Un oficial din enclava baltică rusă Kaliningrad a declarat joi că mărfurile supuse sancţiunilor europene afectate de interdicția Lituaniei pot fi „redirecționate rapid pe nave”, a informat agenția de presă de stat TASS, transmite Reuters.

KaliningradFoto: A.Savin, WikiCommons

Agenția rusă de presă TASS l-a citat pe ministrul dezvoltării infrastructurii din regiunea Kaliningrad, Yevgeniya Kukushkina, spunând că aproximativ 30% din importurile de mărfuri din Kaliningrad au fost afectate.

„Acest volum poate fi redirecționat rapid pe nave”, a spus Yevgeniya Kukushkina.

Kaliningrad are un port pe coasta Mării Baltice a regiunii.

Blocada Lituaniei a înfuriat Rusia

Blocada enclavei sale, care a depinde în mod tradițional de legăturile de transport către și dinspre Rusia care traversează Lituania, a înfuriat Moscova și a amenințat cu represalii.

Kremlinul denunță „restricții antirusești" asupra mărfurilor care tranzitează regiunea dintre Kaliningrad și restul Rusiei.

Guvernatorul Kaliningradului, Anton Alikhanov, a declarat la momentul respectiv că interdicția va acoperi aproximativ 50% din produsele pe care Kaliningrad le importă.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a cerut miercuri UE şi în special NATO să nu alimenteze tensiunile prin blocada parţială asupra enclavei Kaliningrad.

Pe altă parte, interdicția impusă de Lituania nu este o blocadă, apreciază Comisia Europeană, ci mai degrabă inspecţii „specifice” şi „proporţionale” efectuate de țara baltică, care nu mai permite tranzitul pe teritoriul său a unor mărfuri supuse sancţiunilor europene, relatează agenţia EFE.

O blocadă asupra regiunii Kaliningrad este exclusă, deoarece tranzitul mărfurilor nesancționate de UE continuă acolo, a declarat marți ambasadorul Uniunii Europene în Rusia, Markus Ederer, după ce a fost convocat la ministerul rus de externe, potrivit Reuters.

Blocada Lituaniei restricționează anumite mărfuri

​Autorităţile lituaniene au anunţat că, începând din 18 iunie, este în vigoare o interdicţie privind tranzitul feroviar pe teritoriul Lituaniei către enclava rusă Kaliningrad a mărfurilor care fac obiectul sancţiunilor UE.

Printre mărfurile interzise se numără cărbunele, metalele, materialele de construcție și tehnologia avansată.

Situată între Polonia şi Lituania, membre ale UE şi NATO, Kaliningrad se aprovizionează din Rusia prin intermediul căilor ferate şi al gazoductelor care trec prin Lituania, potrivit Agerpres.