Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că va convoca o întâlnire la Bruxelles în zilele următoare cu înalți oficiali din Suedia, Finlanda și Turcia pentru a discuta despre opoziția Turciei față de aderarea Suediei și Finlandei la alianța de apărare, relatează Reuters.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

„Sunt în contact strâns cu președintele Erdogan al Turciei și cu liderii Finlandei și Suediei”, a declarat Stoltenberg la o conferință de presă la Washington, după ce s-a întâlnit cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

Reamintim că Finlanda și Suedia au decis să renunțe la neutralitatea istorică în urma invadării Ucrainei de către Rusia, depunând în mod oficial cererile de aderare în luna mai, însă toate cele 30 de state membre ale NATO trebuie să aprobe în unanimitate orice plan de extindere al alianței.

Turcia a anunțat pe 13 mai că se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO, președintele turc Recep Erdogan acuzând cele două state că găzduiesc „organizații teroriste”.

Ca urmare, țara a prezentat marți o listă de revendicări Finlandei și Suediei pentru a debloca aderarea lor la NATO, anunțând că țările nordice vor trebui să își schimbe legislația dacă vor acceptul Ankarei.

În urma unei întâlniri care a avut loc la Ankara cu delegații ale celor două țări, ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a cerut vinerea trecută „acțiuni concrete” din partea Finlandei și Suediei pentru a fi de acord cu aderarea lor la NATO.

Urmărește AICI LIVE toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 98