Pentru Maxim Musienko, un tânăr de 26 de ani, din Kremenciuk era o zi obișnuită de muncă într-un magazin de electronice din mall-ul care a fost ținta atacului de luni și ajuta clienții să aleagă aparate de aer condiționat pentru a face față valului de caniculă care a cumprins și Ucraina, relatează BBC.

Pompierii caută supravieţuitori în rămăşiţele mallului din KremenciukFoto: Efrem Lukatsky/ AP / Profimedia Images

Maxim Musienko a povestit pentru BBC că în magazinul de electronice din mall-ul din centrul orașului Kremenciuk în care lucrează erau aproximativ 100 de clienți în momentul în care a avut loc atacul cu rachete de luni, în urma căruia cel puțin 18 persoane au fost ucise și 59 au rămas rănite, potrivit bilanțului provizoriu.

"Noi lucram. Erau mulți oameni în magazin, dar nu-mi amintesc nimic după aceea. Centrul comercial nu este un loc periculos pentru ruși. Credeam că suntem departe de graniță", a povestit Maxim Musienko, care are o rană provocată de șrapnel, o comoție în urma unei lovituri la cap și multiple zgârieturi.

Soția tânărului, Viktoria, stă acum alături de el la spital. Cei doi și-au sărbătorit aniversarea recent și săptămâna viitoare va fi ziua ei.

Era acasă când s-a produs atacul și a încercat imediat să ia legătura cu soțul ei, temându-se de ce era mai rău. „A răspuns în cele din urmă la telefon și mi-a zis,că este în mijlocul incendiului”, a povestit Viktoria.

„Nu am invadat pe nimeni, noi vrem doar să trăim”, a mai zis Maxim.

„Nu credeam că se va întâmpla așa ceva”

În camera alăturată din spitalul în care răniții sunt tratați, un bărbat care a spus că îl cheamă Mykola a povestit rpeorterilor de la BBC că s-a trezit printre dărâmăturile de la mall lângă soția sa, care primește îngrijiri după atacul cu rachete de luni.

„Am încercat să ieșim. Am ajutat-o pe soția mea și o fată în timp ce încercam să ieșim din mall. Am văzut oameni care zăceau pe jos, unii nu aveau reacții. Focul era tot mai mare și mergeam pe sticlă", a povestit Mykola.

„Nu credeam că se va întâmpla așa ceva. Am crezut că încearcă să ne distrugă infrastructura. Nici măcar nu credeam că vor lovi un centru comercial. Acolo sunt femei și copii. Este un loc sigur", a continuat Mykola.

Salvatorii caută persoanele dispărute

În timp ce salvatorii sunt încă la fața locului și caută printre dărâmături, lângă rămășițele clădirii a fost amenajat un altar în memoria celor care au murit.

Oamenii vin aici să aprindă o lumânare, să depună flori în timp ce mai multe persoane așteaptă vești despre cei care la ora actuală sunt dați dispăruți.

O femeie pe nume Anna avea lacrimi în ochi în timp ce povestea pentru BBC că avea prieteni tineri care lucrau în farmacia centrului comercial.

Moscova spune că a atacat un depozit de lângă un centru comercial

Atacul rusesc cu rachete asupra unui centru comercial din Kremenciuk a ucis cel puțin 18 persoane, potrivit salvatorilor, generând o condamnare fermă din partea țărilor G7 reunite în Germania, care au denunțat o „crimă de război", transmite AFP.

Ministerul rus al apărării a negat marți că a lovit cu rachete un centru comercial din orașul ucrainean Kremenciuk, afirmând că a lovit un depozit de arme și că o explozie ulterioară a muniției a declanșat un incendiu în centrul comercial din apropiere, care era „nefuncțional”, potrivit Reuters.

-----------