Armata rusă a trimis o navă veche de aproape 110 ani pentru o misiune de recuperare a crucișătorului Moscka, scufundat de ucraineni în noaptea de 13 spre 14 aprilie, spune analistul militar H. I. Sutton.

HotNews.roFoto: Hotnews

Este nava numită Kommuna - una dintre cele mai vechi nave de război militare aflate încă în serviciu, notează The Drive.

Kommuna (Коммуна) a fost construită în 1912 și lansată la apă în 1913. Având formă de catamaran permite transportarea unor submarine mici între carene.

Kommuna, cu un aspect unic, a intrat pentru prima dată în serviciul activ sub numele de Volkhov în 1915, pentru a acționa ca o navă de salvare pentru submarine.

A fost activă în timpul Revoluției Ruse și al celor două războaie mondiale, servind în marina imperială rusă, sovietică și, în prezent, în cea a Federației Ruse.

Este posibil ca Kommuna să aibă la bord un submersibil pentru scufundări de mare adâncime. AS-28 este un DSRV (vehicul de salvare în scufundare adâncă) din clasa Priz, proiect 1855. Acest submersibil de 55 t se poate scufunda până la adâncimi de 1.000 de metri.

În acest moment, se poate doar specula în privința intenției Rusiei de a ridica epava. Operațiunea actuală este probabil doar o investigație, spune Sutton, adăugând că ar putea fi vorba și de încercarea de salvare a unor echipamente importante.

Rusia a confirmat vineri, pentru prima dată, că echipajul crucişătorului a suferit pierderi umane atunci când nava s-a scufundat.

Referințe:

Citește pe HotNews.ro LIVE-TEXT cele mai recente informații despre războiului din Ucraina, ziua 59