Purtătorul de cuvânt al președinției turce a afirmat duminică că există „o probabilitate mare” ca o primă navă cu cereale ucrainene pentru export să poată părăsi luni dimineața portul Odesa din Ucraina, în conformitate cu termenii acordului încheiat pe 22 iuilie cu Rusia, transmite AFP.

Nava turcă Polarnet, încărcată cu cereale ucrainene pentru exportFoto: Ukrainian Presidential Press Off / Zuma Press / Profimedia

„Există o mare probabilitate ca o primă navă să plece mâine dimineață, dacă totul va fi lămurit până diseară”, a afirmat Ibrahim Kalin, într-un interviu pentru postul privat Kanal 7.

El a menționat însă că mai sunt încă „una sau două subiecte de lămurit în negocierile cu rușii”.

„Pregătirile au ajuns într-un punct care ar permite plecarea navelor din portul Odesa. Navele au fost încărcate, sunt gata de plecare, dar este nevoie de o bună coordonare logistică”, a adăugat el.

Reluarea exporturilor a fost de asemenea discutată în cadrul unei întâlniri între ministrul turc al Apărării și miniștrii ucraineni ai Apărării și Infrastructurii, a anunțat Ankara duminică.

„Este planificat să se înceapă transportul cât mai curând posibil”, a precizat ministerul turc într-un comunicat.

Centrul comun de coordonare (CCC), însărcinat cu supervizarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, a fost inaugurat oficial miercuri la Istanbul, în conformitate cu acordul semnat la 22 iulie de Ucraina şi Rusia, cu medierea Turciei şi a ONU.

Acest acord de ridicare a blocadei - primul text semnificativ implicând cele două părți de la începutul conflictului - vizează să atenueze o criză alimentară mondială care a dus la creșteri mari de prețuri în unele dintre cele mai sărace țări din lume.

Printre sarcinile Centrului de coordonare se numără înmatricularea şi monitorizarea - inclusiv prin satelit - a navelor comerciale care vor face parte din convoaiele de transport de cereale, precum şi inspectarea navelor la încărcarea în porturile ucrainene şi la sosirea lor în porturile turce.

___