Ministerul de Externe rus a criticat joi SUA şi Marea Britanie pentru ajutorul acordat Ucrainei în instruirea forţelor armate ale acesteia, calificând acest sprijin drept parte a „războiului hibrid” dus de ţările NATO împotriva Rusiei, relatează Reuters și Agerpres.

Maria ZaharovaFoto: Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia

Washingtonul a pus la dispoziţia Ucrainei instructori care au ajutat forţele Kievului să utilizeze sisteme avansate de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) de fabricaţie americană, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, într-o conferinţă de presă.

Ea a subliniat că aceste rachete, care au o rază de acţiune mai mare şi sunt mai precise decât alte arme de artilerie, sunt utilizate 'pe scară largă' de forţele ucrainene.

„Forţele ucrainene utilizează HIMARS primite din SUA peste tot!”, a remarcat Zaharova, adăugând că Washingtonul a „trimis în secret instructori” în Ucraina pentru a ajuta forţele ucrainene să înveţe cum să utilizeze şi să ţintească cu noile arme, ceea ce a dus la tiruri asupra noi ţinte civile în zonele controlate de Rusia, susţine ea.

Ambele părţi neagă că vizează civili şi zone rezidenţiale în conflictul care durează de aproape cinci luni, notează Reuters.

Rusia acuză Occidentul că duce un „război hibrid” împotriva sa

SUA au declarat că opt sisteme HIMARS vor putea fi operate către jumătatea lunii iulie de către forţele ucrainene.

O serie de analişti militari cred că noile arme ar putea schimba evoluţia situaţiei din teren, iar Kievul spune că a folosit deja rachete de acest tip pentru a distruge mai multe depozite de muniţii ruseşti și alte zeci de obiective în estul Ucrainei.

Zaharova a criticat de asemenea decizia Marii Britanii de a aduce sute de militari ucraineni în Regatul Unit pentru instruirea lor în folosirea noilor arme.

Noua iniţiativă a Londrei de a forma până la 10.000 de soldaţi ucraineni în cursul lunilor următoare face parte din „războiul hibrid” al Occidentului împotriva Moscovei, a spus ea.

Acuzații asemănătoare au fost formulate și de șeful Mariei Zaharova, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, în luna mai.

Urmărește ultimele evoluții din a 141-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.