Ministerul de Externe al Ucrainei a cerut excluderea cosmonauților ruși din viitoarele misiuni ale Stației Spațiale Internaționale (ISS), după ce Roscosmos, agenția aerospațială a Rusiei, a postat pe Telegram fotografii cu cosmonauții ruși de la bordul ISS ținând un steag al separatiștilor pro-ruși din Lugansk, relatează The Guardian.

Cosmonauti rusiFoto: Telegram

„Cosmonauții ruși afișează pe ISS un steag sub care trupele ruse ucid femei și copii în Donbas și transformă în cenușă întregi orașe ucrainene. Rusia își exportă barbaria chiar și în spațiu - o zonă de pace. Ei trebuie excluși din toate programele spațiale internaționale”, a scris Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al ministerului, pe Twitter.

Unii observatori au pus la îndoială veridicitatea fotografiei. Fotografia îi arată pe cei trei cosmonauți – Oleg Artemiev, Denis Matveev și Serghei Korsakov – care au fost lăudați pentru că purtau uniforme galbene și albastre în culorile Ucrainei, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, susținând acum în mod expres regiunile separatiste pe care Rusia le ocupă. Imaginea a fost publicată ieri de canalul oficial Roscosmos de Telegram, după ce Rusia a declarat că a ocupat cu succes tot Lugansk.

Cosmonauții, tot mai politizați de Roscosmos

Mutarea Roscosmos este una puțin obișnuită, astronauții și cosmonauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale având o îndelungată istorie de evitare a subiectelor politice sensibile, inclusiv în perioada Războiului Rece, pentru a nu periclita colaborarea științifică.

Însă agenția spațială a Rusiei a devenit puternic politizată în timpul conducerii lui Dmitri Rogozin, fost viceprim-ministru rus responsabil cu coordonarea industriei de apărare.

Rogozin le-a interzis cosmonauților și celorlalți angajați ai Roscosmos să părăsească țara încă din luna martie din cauza temerilor că aceștia ar putea fugi în Occident.

Însă Dmitri Rogozin a devenit cunoscut pentru declarațiile sale controversate și uneori belicoase încă de dinaintea invadării Ucrainei pe 24 februarie, declarând într-un exemplu faimos din 2020 că Venus „este o planetă rusească”.

La începutul lunii iunie Roscosmos a declarat că va continua colaborarea cu Stația Spațială Internațională până își va construi o stație spațială proprie.

Lansată în 1988, Stația Spațială Internațională este un proiect internațional între agențiile spațiale ale SUA, Rusiei, Uniunii Europene, Canadei și Japoniei.

Urmărește ultimele evoluții din a 132-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.