Turcia a prezentat o listă de revendicări Finlandei și Suediei pentru a debloca aderarea lor la NATO, anunțând că țările nordice vor trebui să își schimbe legislația dacă vor acceptul Ankarei, relatează Reuters.

Presedintele turc Recep ErdoganFoto: Matt Dunham / AP - The Associated Press / Profimedia Images

Într-o mutare care a șocat NATO, Turcia a anunțat pe 13 mai că se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO, președintele turc Recep Erdogan acuzând cele două state că găzduiesc „organizații teroriste”.

Finlanda și Suedia au decis să renunțe la neutralitatea istorică în urma invadării Ucrainei de către Rusia, depunând în mod oficial cererile de aderare în luna mai. Toate cele 30 de state membre ale NATO trebuie să aprobe în unanimitate orice plan de extindere a alianței.

În urma unei întâlniri care a avut loc la Ankara cu delegații ale celor două țări, ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a cerut vinerea trecută „acțiuni concrete” din partea Finlandei și Suediei pentru a fi de acord cu aderarea lor la NATO.

Lista de revendicări a Turciei

Marți, ministrul turc de Externe a prezentat o listă cu măsurile concrete pe care le cere Finlandei și Suediei:

  • oprirea oricărui sprijin acordat Partidul Muncitorilor din Kurdistan și a altor organizații pe care Ankara le consideră teroriste;
  • interzicerea organizării oricăror evenimente de către acestea pe teritoriul Finlandei și Suediei;
  • extrădarea persoanelor căutate de Turcia pentru acuzații de terorism;
  • susținerea operațiunilor militare și de contraterorism ale Ankarei;
  • ridicarea tuturor embargourilor privind exporturile de armament ale Turciei.

Finlanda și Suedia au încercat până acum să negocieze o soluție cu Ankara în timp ce alte țări membre NATO, precum și secretarul general Jens Stoltenberg, și-au exprimat încrederea că obiecțiile ridicate de Turcia vor putea fi depășite.

Ankara cere Finlandei și Suediei să își schimbe legile

Cavusoglu a declarat marți că, în timpul discuțiilor care au avut loc săptămâna trecută, le-a înmânat delegațiilor din Finlanda și Suedia documente care prezintă revendicările Ankarei și că așteaptă răspunsul acestora.

„Sunt revendicările noastre imposibile? Nu. Vrem ca ei să își oprească sprijinul acordat terorismului”, a declarat șeful diplomației turce pentru agenția de stat Anadolu, precizând că guvernul turc este conștient că îndeplinirea unora dintre solicitări va necesita modificări legislative în cele două țări.

„Ei pun problema în felul următor: 'din moment ce suntem departe de regiuni cu terorism, legile noastre sunt modelate în felul acesta'. Păi atunci trebuie să le schimbați”, a afirmat Cavusoglu.

„Ei spun că este permis ca organizații teroriste să organizeze evenimente și își fluture steagurile în public. Atunci trebuie să vă schimbați legea”, a adăugat ministrul turc de Externe.