​Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că guvernul său a ordonat evacuarea obligatorie a populației din estul regiunii Donețk, scena unor lupte crâncene între trupele ucrainene și armata lui Putin.

Război în Ucraina: casă distrusă de bombardamente în HarkovFoto: Carol Guzy / Zuma Press / Profimedia

Cele mai importante evenimente de duminică, ziua 158 a războiului, LIVETEXT:

23:45 Orașul Bahmut din estul Ucrainei, bombardat intens duminică

Corespondenții agenției France-Presse au relatat că au fost martorii unui bombardament intens, duminică, asupra orașului Bahmut din regiunea Donețk, în urma căruia cel puțin o persoană ar fi fost ucisă.

Bahmut, unul dintre puținele orașe rămase sub control ucrainean în regiune, se află acum în centrul ofensivei Rusiei în estul țării.

Jurnaliștii AFP au relatat că au văzut cel puțin un bărbat grav rănit ridicat de o ambulanță, după lovituri aeriene intense asupra orașului.

Amintim că, în urmă cu o zi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un apel către civili să părăsească regiunea Donețk, de pe linia frontului.

22:44200 de militari ruși din brigada 810 de infanterie navală ar fi refuzat să se întoarcă pentru a lupta în regiunile de sud ale Ucrainei, potrivit Direcției de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, relatează The Kyiv Independent.

22:30Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a transmis, în mesajul său de seară, că, în timp ce Rusia își mută forțele din est în regiunile de sud ale Ucrainei, Herson și Zaporijie, Forțele Armate ucrainene „sunt pregătite să răspundă oricărei noi activități a ocupanților”. „Trebuie să rezistăm, iar statul terorist să simtă că pierde și la nivel tactic. Trebuie să rezistăm în sud, în est și peste tot în altă parte. Strategic, Rusia nu are nicio șansă să câștige acest război”, a spus Zelenski, citat de The Kyiv Independent.

1.348 de civili au fost găsiți morți după retragerea trupelor ruse, în regiunea Kiev- oficial ucrainean

21:50 Mină marină descoperită în zona Eforie. Plutea în derivă, la o distanţă de 3,6 kilometri de țărmul românesc.

Mina a fost distrusă de scafandrii militari români. Aceștia au constatat că era o mină marină de tip YAM, care reprezenta un pericol pentru navigația în siguranță, în apele teritoriale românești. Ei au transportat mina într-un raion de siguranță și au distrus-o prin explozie.

21:30 Șeful Poliției din regiunea Kiev: 1.348 de civili au fost găsiți morți după retragerea trupelor ruse, la începutul lunii aprilie.

Andrii Nebitov a mai precizat că 300 de rezidenți din regiunea Kiev sunt în continuare dați dispăruți.

Forțele ruse s-au retras din regiunea Kiev la începutul lunii aprilie, lăsând în urmă gropi comune cu civili uciși.

20:43Potrivit purtătorului de cuvânt al Administrației de Stat din Odesa, Serghei Bratchuk, armata ucraineană a lovit sâmbătă noapte un tren cu 40 de vagoane care transporta trupe rusești, echipamente și muniție din Crimeea, scrie The Kyiv Independent.

Oficialul ucrainean susține că aproximativ 80 de soldații ruși ar fi fost uciși și aproximativ 200 au fost răniți în urma atacului lansat de trupele ucrainene cu lansatoare de rachete HIMARS fabricate în SUA.

19:40Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a anunțat că nu a primit încă permisiunea de a vizita închisoarea din Olenivka unde au fost uciși zeci de prizonieri de război ucraineni, conform Reuters. Aceasta deși Ministerul rus al Apărării a susținut că a invitat experți de la ONU și Crucea Roșie să examineze decesele „cu scopul de a face o investigație obiectivă”.

„Familiile trebuie să primească informații urgente și răspunsuri despre ceea ce s-a întâmplat cu cei dragi. Părțile trebuie să facă tot ce le stă în putere, inclusiv prin investigații imparțiale, pentru a ajuta la determinarea faptelor din spatele atacului și pentru a clarifica această problemă. Cu toate acestea, nu este rolul sau mandatul CICR să efectueze investigații publice asupra presupuselor crime de război”, a transmis Crucea Roșie.

Explozie la un depozit de muniție din Bulgaria al unui om de afaceri otrăvit de ruși în 2015

19:35 Ambasadoarea SUA la Kiev, Bridget Brink, a numit atacul asupra închisorii din Olenivka „ de neconceput” și a spus că Statele Unite vor „continua să urmărească tragerea la răspundere (a celor vinovați) și să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a se apăra de agresiunea oribilă a Moscovei”.

19:25Explozie la un depozit de muniție din Bulgaria al omului de afaceri Emilian Gebrev, otrăvit în 2015 / Compania sa a livrat arme Ucrainei

18:15Mihail Podoliak, consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenskiy, spune că magnatul agriculturii ucrainene, Oleksiy Vadatursky, ar fi fost ucis în mod deliberat, scrie BBC.

Consilierul prezidențial afirmă că una dintre rachete a lovit dormitorul omului de afaceri, iar asta „nu lasă nicio îndoială” că a fost un atac țintit.

18:10Un videoclip postat pe rețelele de socializare pare să arate un incendiu de pădure izbucnit în Nikolaev în urma bombardamentelor rusești, scrie The Guardian.

Videoclipul a fost distribuit și pe Twitter de consilierul prezidențial ucrainean Anton Gerașcenko, care a spus: „Un incendiu de pădure uriaș face ravagii în apropiere de Nikolaev, după bombardamente. Rusia ucide toate creaturile vii, dar și mediul înconjurător.”

17:10Statele Unite au primit peste 100.000 de refugiați ucraineni, de la începutul invaziei, în 24 februarie, conform CBS News, care citează statistici guvernamentale.

16:40 Între timp, la Kiev, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat într-un mesaj pe Twitter că din cauza invaziei ruse recolta de cereale a Ucrainei ar putea să scadă anul acesta la jumătate din cantitatea obişnuită.

Nouă doctrină navală rusă: Putin declară Statele Unite principala ameninţare pentru Rusia

16:20 O primă navă cu cereale ucrainene ar plutea pleca luni din portul ucrainean Odesa, conform acordului încheiat cu Rusia pe 22 iulie, a anunţat duminică Turcia.

„Pregătirile au ajuns într-un punct care ar permite plecarea navelor din portul Odesa. Navele sunt încărcate, sunt pregătite să plece, dar este nevoie de o bună coordonare logistică”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin.

16:00 Peste 5,15 milioane de ucraineni s-au refugiat în Polonia de la începutul invaziei militare declanşate de Rusia pe 24 februarie, a anunţat duminică Poliţia de Frontieră poloneză, citată de DPA și Agerpres. În aceeaşi perioadă, 3,25 milioane de ucraineni s-au întors în ţara lor natală.

15:52 Oleksii Vadaturski, fondatorul și proprietarul celei mai mari companii agricole din Ucraina, Nibulon, și soția acestuia au fost omorâți într-un atac rusesc în orașul Nikoaev din sudul Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda și Sky News.

15:30 Nouă doctrină navală rusă: Putin declară Statele Unite principala ameninţare pentru Rusia

15:10Britanicii care s-au oferit să găzduiască refugiați ucraineni vor primi o scrisoare de mulțumire din partea guvernelor ucrainean și britanic, informează Sky News.

Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadim Pristaiko, și ministrul pentru refugiați, Lord Harrington, vor trimite scrisori către familiile care au ajutat refugiații în această săptămână pentru a-i lăuda că au contribuit la "cel mai mare lajutor oferit de Marea Britanie pentru persoanele care fug de război din 1945 încoace".

Aproximativ 104.000 de persoane au sosit în Marea Britanie după ce programele guvernamentale de acordare a vizelor pentru Ucraina au fost lansate în luna martie, inclusiv 31.300 în cadrul programului pentru familii și 72.700 de persoane în cadrul programului Homes for Ukraine.

Marina Rusiei va primi „în curând” rachete hipersonice Zircon

14:50 VIDEO Starul britanic Sting condamnă invazia din Ucraina. „Războiul este o absurditate bazată pe o minciună"

13:50 Brittney Griner, vedeta baschetului feminin american, arestată de peste patru luni în Rusia, s-ar putea întoarce în țara sa natală ca urmare a unui schimb de prizonieri în care va fi inclus traficantul de arme rus Viktor Bout. Donald Trump nu este însă de acord cu planul administrației SUA.

13:41Ministerul Afacerilor Externe condamnă bombardarea închisorii din Olenivka şi uciderea prizonierilor de război ucraineni, cerând sancționarea internațională a Rusiei.

13:21Ucraina neagă că a atacat cu o dronă statul major al Flotei Ruse de la Marea Neagră din Crimeea, calificând acuzaţiile Rusiei drept "o provocare deliberată", scrie France Presse.

13:06Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat duminică că marina rusă va primi în următoarele luni noi rachete hipersonice de croazieră Zircon, iar zonele în care acestea vor fi desfăşurate vor depinde de interesele Kremlinului, informează Reuters.

Recolta Ucrainei, la jumătate în 2022 din cauza invaziei

12:38 Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a mulţumit Italiei şi omologului său italian, Lorenzo Guerini, pentru noul pachet de ajutor militar, transmite European Pravda.

"Când suntem uniţi, nu putem fi învinşi! Aş dori să mulţumesc guvernului italian şi personal prietenului meu Lorenzo Guerini pentru noul pachet de ajutor militar. Poporul ucrainean îşi va aminti mereu de sprijinul neclintit al Italiei. Grazie mille", a scris Reznikov într-o postare pe Twitter.

Nu se ştie încă ce anume este inclus în noul pachet de ajutor militar. Oficialii italieni au declarat anterior că nu vor dezvălui detalii despre ceea ce transmit Ucrainei.

11:57 Ministrul leton de externe, Edgars Rinkevics, a îndeamnat UE să declare Rusia drept un stat care sponsorizează terorismul și să nu mai elibereze vize turistice pentru ruși, informează Sky News.

11:34Șase persoane au fost rănite în urma atacului cu drone ucrainene lansat duminică asupra sediului central al flotei rusești de la Sevastopol, din Marea Neagră, spune primarul din Sevastopol, Mikhail Razvozzhaev, potrivit The Guardian.

10:58 Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat duminică că recolta țării ar putea fi la jumătate din cantitatea obișnuită în acest an, din cauza invaziei Rusiei.

"Recolta ucraineană din acest an se află sub amenințarea de a fi de două ori mai mică", a scris Zelenski pe Twitter.

"Principalul nostru obiectiv este să prevenim criza alimentară globală cauzată de invazia rusă. Totuși, vom găsi o modalitate de a livra cerealele", a adăugat el.

Rusia a lansat din nou rachete de pe teritoriul Belarasului

10:18Belarusul este dependent aproape în întregime de Rusia, în timp ce Moscova a început să lanseze noi rachete din țara care se învecinează cu Ucraina, prima dată după ce a eșuat să cucerească Kievul la începutul invaziei, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de duminică dimineață.

09:58 Rusia ar fi pierdut 40.830 de soldați în Ucraina, de la începutul invaziei, în 24 februarie, conform bilanțului publicat duminică de Armata ucraineană.

Pierderile suferite de Rusia în război, conform Forțelor Armate ale Ucrainei:

  • 1.763 de tancuri
  • 4.004 vehicule blindate de luptă
  • 916 sisteme de artilerie
  • 259 sisteme de rachete cu lansare multiplă,
  • 117 sisteme de apărare aeriană
  • 190 de elicoptere, 223 de avioane
  • 735 de drone și 15 bărci.

09:50Forțele ruse au bombardat sâmbătă noapte Nikolaev, orașul din sudul Ucrainei, cu diverși explozivi, inclusiv cu muniții cu dispersie, spune primarul Alexandr Senkevici, citat de The Kyiv Independent.

Este al treilea atac grav din ultimele trei zile, iar primarul orașului spune că este „cel mai puternic”, de la invazia Rusiei în Ucraina.

Potrivit edilului, în urma bombardamentelor o școală a fost avariată, iar o casă a fost distrusă. Operațiunile de salvare sunt în desfășurare, nefiind stabilit până acum dacă există victime.

09:43Viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Vereșciuk, spune că evacuarea oamenilor din estul regiunii Donețk trebuie să aibă loc înainte de începerea iernii, deoarece rezervele de gaze naturale ale regiunii au fost distruse, conform The Guardian, care citează presa ucraineană.

09:03Rusia publică o listă cu morții în urma bombardamentului asupra unei închisori cu prizonieri de război din Doneţk

Statul Major al Flotei Ruse din Marea Neagră, atacat cu drone de către armata ucraineană, susține Rusia

08:31Statul Major al Florei Ruse din Marea Neagră, atacat de armata ucraineană cu o dronă / Ziua Marinei, anulată - presa rusă

08:25Rusia invită ONU și Crucea Roșie să investigheze moartea prizonierilor de război în urma atacului de la Olenivka

08:12De ce se grăbește armata lui Putin să cucerească regiunea Donețk - analiză ISW

07:30Compania privată americană Maxar Technologies a publicat imagini din satelit în care arată pagubele produse în urma atacului produs la centrul de detenție din regiunea Donețk.

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale zilei de sâmbătă:

  • Oficialii ucraineni au denunțat un apel al ambasadei Rusiei în Marea Britanie pentru ca luptătorii din regimentul Azov să fie supuși unei execuții "umilitoare", a relatat AFP. Twitter a declarat că ambasada a încălcat regulile sale privind "comportamentul plin de ură", dar a pus un avertisment pe tweet în loc să interzică postarea despre batalionul Azov.
  • Rusia a anunțat că interzice intrarea pe teritoriul său a 32 de oficiali și jurnaliști neozeelandezi, ca răspuns la măsurile similare luate de Wellington împotriva Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina.
  • Noi lovituri rusești pe linia frontului ucrainean s-au soldat cu un mort în sudul țării și au lovit, de asemenea, o școală din Harkov, au declarat oficialii. Primarul orașului Nikolaev din a declarat că o persoană a fost ucisă atunci când rachetele au lovit două cartiere rezidențiale. În cel de-al doilea oraș ucrainean Harkov, rachete lansate de un sistem sol-aer S-300 au distrus o parte a unei unități de învățământ, au declarat autoritățile locale.
  • Armata ucraineană a declarat că a ucis zeci de soldați ruși și a distrus două depozite de muniție în luptele din regiunea Herson, punctul central al contraofensivei Kievului în sud și o legătură cheie în liniile de aprovizionare ale Moscovei.
  • Ambasadorul SUA la ONU spune că nu ar mai trebui să existe nicio îndoială că Rusia intenționează să dezmembreze Ucraina. Linda Thomas-Greenfield a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU că Statele Unite văd semne tot mai mari că Rusia pregătește terenul pentru a încerca să anexeze toate regiunile estice ucrainene Donețk și Lugansk și regiunile sudice Herson și Zaporojie.
  • Atât Rusia, cât și Ucraina au lansat anchete penale în legătură cu atacul asupra închisorii din Olenivka, regiunea Doneţk în urma căruia au fost ucişi cel puțin 40 de prizonieri de război ucraineni, după ce ambele tabere au acuzat cealaltă parte de atac.
  • ONU este gata să investigheze atacul asupra închisorii din Donețk în urma căruia ar fi murit 40 de prizonieri de război.
  • Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a acuzat Rusia de o "crimă de război terifiantă" din cauza atacului asupra închisorii din regiunea Doneţk și a cerut liderilor mondiali să "recunoască Rusia ca stat terorist".
  • Ucraina a declarat că este pregătită pentru ca exporturile de cereale să părăsească din nou porturile sale, dar așteaptă un semnal de la ONU.