecată” distanţă de ”aneantizarea nucleară”, avertiza luni secretarul general al ONU Antonio Guterres.

El consideră că un astfel de ”pericol nuclear nu a mai fost cunoscut de la apogeul Războiului Rece” şi îndeamnă la construirea unei lumi ”fără arme nucleare”, în deschiderea unei Conferinţe a celor 191 de state semnatare ale Tratatului Neproliferării Nucleare.