Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat duminică că marina rusă va primi în următoarele luni noi rachete hipersonice de croazieră Zircon, iar zonele în care acestea vor fi desfăşurate vor depinde de interesele Kremlinului, informează Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu și comandantul-șef al marinei ruse, amiralul Nikolai EvmenovFoto: Mikhail Klimentyev / AP / Profimedia

În cadrul unui discurs rostit duminică în fosta capitală imperială rusă Sankt Petersburg, de Ziua Marinei Rusiei, Putin l-a lăudat pe ţarul Petru cel Mare, pentru că a făcut din Rusia o mare putere maritimă, dar nu a menţionat Ucraina în mod direct.

Liderul de la Kremlin afirmat, însă, că a semnat o nouă doctrină a marinei, ale cărei detalii nu au fost făcute publice deocamdată, şi a subliniat că rachetele hipersonice de croazieră Zircon sunt unice în lume.

"Distribuirea acestor rachete către forţele armate ruse va începe în lunile următoare. Fregata Amiralul Gorşkov va fi prima care va merge într-o misiune ofensivă având la bord aceste arme formidabile", a afirmat Putin.

"Aspectul cheie aici este capacitatea marinei ruse... Ea poate să răspundă cu o viteză fulgerătoare tuturor celor care vor decide să încalce suveranitatea şi libertatea noastră", a mai declarat Vladimir Putin.

Armele hipersonice se pot deplasa cu o viteză de nouă ori mai mare decât cea a sunetului, iar Rusia a efectuat teste anterioare cu racheta Zircon de pe nave de război şi submarine, în decursul anului 2021.

Putin a asistat la parada navală de la Sankt Petersburg

Vladimir Putin a supervizat duminică, o paradă navală la Sankt Petersburg, la care au luat parte 40 de nave şi submarine şi aproximativ 3.500 de militari, în fosta capitală imperială, cu ocazia Zilei Flotei ruse, sărbătorită amplu în întreaga ţară, notează AFP, preluată de news.ro

Alături de președintele rus, au participat la parada, care marchează Ziua Marinei ruse în Golful Finlandei, în Sankt Petersburg, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu și comandantul-șef al marinei ruse, amiralul Nikolai Evmenov,

La Sevastopol, în Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de către Rusia în 2014, festivităţile au fost anulate în urma unui atac cu dronă care a vizat, duminică dimineaţa, Statul Major al Flotei ruse la Marea Neagră, soldat cu şase răniţi.

Ucraina a negat duminică acuzațiile.

Putin laudă rachetele hipersonice Zircon

La începutul lunii iunie, Rusia anunța că a finalizat testarea rachetei de croazieră hipersonice Zircon şi o va desfăşura înainte de sfârşitul anului pe o nouă fregată a Flotei Nordului, potrivit Reuters și Agerpres.

Anunțul fusese făcut de Aleksandr Moiseev, comandantul Flotei Nordului, care a precizat că fregata Amiral Golovko va deveni prima înarmată permanent cu Zircon (Ţircon, în original n.r.), a relatat agenţia de presă rusă TASS.

Preşedintele Vladimir Putin a descris atunci Zircon ca parte a unei noi generaţii de sisteme de arme de neegalat, capabilă să zboare cu viteze de nouă ori mai mari decât viteza sunetului.

Rusia a suferit pierderi grele în timpul războiului ei de trei luni în Ucraina, dar a continuat să efectueze teste cu cele mai noi rachete.

Rusia ar fi testat cu succes o rachetă hipersonică Zircon în mai

Ministerul Apărării din Rusia a anunţat la sfârșitul lunii mai că a testat cu succes o rachetă de croazieră hipersonică Zircon pe o distanță de aproximativ 1.000 km, potrivit CNN.

Racheta a fost lansată din Marea Barents și a lovit o țintă în Marea Albă, a precizat ministerul rus al apărării.

O înregistrare video difuzată de minister arăta cum racheta a fost lansată de pe o navă și s-a îndreaptat spre cer pe o traiectorie abruptă, relatează Reuters.

În luna aprilie a acestui an a testat o nouă rachetă intercontinentală cu capacitate nucleară, Sarmat, capabilă să transporte 10 sau mai multe focoase nucleare.

-------