Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a primit marți la Kiev pe premierii Poloniei, Republicii Cehe și Sloveniei, într-un moment de cumpănă pentru Ucraina, care se confruntă cu invazia rusă de pe 24 februarie.

Zelenski si premierii Poloniei, Cehiei si SlovenieiFoto: Captura video

Zelenski a postat un videoclip de două minute al întâlnirii pe canalul său Telegram, spunând: „Vizita dumneavoastră la Kiev în acest moment dificil pentru Ucraina este un semn puternic de sprijin. Apreciem cu adevărat."

Cei trei lideri europeni – care au declarat că reprezintă Consiliul European la reuniunea de la Kiev – s-au deplasat în capitala Ucrainei cu trenul.

Cei trei sunt primii lideri străini care au vizitat capitala de la invadarea Rusiei luna trecută.

Imaginile difuzate pe rețelele de socializare l-au arătat pe Zelenski vorbind în ucraineană și engleză cu prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, cu omologul ceh Petr Fiala și cu Janez Jansa din Slovenia, care urmau să se întâlnească și cu oficiali ucraineni.

De asemenea, a fost prezent și viceprim-ministrul polonez Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ PiS, care este văzut drept principalul factor de decizie din țară.

Atacuri aeriene și bombardamente ale Rusiei au lovit marți Kievul, ucigând cel puțin patru persoane, au declarat autoritățile.

La sosirea în Ucraina, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a postat mai multe imagini într-un mesaj pe Twitter în care spune că la Kiev se joacă viitorul tuturor și că ”aici libertatea luptă împotriva lumii tiraniei”.